Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas izlases hokejists Teodors Bļugers par savu daudzpusību izpelnījies atzinīgus vārdus no Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienības Pitsburgas "Penguins" komandas biedra Sidnija Krosbija, minēts portāla "post-gazette.com" rakstā.

Bļugers pērn NHL aizvadīja 28 spēles, lielāko daļu sezonas pavadot Amerikas hokeja līgā (AHL), bet šosezon jau kļuvis par pilntiesīgu Pitsburgas "Penguins" hokejistu. Uzbrucējs devies laukumā visās 50 komandas spēlēs, kurās sakrājis 17 punktus (septiņi vārti un desmit rezultatīvas piespēles).

Portāls rakstā par Bļugeru uzsvēris, ka Pitsburgas vienība jau trīs sezonas centusies aizstāt centra uzbrucēju Niku Bonino, kurš 2016. un 2017. gadā ar "Penguins" vienību izcīnīja Stenlija kausu. Bļugeru klubs draftēja jau 2012. gadā, bet viņam bija nepieciešamas vairākas sezonas Amerikas Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA) un AHL, lai aizkļūtu līdz augstākajai Ziemeļamerikas hokeja līgai.

"Tobrīd uzskatīju, ka esmu diezgan labs hokejists," nosmēja Bļugers. "Taču, tagad atskatoties, visticamāk, galīgi nebiju labs. Saprotams, ka tobrīd biju tālu no iekļūšanas NHL. Labs laiciņš pagājis, lai sasniegtu līgu."

"Penguins" galvenais treneris Maiks Salivans izrādījis lielu uzticību uzbrucēju virknējumam, kurā Bļugers spēlē kopā ar Brendonu Tanevu un Zeku Estonu-Rīsu. Svētdien uzvarētajā mačā pret Bostonas "Bruins" šis virknējums vairākkārt tika laists laukumā pret Bredu Maršānu, Patrisu Beržeronu un Davidu Pastrņaku, vienu no bīstamākajiem uzbrukuma trio NHL. "Bruins" līderi piecās aizvadītajās minūtēs pret Bļugera maiņu tā arī neguva vārtus.

"Pret Tedija virknējumu ir grūti spēlēt," atzina Salivans. "Viņi smagi cīnās. Sezonas laikā esam viņus izmantojuši konkrētās situācijās pret pretinieku maiņām. Viņiem bieži spēle jāuzsāk sarežģītā pozīcijā aizsardzības zonā. Tedija virknējums spēlējis vērtīgu lomu šīs komandas veiksmēs."

Visi trīs uzbrucēji kopā laukumā pavadījuši 343 minūtes, kas ir lielākais rādītājs Pitsburgas komandā. Lai gan virknējumam bieži jāspēlē pret bīstamiem pretinieku spēlētājiem, viņi sezonas gaitā izveidojuši 55 bīstamas situācijas pie pretinieku vārtiem, bet pieļāvuši tikai 33 šādus momentus, liecina statistika.

Bļugeram jau AHL komandā Vilksbāres-Skrentonas "Penguins" piemitusi "leģendāras darba ētikas" reputācija, min raksta autors Mats Vensels. Taču pats hokejists atzīst, ka viņam vēl daudz jāstrādā, lai uzlabotu slidošanas prasmi.

Uzbrucējs gan ievērojami progresējis kopš 2016. gada, kad pirmo reizi piedalījās Pitsburgas vienības treniņnometnē. Tur viņu ievērojis arī "Penguins" komandas pirmā virknējuma centra pozīcijas uzbrucējs Sidnijs Krosbijs.

"Viņš spēlē kā nobriedis hokejists," atzina NHL zvaigzne. "Viņš spēj izveidot situācijas uzbrukumā, bet vienlaikus saglabā atbildīgu spēles manieri aizsardzībā. Domāju, ka viņam mazo lietiņu paveikšana sagādā lepnumu. Citi puiši tik ātri tās neapgūst. Taču viņš šķietami uzreiz visu aptver. Viņš šosezon bijis liela daļa no mūsu komandas katrā spēles elementā."

Progresu šīs pašas sezonas laikā izjutis arī Bļugers, kurš atzīst, ka kļuvis par vēl labāku hokejistu.

"Uz laukuma esmu sācis justies ērtāk," teica Bļugers. "Spēle vairs nešķiet tik ātra un jūtos pārliecinātāks, kad pieturu ripu un cenšos veidot momentus. Esmu labāk iemācījies lasīt spēli."

Savukārt ticību par Latvijas hokejista prasmēm paudis arī kluba ģenerālmenedžeris Džims Raterfords. Funkcionārs radio intervijā salīdzinājis Bļugeru tieši ar Bonino, kurš pēdējās trīs sezonas pavadījis Nešvilas "Predators" klubā.

"Viņš ir ļoti gudrs hokejists. Viņš, visticamāk, ir mūsu Nika Bonino aizstājējs. Viņš ļoti līdzinās Bonino, šajā lomā labi spēlējot. Laikam ejot uz priekšu, viņš būs vēl labāks un labāks, jo šī būtībā ir viņa pirmā sezona NHL," klāstīja Raterfords.

Aktuāls gan jautājums, vai Bļugers izpelnīsies šādu uzticību arī izslēgšanas spēļu laikā, uzsver raksta autors. Hokejists pērn devās laukumā tikai vienā "play-off" mačā, noraugoties no malas kā "Penguins" četrās spēlēs atzina Ņujorkas "Islanders" komandas pārsvaru.

Pitsburgas vienība ar 50 spēlēs sakrātiem 67 punktiem ieņem trešo vietu Austrumu konferencē, bet līdz 31. janvārim spēles neaizvadīs Visu zvaigžņu mača pārtraukuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!