Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas un Somijas hokeja valstsvienības 2022. gada pasaules čempionātā nevarēs pārstāvēt tie hokejisti, kuri pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā sezonu pabeidza Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubos vai noslēdza jaunus līgumus ar tiem.

Somijas Hokeja federācija par šo lēmumu paziņoja aizvadītajā nedēļā, bet pirmdien arī Zviedrijas Hokeja federācija lēma tāpat.

Zviedrijas izlasi pasaules čempionātā šī iemesla dēļ nevarēs pārstāvēt 25 hokejisti, kuru starpā ir arī vairāki spēlētāji, kuri piedalījās Pekinas olimpiskajās spēlēs – Lars Johansons, Ādams Reideborns, Klāss Dālbeks, Oskars Fantenbergs un Linuss Hulstrēms.

"Esam pamanījuši, ka Krievija KHL izmantojusi kā savu propagandas instrumentu, turklāt tas saasinājās izslēgšanas spēļu laikā, tāpēc mēs no tā ļoti norobežojamies," teica Zviedrijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Johans Stārks. "Tie spēlētāji, kuri nākamajā sezonā izvēlēsies spēlēt KHL arī nebūs tiesīgi spēlēt valstsvienībā. Formālus lēmumus valde pieņems pēc sezonas."

Kā norāda medijs "hockeysverige.se", tad daudzi zviedri kritizēti par palikšanu Krievijas klubos, neraugoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

No Somijas izlases spēlētājiem KHL sezonu pabeidza tādi pazīstami hokejisti kā Miko Lehtonens un Leo Komarovs, kuri pārstāvēja Sanktpēterburgas SKA. Viņi abi spēlēja Somijas izlasē olimpiskajās spēlēs. Arī viņi tika asi nosodīti par šo lēmumu.

Lehtonena aģents Mika Rautakallio skaidroja, ka hokejistam neesot bijusi iespēja lauzt līgumu ar SKA, jo viņam spēkā ir trīs gadu līgums, kurš esot viens no ienesīgākajiem KHL. Līguma laušana Lehtonenam izmaksātu divus miljonus eiro.

"Izslēgšanas spēļu laikā vienojāmies ar klubu, ka Lehtonens sezonu pabeigs SKA un pēc tam pārtrauks atlikušo līguma laiku," teica viņa aģents Mika Rautakallio.

Lehtonens gan ar valstsvienību gatavojas pasaules čempionātam, raksta portāls "hbl.fi".

Savukārt aprīļa beigās Jekaterinburgas "Avtomobiļist" paziņoja par līguma noslēgšanu ar Juhu Metsolu, Jirki Jokipaku un Miro Āltonenu.

Somijas Hokeja federācija apstrīd Āltonena līgumu, norādot, ka tas parakstīts pirms Krievija uzsāka karu pret Ukrainu. Tas pats, visticamāk, attiecas arī uz Jokipaku un Metsolu. Federācija strādā pie tā, lai līgums tiku pārtraukts.

Somijas Hokeja federācija spēlētājiem nodeva skaidru vēstījumu: "Spēlētāji, kuri nākamajā sezonā spēlēs Krievijā, izlasē nav gaidīti."

Vēl aprīļa sākumā Zviedrija hokeja izlases vadība vēl neizslēdza KHL klubu pārstāvošo hokejistu dalību 2022. gada pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!