Foto: LETA
Pretēji pieņemtajām normām, Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels nosūtījis vēstuli Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim, kurā "rekomendē Kirovu Lipmanu kā Latvijas Hokeja federācijas prezidentu", liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Valsts prezidenta kanceleja portālam "Delfi" apliecināja, ka pagaidām tāda vēstule nav saņemta.

Fāzels "rekomendācijas vēstulē" slavē Lipmanu, viņa veikumu un ieguldījumu Latvijas hokeja attīstībā, tāpēc iesaka Lipmanu kā LHF prezidentu. Nav zināms, kādēļ Fāzels vērsies pie Latvijas prezidenta, kuram nav tiesību iejaukties kādas sporta federācijas darbībā, jo LHF prezidentu ievēl organizācijas biedri kongresā.

Lipmans LHF prezidenta jeb valdes priekšsēdētāja amatu ieņem kopš 1998. gada. Pēdējo reizi šajā amatā viņu ievēlēja 2014. gada septembrī un formāli Lipmana pilnvaru termiņš ir līdz 2018. gada 12. septembrim. Tomēr šīs nedēļas beigās notiks kārtējais LHF kongress, kurā viens no dienas kārtības jautājumiem ir arī "LHF lēmējinstitūciju vēlēšanas". Dažādu iemeslu dēļ šobrīd nav nodrošināta LHF valdes normāla darbība, tādēļ Lipmans rosinājis jaunas vēlēšanas, arī LHF valdes priekšsēdētāja vēlēšanas. LHF statūti paredz, ka organizācijas biedri ievēl valdes priekšsēdētāju, kurš pēc tam izvirza kandidātus darbam valdē, kuras sastāvu jāapstiprina biedriem.

Renē Fāzela vēstules latviskā versija

Renē Fāzela vēstules angliskā versija

"Rakstu, lai rekomendētu K. Lipmanu kā Latvijas hokeja federācijas prezidentu. Mēs ar Lipmana kungu esam pazīstami vairāk nekā 15 gadus un es esmu redzējis, kā viņš apbrīnojami darbojas dažādos jautājumos, vai tās būtu viņa ikdienas funkcijas Latvijas hokejā vai galvenokārt kā Latvijas hokeja pārstāvis," savā vēstulē raksta Fāzels. "Ar viņa plašo kompetenču spektru un milzīgo pieredzi viņš ir bijis lielisks katrā no viņa pienākumiem. Viņš ir bijis vadošais ledus hokeja spēks Latvijā un tādējādi ir veicis nozīmīgu pienesumu hokeja ģimenei un tās vērtībām savā valstī."

"Varu teikt, ka K. Lipmans būs apbrīnojama vērtība un lielisks papildinājums kā Latvijas Hokeja federācijas prezidents, tāpēc ar šo vēstuli vēlos viņu rekomendēt bez jebkādām ierunām. Patiecos jau iepriekš par sagaidāmo viņa kandidatūras izskatīšanu un palieku jūsu rīcībā, ja jums nepieciešamas papildus atsauces," Vējoni uzrunā Fāzels.

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP), kas ir Latvijā atzīto sporta federāciju darbību koordinators, prezidents Einars Fogelis portālam "Delfi" skaidroja, ka federāciju vadību drīkst ievēlēt tikai tās biedri, kas ir augstākā lēmējinstitūcija.

"Daudzus gadus strādājot, arī starptautiskā sporta apritē, nācies saskarties ar gadījumiem, kad attiecīgās federācijas pārstāvji vēršas ar sadarbības vai iepriekšējā posma darba vērtējumu, bet nevis ar lūgumu apstiprināt vai neapstiprināt šādu vai tādu personu kādā amatā. Tāpat kā starptautiskās federācijas, arī LSFP nedrīkst iejaukties sporta veida federācijas darbībā un ieteikt kādu iecelt kādā amatā," uzskata Fogelis. "Jā, mēs esam piedalījušies kongresos vai kopsapulcēs, bet tikai, lai skatītos, vai viss notiek atbilstoši likumdošanai. Kādu cilvēku ievēlēt vai neievēlēt var tikai sporta federācijas biedri, kas ir augstākā lēmējinstitūcija katrā federācijā."

Līdzīgi kā citus gadus, pirms LHF kongresa no jauna uzjundī runas par Lipmana iespējamo gāšanu no amata, tomēr viņš allaž saglabājis posteni. Šogad par pārmaiņām LHF vadībā aktīvi iesaistās viens no Rīgas "Dinamo" atjaunotājiem, uzņēmējs Viesturs Koziols. Viņš pirms 12 gadiem nodibināja Latvijas Hokeja savienību, kas iestājās par pārmaiņām Latvijas hokejā, tomēr toreiz LHS aktivitātes apstājās un mainīt LHF vadību šai organizācijai neizdevās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!