Foto: Delfi kolāža
Kaste alus vai spēlētāja diskvalifikācija. Tādi bija iespējamie izlīgumi konfliktam, kas starp amatieru hokeja līgas spēlētājiem izcēlās sezonas sākumā. Spēli aizvadīja "Shamans" un "Ķengarags". "Shamans" pārsvarā spēlē krievu valodā runājoši vīri, taču - pilsoņi. "Ķengarags" komandā vairumā latviski runājošie. Viens no "Ķengarags" hokejistiem spēles laikā pasūtīja "Shamans" spēlētāju "tur kur iet Krievijas karakuģis". Pēc spēles "Shamans" uzreiz iesniedza protestu par epizodi, jo spēles tiesnesis nepiešķīra nekādu sodu. Ierasti līga par pieņemtajiem soda mēriem par pārkāpumiem paziņo pāris dienu laikā pēc spēles, tomēr šajā gadījumā ilgi netika publiskots piešķirtais sods.


Pagājušā gada rudenī notikušais incidents kādā Entuziastu hokeja līgas (EHL) spēlē starp amatieru komandām bija bīstams signāls, ka līdzīgi gadījumi var atkārtoties arī jebkura cita līmeņa vietēja mēroga vai pat starptautiskā spēlē. "Ja mūsu komanda ko tādu būtu atļāvusies, lieta, visticamāk, beigtos policijā vai pie drošības iestādēm," – diezgan tiešs par incidentu bija cietušās komandas "Shamans" menedžeris un kapteinis Konstantīns Smirnovs. Tikmēr EHL uzskata, ka barga soda nepiespriešana vainīgajam šoreiz ļāvusi izvairīties no situācijas tālākas eskalācijas un citiem iespējamiem ekscesiem sacensību turpinājumā.

Strauji augot amatieru hokejam, 2011. gadā Latvijā izveidota Entuziastu hokeja līga. Tajā vairākās divīzijās šogad spēlē jau 75 komandas, kas sadalītas astoņās divīzijās. 2016. gadā izveidotā komanda HK "Shamans", kurā pārsvarā spēlē krievu valodā runājoši vīri, šobrīd spēles aizvada pēc spēka piektajā divīzijā. Sezona komandai iesākās uz ne visai patīkamas nots: pirmajā spēlē pagarinājumā ar 1:2 zaudēts vienam no principiālākajiem pretiniekiem – komandai "Ķengarags", bet sarūgtinājuma iemesls ir naida kurināšana – vienā no epizodēm "Shamans" virzienā atskanēja pasaulē slavenais izteiciens par krievu karakuģi.

Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā un faktu, ka EHL spēlē daudzi krieviski runājoši hokejisti, līgas vadība pirmssezonas kapteiņu sapulcē speciāli brīdinājusi komandas – nekādu nacionālā naida izpausmju, pretējā gadījumā sekos strikti sodi. Speciāli tam sacensību disciplinārajā nolikumā iekļauts punkts: "Par tautības aizskaršanu/nacionālā naida kurināšanu – diskvalifikācija līdz sezonas beigām. Incidenti, kas ir saistīti ar šo pārkāpumu, jānodod EHL vadībai tālākai izskatīšanai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!