Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēdējo nedēļu Covid-19 kārtējais saslimstības vilnis apdraud Ziemeļamerikas profesionālo līgu turpmāko norisi – vairākas komandas palikušas bez daudziem sportistiem un līgas domā par iespējamiem risinājumiem.

Nacionālā hokeja līga (NHL) pirmdien paziņoja, ka vismaz līdz 16. decembrim atceļ visas Kalgari "Flames" spēles, jo komandā bija Covid-19 uzliesmojums. Tagad atceltas vēl vairākas "Flames" spēles un nav zināms, kad Kanādas komanda varētu pilnvērtīgi atgriezties NHL apritē.
Šobrīd NHL ieviestajā tā saucamajā Covid-19 protokolā iekļauti 18 "Flames" hokejisti, un Kalgari komanda ir visvairāk cietusī NHL vienība. Bet ne vienīgā. Vismaz viens Covid-19 aktuāls hokejista saslimšanas gadījums šobrīd ir 15 NHL klubos. Bet Covid-19 ievērojami skāris ne tikai sportistus, bet arī tehnisko personālu, līdz ar to klubiem rodas problēmas vairākos segmentos.

Nedēļas sākumā 36 stundu laikā Covid-19 protokola saraksts papildinājās ar 30 spēlētājiem vai tehniskajiem darbiniekiem, bet līdz ceturtdienai šajā sarakstā iekļauto personu skaits pārsniedzis pussimtu. Šajā NHL sezonā, kas vēl nav pusē, Covid-19 protokolā iekļautas bijušas vairāk nekā 130 NHL personas.

Novembra otrajā pusē NHL nācās atcelt piecas spēles, bet vēl pieci mači atcelti pēdējās četrās dienās. Visticamāk, tuvākajās dienās oficiāli tiks samazināts spēlēs esošo līdzjutēju skaits, bet ceturtdien notikusī Monreālas "Canadiens" un Filadelfijas "Flyers" spēle.

Ņemot vērā situāciju, NHL šonedēļ līdz 7. janvārim pastiprināja Covid-19 sanitāro protokolu. Tagad visi spēlētāji tiks testēti katru dienu, nevis katru trešo dienu. Visiem klubu darbiniekiem ikdienā jālieto sejas aizsargmaskas, tikšanās drīkst notikt tikai virtuāli, bet visiem klubu un NHL pārstāvjiem jāierobežo sociālā distancēšanās ārpus viesnīcas, spēļu arēnas vai savām mājām.

Skarbā situācija aktualizējusi jautājumu par NHL hokejistu dalību Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs. Šobrīd esošā vienošanās ļauj NHL bez soda sankcijām atsaukt savu spēlētāju dalību olimpiskajās spēlēs līdz 10. janvārim.

Neko daudz spožāka situācija nav Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Decembrī vien Covid-19 protokols skāris 47 spēlētājus un vairākus tehniskos darbiniekus, no kuriem lielākā daļa gadījumu ir burtiski pēdējās dienās.

Arī NBA pastiprinājusi savu sanitāro protokolu. Komandu pārstāvjiem būs jāvelk maskas ne tikai spēlēs, bet arī treniņos. Sākot no 26. decembra visas NBA komandas tiks testētas pirms spēlēm, nevis reizi nedēļā, kā bija līdz šim. Spēlētājiem ieteikta vēl lielāka sociālā distancēšanās, neapmeklējot, piemēram, iepirkšanās centrus.

NBA gan nesteidz samazināt skatītāju skaitu spēlēs, to izdarījusi tikai Toronto "Raptors", kuras mājas spēles drīkstēs apmeklēt tikai 50% līdzjutēju no arēnas maksimālās ietilpības.

NBA šobrīd smagāk cietusi Čikāgas "Bulls" komanda, kuras rindās 10 basketbolistiem konstatēts Covid-19. Tādēļ šonedēļ atceltas "Bulls" spēles, lai komanda varētu pilnībā atgūties. Tās pagaidām ir vienīgās NBA spēles šajā sezonā, kuras atceltas.

NHL un NBA gan šobrīd neapsver iespēju uz laiku apturēt sacensības, jo tas tiek izskatīts kā galējais variants.

Covid-19 uzplaiksnījums skāris arī Amerikas futbola līgu (NFL), kas pieļauj spēļu atcelšanu. Tikmēr NCAA basketbola turnīrā atceltas vairākas spēles, bet vēl vairākas, visticamāk, tiks atceltas tuvākajās dienās, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!