Foto: F64

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis uzskata, ka 2021. gada pasaules čempionāts hokejā, visticamāk, nenotiks Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atklāja funkcionārs.

Jau ziņots, ka LHF vadība pirmdien pirmo reizi atklāti pauda nostāju par notikumiem Baltkrievijā, Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) vadībai nosūtot vēstuli, kurā tā tiek aicināta skaidrot FHB priekšsēdētāja Dmitrija Baskova dalību opozīcijas apspiešanā. Vēstuli parakstījis bija LHF prezidents Aigars Kalvītis, kuram tika vaicāts, kāpēc tieši šobrīd federācija izlēmusi runāt par šo tematu.

"Hokejs Latvijā, un kā visus šos mēnešus apgalvojuši baltkrievi, stāv ārpus politikas," LTV klāstīja Kalvītis. "Tas brīdis, kad jaunievēlētais FHB prezidents atklāti sāk piedalīties politiskos procesos, arī ir iemesls, kāpēc vērsāmies pie FHB ar šādu vēstuli. Lai viņi sniedz skaidrojumu, vai tie darbi atbilst vārdiem, ko viņi publiski pauž."

Iepriekšējais FHB priekšsēdētājs Genadijs Savilovs no amata atkāpās 26. augustā, bet ārkārtas vēlēšanās 9. septembrī amatā tika iecelts Baskovs.

"Katru nedēļu mums ir kopējas konferences," par sadarbību starp LHF un FHB klāsta Kalvītis. "Man ir liela pārliecība, ka tie cilvēki, kuri ikdienā strādā pie pasaules čempionāta, nepiedalās politiskos procesos. Diemžēl federācijas vadība, kas tika iecelta pirms pāris mēnešiem, izrādās, ka ir izteikti politizēta."

LHF prezidents atgādināja jau iepriekš pausto federācijas retoriku, ka organizācija gatavojas sacensību organizēšanai astoņām komandām, bet Baltkrievijai piešķirto turnīra daļu atņemt var vienīgi Starptautiskā hokeja federācija (IIHF).

Pagājušonedēļ IIHF prezidents Renē Fāzels devās uz Krieviju, lai sarunās ar Krievijas Hokeja federācijas (FHR) prezidentu Vladislavu Tretjaku pārrunātu jautājumu par čempionāta pārcelšanu no Baltkrievijas uz Krieviju, ziņoja medija "Sports Illustrated" žurnālists Raiens Kenedijs. Oficiāla informācija par šādu iespējamību līdz šim gan vēl nav izskanējusi, uzsvēra Kalvītis.

"Šāda informācija mums ir tikai baumu līmenī. Iespēja, ka Baltkrievijā notiks čempionāts ir ļoti minimāla. Jautājums, kā IIHF atrisinās šo juridisko pusi. Jāsaprot, ka ir gan finansiālas saistības, gan noslēgti līgumi, gan daudz darba izdarīts. Lielā mērā mums, pārējām hokeja valstīm, jāgaida, kā IIHF izņems šo līkumu," ieskicēja LHF prezidents.

Kalvītis arī norādīja, ka meistarsacīkstes nomāc citas problēmas, kuras neļauj šobrīd viennozīmīgi izteikties par iespēju Latvijai čempionātu uzņemt pilnībā. Šādā gadījumā otrās halles vajadzības varētu pildīt "Elektrum" Olimpiskajā centrā izveidota pagaida hokeja halle.

"Ja pasaules čempionāts notiek bez skatītājiem, tad šāds čempionāts burbulī maksās milzīgu naudu. Jautājums, kas par to maksās. Tāpēc mēs vairākas reizes esam IIHF aicinājuši, ka viņiem jāpieņem kaut kāda skaidrība. Ja tiešām jāorganizē "burbuļčempionāts", tad ir 100 jautājumu, uz kuriem vēl nav atbildes. Katra nedēļa, ko mēs nokavējam, padara šos jautājumus vēl smagākus," secina Kalvītis.

"Neesmu liels optimists, ka tik īsā laikā iespējams noorganizēt burbulī 16 komandām čempionātu. Protams, ja sasprings, visu dzīvē var izdarīt."

IIHF iekšēji pieņēmusi 21. janvāri kā pēdējo datumu, kad jāpieņem lēmums par pasaules čempionāta rīkošanas kārtību. LHF prezidents gan uzskata, ka tik ilgi nedrīkst vilcināties, tāpēc sagaida lēmuma pieņemšanu tuvāko nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!