Foto: AP/Scanpix

Krievijas leģenda Sergejs Fjodorovs, zviedrs Niklass Lidstrēms un aizsargs Kriss Prongers pirmdien oficiāli iekļauti Nacionālās hokeja līgas (NHL) Slavas zālē.

"Savos kvēlākajos sapņos nebiju gaidījis, ka ar mani varētu notikt kaut kas tāds," svinīgajā pasākumā teica nu jau 45 gadus vecais Fjodorovs. "Ir tik liels gods tikt uzņemtam Slavas zālē. Man ir paveicies."

Tikmēr prieku par iekļaušanu Slavas zālē izteica arī Lidstrēms. "Kopš spēlēju hokeju, nevarēju iztēloties, ka ar mani kaut kas šāds varētu notikt. Kā bērnu un vēlāk arī jau kā nobrieduši hokejistu tevi vada tikai viens mērķis - uzvara. Iegūt olimpisko godalgu, triumfēt Stenlija kausa izcīņā vai izslēgšanas spēļu sērijā. Katrā spēlē domā tikai par uzvaru. Taču iekļaušanu Slavas zālē nevar iegūt - tas ir gods, pār ko mums nav kontroles."

Fjodorovs pēdējo oficiālo spēli aizvadīja 2012.gada pavasarī, spēlējot Krievijas komandas Magņitogorskas "Metallurg" rindās. Uzbrucējs karjeras sākumā pārstāvēja citu Krievijas vienību Maskavas CSKA - no 1986. līdz 1990.gadam. Karjeras laikā Fjodorovs aizvadīja 18 sezonas NHL, piedaloties vairāk nekā 1400 spēlēs, kurās viņa kontā 535 vārti un 872 rezultatīvas piespēles. Uzbrucējs trīs reizes kļuvis par Stenlija kausa ieguvēju.

Tikmēr Lidstrēms visu savu 20 gadus ilgo NHL karjeru pavadīja tikai Detroitas "Red Wings" komandā, ar kuru četras reizes izcīnījis Stenlija kausu. Pēdējās sešas sezonas viņš bija vienības kapteinis. Lidstrēms ir iekļuvis arī tā dēvētajā Trīskāršā zelta klubā, kurā ir spēlētāji ar pasaules čempionāta un olimpisko spēļu zelta medaļām, kā arī uzvaru Stenlija kausa izcīņā.

Prongers savas karjeras laikā NHL aizvadījis 1167 spēles, kuru laikā guvis 157 vārtus un veicis 541 rezultatīvu piespēli. Viņš ir pārstāvējis Filadelfijas "Flyers", Hārtfordas "Whalers", Sentluisas "Blues", Edmontonas "Oilers" un Anaheimas "Ducks", ar ko 2007.gadā tika pie Stenlija kausa. Tāpat aizsargs divas reizes Kanādas izlasē ir ticis pie zelta olimpiskajās spēlēs.

Tāpat Slavas zālē uzņemts leģendārais aizsargs Fils Hauslijs, kurš 21 NHL aizvadītajā sezonā kā hokejists piedalījās 1495 mačos, kuros guva 338 vārtus un izpildīja 894 rezultatīvas piespēles. Viņš arī piedalījies septiņās Visu zvaigžņu spēlēs, bet ASV izlases rindās kļuva par 2002.gada Olimpiādes vicečempionu. 2012.gadā Hauslijs tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Bez šiem četriem spēlētājiem Slavas zālē uzņēma 1998.gada olimpisko spēļu čempioni un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) locekli Endželu Rugero, bijušo Kalgari "Flames" un Kanādas Hokeja federācijas prezidentu, kā arī esošo Slavas zāles priekšsēdētāju Bilu Heju un Karolīnas "Hurricanes" īpašnieku Pīteru Karmanosu junioru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!