Foto: LHF

Latvijas hokeja izlase ar vēsturisko uzvaru pār Zviedriju un iekļūšanu pasaules čempionāta pusfinālā ir uzbūrusi mazu brīnumu, pēc cīņas sacīja komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Latvijas hokejisti ceturtdien vēsturiskā ceturtdaļfināla spēlē ar 3:1 uzvarēja Zviedriju, pirmo reizi vēsturē sasniedzot pasaules čempionāta pusfinālu.

"Viss tikai sākas," sarunā ar žurnālistiem neslēpa Vītoliņš. "Kad rit spēle, tu domā tikai par uzvaru. Tu nedomā, kas tā ir par uzvaru. Ja komanda spēlē tā, lai uzvarētu, tad mēģini uzvaru nosargāt. Pēc tam tikai apjēdz, ka esam vinnējuši, tikuši tālāk. Kad esi vadībā, centies spēli novest līdz uzvarošam rezultātam."

"Uzbūrām mazu brīnumu. Domāju, tas Latvijas vēsturē paliks ar zelta burtiem. Bet čempionāts ar to nebeidzas, tas turpinās. Komanda ir gatava nākamajam solim," akcentēja speciālists, kura vadītā komanda sestdien pusfinālā Tamperē tiksies ar Kanādu.

Vītoliņš piekrita, ka izšķirošs brīdis ceturtdienas mačā bijis Mārtiņa Dzierkala nopelnītais 5+20 minūšu noraidījums. Latvijas hokejisti varonīgi izturēja piecas mazākuma minūtes, savos vārtos neielaižot nevienu ripu.

"Tas ir raksturs. Bāze, ko ielikām pirms čempionāta... Redzējām, ka puiši spēj izturēt spiedienu, spēka spēli, nekur neatslābām. Tas jau vien liecina, ka esam fiziski spēcīgi – visi spēlētāji. Tas dara daudz. Kad tev ir svaigāka galva, tu pieņem pareizākus lēmumus. Zinājām, ka pret zviedriem nebūs daudz momentu, bet tie būs. Tāpēc spēle vienkārši ir kvalitatīvi jānospēlē, un puiši to izdarīja perfekti," savus hokejistus slavēja Vītoliņš.

Viņš arī atklāja, ka no zviedriem komanda gaidījusi tādu spēli. "Viņi nemīl atmesties, viņi mīl turēt ripu un daudz spēlēt. Mums bija galvenais pareizi sadalīt spēlētājus. Ja kaut kas nesanāk, tad apskriet apkārt vārtiem un bloķēt visus metienus. Un pēc tam sadalīt spēlētājus. Kā ir iespēja pretuzbrukumiem, tā to visu arī izdarījām."

Latvijas izlases kaujiniecisko noskaņojumu pirms spēles ar Zviedriju apliecināja fakts, ka neviens spēlētājs neesot domājis par savu koferu krāmēšanu, lai izrakstītos no viesnīcas. Tā tas būtu pēc pēdējās spēles turnīrā. Tiesa, komandai nu tāpat jākravā čemodāni lidojumam uz Somiju. Vītoliņš atklāja, ka tagad priekšā gara, bet patīkama nakts.

Pusfinālā sestdien pulksten 14:20 būs jātiekas ar Kanādu, kam Latvija šī turnīra pirmajā spēlē piekāpās ar 0:6.

"Mums nav svarīgi – principiāla spēle vai nē. Kanāda būs vienkārši nākamais pretinieks. Zinām, ka tas ir stiprs pretinieks. Mums ir jāspēlē sava spēle. Ja pareizi nospēlēsim, momenti būs, un tie ir jārealizē. Jo tālāk tiekam, jo, iespējams, vārtu gūšanas iespēju būs mazāk. Ja kvalitāte paliks, varam cīnīties ar jebkuru pretinieku," pārliecināts ir treneris.

Ceturtdien bija pēdējā spēle, ko Latvija šajā čempionātā aizvadīja "Arēnā Rīga". Vītoliņš slavēja arēnas atmosfēru un vietējos līdzjutējus, priecājoties, ka brīžam viņi bijuši tik skaļi, ka hokejisti uz soliņa neesot varējuši sadzirdēt treneru norādes. "Tādā skaļumā dažreiz grūti sasaukt pareizos virknējumus. Bailes, ka tik pa daudz spēlētāju neizlec uz laukuma."

"Atmosfēra bija fantastiska. Pateicamies mūsu arēnai, mūsu atbalstītājiem, mūsu faniem – viņi palīdzēja mums sasniegt mērķus. Domāju, viņus jutīsim arī Tamperē, pat ja nebūs tik daudz cilvēku. Viņus jūtam iekšēji. Nezinu, kā to paskaidrot. Jūti, ka tevi atbalsta," sacīja Vītoliņš.

Latvijas izlases galvenais treneris pēc mača nevēlējās izcelt kādu konkrētu spēlētāju, jo cīnījušies visi un uzvara gūta, pateicoties visas komandas pūlēm. "Komanda ar lielo burtu."

"Apetīte rodas ēdot. Redzam, ka mēs varam. Varam apspēlēt Šveici, varam apspēlēt Zviedriju, varam apspēlēt Čehiju. Protams, pusfinālā pretī nāks cita tipa komanda, būs cits atbildības līmenis, bet no otras puses – 60 minūšu spēle sākas ar 0:0. Uzvar kolektīvs, ne kāds individuāls spēlētājs. Puiši ir tā mobilizēti, ka viss tikai sākas," kaujiniecisko noskaņojumu uzsvēra Vītoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!