Foto: F64
Latvijas un Somijas hokeja izlašu spēles tiesneši pēc komandu dueļa pienākuši pie Latvijas izlases galvenā trenera Harija Vītoliņa un atvainojušies par pieļauto kļūdu mača galotnē, bet tas Latvijas komandai neko nedod, sarunā ar žurnālistiem sacīja Vītoliņš.

Ziņots, ka Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātā savā otrajā spēlē Tamperes grupā aizraujošā un spraigā cīņā ar 1:2 (1:0, 0:1, 0:1) zaudēja Pekinas olimpisko spēļu čempionei Somijai. Pasaules čempionāta mājiniece Somija izšķirošos vārtus guva vien trīs minūtes pirms mača beigām, izmantojot tiesnešu strīdīgi iedoto divu minūšu sodu Mārtiņam Dzierkalam.

"Šodien ar somiem vairāk gāja taktiskā spēle. Taktiski mēs nospēlējām ļoti labi. Viņi praktiski neko neizveidoja no tiešā uzbrukuma. Bijām pelnījuši vienu punktu, vismaz papildlaiku bijām pelnījuši," uzskata Vītoliņš. "Redzējām, ka līdz pat spēles beigām bija asi pretuzbrukumi, bija iespējas trešajā trešdaļā, kad (Rūdolfs) Balcers ar (Andri) Džeriņu izgāja. Mazliet veiksme, mazliet precīzāk pielikt (nūju)…Tā kā spēle gāja līdz metienam. Jāņem vērā, ka spēlējām pret olimpiskajiem čempioniem un mēs nekur praktiski nezaudējām – ne divcīņās, ne ātrumos, ne taktiskā ziņā. Puišiem ar pašatdevi, ar spēles disciplīnu viss bija kārtībā."

Spēles 57. minūtē tiesneši iedeva sodu Dzierkalam par pārāk asu dueli aiz Somijas izlases vārtiem, un somi pēc 18 sekundēm realizēja vairākumu, gūstot uzvaras vārtus. Savukārt priekšpēdējā minūtē apmalē tika iegrūsts Rihards Bukarts, kuram tika pārsists deguns, tomēr tiesneši šo pārkāpumu izlaida no sava redzesloka.

"Tā nedara. Uzskatu, ka vienmēr jāļauj spēlei iet un pēdējās piecas minūtes ļauj spēlēt. Vienīgais, ja met vārtus iekšā un tad vārtu priekšā nogāž, bet stūros (dot sodu)… Tādu momentu kā Dzierkalam spēlē var atrast kādus desmit abās pusēs. Arī beigās – ja iedod viņiem, tad varēji iedot mums. Tur bija tīrs grūdiens mugurā (Rihardam Bukartam), pārsists deguns.. Tagad tiesneši atnāca un atzinās, ka pieļāvuši kļūdu. Teicu viņiem – ko tas dod, jo spēle pagājusi? Viņi teica, ka nu mums vajag atzīties. Teicu – nu labi, atzīstaties," par tiesnešu rupjo kļūdu sacīja Vītoliņš.
Treneris skaidroja, ka šajā gadījumā viņš arī neko nav varējis iebilst, jo uz šādiem gadījumiem neattiecas "trenera izaicinājums". Tāpat tiesneši nedrīkstēja skatīties video atkārtojumu, jo sods netika fiksēts. "Viss bija balstīts uz tiesnešu sākotnējo lēmumu."

"Neatkarīgi no šīs spēles, mums viss turnīrs vēl priekšā. Tagad visas nākamās spēles svarīgas. Tas neko nedotu, ja tagad uzvarētu un tad atslābtu. Mēs ejam tālāk. Redzējām, ka varam labi spēlēt. Tagad tikai spēle jānostabilizē," bilst Vītoliņš.

Latvijas izlasei svētdien ir brīvdiena, bet pirmdien jāspēlē pret Norvēģiju. Latvijas izlasei rīt paredzēta oficiālā fotografēšanās un pēc tās tiks domāts, vai būs ledus nodarbība vai citas fiziskās aktivitātes.

Jau pirms pasaules čempionāta bija zināms, ka Latvijas izlasei, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, "aiz borta" būs jāatstāj kāda no vadošajām izlasēm – Zviedrija, ASV, Somija vai Čehija. Pagaidām pirmajās divās spēlēs Latvijai nav izdevies atņemt punktus ne ASV, ne Somijai. Pēc spēles pret Norvēģiju (16. maijā) Latvijas izlase tiksies ar Čehiju (19. maijā), Austriju (20. maijā), Lielbritāniju (22. maijā) un Zviedriju (24. maijā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!