Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Trešdien 50 gadu jubileju svin bijušais Latvijas hokeja izlases kapteinis un galvenais treneris Oļegs Znaroks.

Znaroks dzimis krievijas pilsētā Čeļabinskā, kur arī uzsācis savas hokeja gaitas. Jau junioru vecumā jaunais hokejists spēlēja augstā līmenī un 1981. gadā tika iekļauts PSRS izlasē un spēlēja Eiropas junioru čempionātā. No 1978. līdz 1982.gadam Znaroks spēlēja "Traktor" kluba sistēmā, bet tad pārcēlās uz Rīgas "Dinamo". No tā brīža Znaroka vārds saistāms ar Latvijas hokeju.

Vecā laika Rīgas "Dinamo" rindās Znaroks nospēlēja septiņas sezonas, un kopā ar komandu 1988.gadā izcīnīja arī PSRS čempionāta sudraba medaļas.


Latvijas izlases rindās Znaroks aizvadījis 49 spēles, kurās guvis 23 vārtus un izdarījis 32 rezultatīvas piespēles. No 1995. līdz 1999. gadam Latvijas hokeja izlases sastāvā viņš piedalījā četros pasaules čempionātos, bija arī valstsvienības kapteinis. Tieši Znaroks bija viens no galvenajiem varoņiem, kurš 1996.gadā palīdzēja Latvijas izlasei atgrieztis pasaules čempionāta elitē. Toreiz pasaules čempionāta B grupas izšķirošajā spēlē pret Šveici Znaroks burtiski iestūma ripu pretinieku vārtos, Latvija nospēlēja 1:1 un līdz ar to ieguva ceļazīmi uz augstāko divīziju.

Profesionālā hokejista karjeru Znaroks beidza 2002.gadā, tad vairākus gadus bija dažāda līmeņa Latvijas jauniešu un junioru izlašu treneris, palīdzēja arī pieaugušo Latvijas izlasei. 2006.gadā pēc Rīgā notikušā pasaules čempionāta no Latvijas izlases galvenā trenera amata aizgāja Pjotrs Vorobjovs, un viņa vietu ieņēma Znaroks, kurš vadīja valstsvienību līdz pat 2011.gadam. Viņa vadībā Latvijas izlases augstākais sasniegums ir septītā vieta 2009.gada pasaules čempionātā, tomēr divas reizes pasaules čempionātos Znaroka vadībā valstsvienība cīnījusies arī par vietas saglabāšanu elitē.

2008.gadā Znaroks kopā ar Hariju Vītoliņu sāka strādāt Krievijas klubā Balašihas MVD, kuru 2010.gadā aizveda līdz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņas finālam. Pēc šīs sezonas Balašihas MVD apvienojās ar Maskavas "Dinamo", un par apvienotās komandas galveno treneri līdz pat šim brīdim strādā Znaroks. Aizvadītajā sezonā Znaroks ar Maskavas "Dinamo" triumfēja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņā.

Lai gan Znaroka devums Latvijas hokeja attīstībā nav apšaubāms un ir augsti vērtējams, Znaroka personība Latvijā netiek viennozīmīgi vērtēta. Savulaik izcilo hokejistu un tagadējo treneri arī bieži apvijuši dažādi skandāli.

1996. gadā Znarokam par īpašiem nopelniem valsts labā tika piešķirta Latvijas pilsonība, tomēr 2001. gadā viņš pieņēma Vācijas pilsonību, atsakoties no Latvijas pilsonības, un šobrīd treneris ir Vācijas pilsonis.

Vēl Rīgas "Dinamo" laikos 1988.gada ziemā Znaroks kļuva slavens pēc kāda kautiņa prestižajā Jūrmalas atpūtas vietā "Jūras pērle". Znaroks ar radiem un draugiem šajā restorānā svinēja savu 25.dzimšanas dienu, taču svinības izvērtās par vienu no leģendārākajiem kautiņiem Jūrmalā. Aizstāvot savus radiniekus, Znaroks sakāvās ar pazīstamā noziedznieka Ivana Haritonova kompāniju.

Savukārt hokejista un arī trenera karjeras laikā Znaroks izcēlies ar asām atbildēm uz sev nepatīkamiem jautājumiem.

Skaļākais skandāls šajā jomā bija 2008.gadā pirms pasaules čempionāta, kad Rīgā preses konferencē oficiālā izlases atbalstītāja "Hansabankas" (tagadējās "Swedbank") ēkā Znaroks asi un šokējoši atbildēja uz "Hansabankas" valdes priekšsēdētāja vietnieces Irīnas Pīgoznes nevainīgo joku. Pīgozne centās no Znaroka izspiest solījumu, ka viņš nodzīs ūsas, ja Latvijas izlase veiksmīgi nostartēs pasaules čempionātā, bet izlases galvenais treneris viņai ļoti skaidri atbildēja: "Jesli vi obrašajeķes ko mne, togda govorite na jazike, kotorij ja poņimaju." [Ja Jūs vēršaties pie manis, tad runājiet valodā, kuru saprotu]. Neoficiāli zināms, ka Latvijas Hokeja federācija (LHF) pēc šī atgadījuma smagās sarunās un ar lielām grūtībām saglabājusi "Hansabank" kā vienu no lielākajiem atbalstītājiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!