Foto: AP/Scanpix/LETA

Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels izskatījis arī iespēju, ka 2021. gada pasaules čempionāts varētu tikt uzņemts divās Latvijā esošās hokeja hallēs, ziņo medijs "Sports Illustrated".

IIHF ģenerālsekretārs Horsts Lihtners iepriekš jau izteicies negatīvi par Latvijas valdības lūgumu atteikt Baltkrievijai tiesības organizēt nākamā gada pasaules čempionātu hokejā tajā esošās politiskās situācijas dēļ. Viņa izteikumiem sarunā ar medija "Sports Illustrated" sadaļu "The Hockey News" piekritis organizācijas prezidents Renē Fāzels.

"IIHF statūtos un noteikumos rakstīts, ka nevaram diskriminēt politisku saistību dēļ," atzīst Fāzels. "IIHF misija ir veicināt hokeja attīstību visā pasaulē. Lai to paveiktu, mums jābūt spējīgiem strādāt ar dažādām valstīm. Tāpēc bijām vīlušies, ka Latvijas valdība lūdza IIHF Minskā plānoto čempionāta daļu nodot kādam citam."

Jau ziņots, ka IIHF padome septembrī izveidojusi ekspertu grupu. Tai ir pilnvaras izstrādāt analīzi par situāciju Baltkrievijā un prezentēt to IIHF padomei nākamajā sanāksmē novembrī. Fāzels uzsver, ka organizācija uzrunājusi vairākas organizācijas.

"Neesam sasnieguši situāciju, kurā mēs izskatām papildu drošības apsvērumus, taču svarīgi atcerēties, ka politiskā situācija ir tikai viena no divām problēmām saistībā ar 2021. gada čempionātu," atgādina IIHF prezidents. "Otra ir Covid-19. IIHF šobrīd konsultējas ar vairākām organizācijām, kurām ir plaša pieredze drošībā, ar politiku un medicīnu saistītu notikumu organizēšanā un riska pārvaldībā. Tas tiek darīts, lai identificētu un izvērtētu potenciālos riskus spēlētājiem, komandu darbiniekiem un skatītājiem, kuri dotos uz čempionātu."

Ja kāda no šīm dalībnieku grupām varētu tikt apdraudēta, turnīrs varētu tikt pārcelts uz citu valsti, neslēpj Fāzels. Federācijas prezidents arī apliecinājis, ka Latvijai ir divas arēnas, kuras atbilst IIHF prasībām čempionāta rīkošanai.

Medijam "Sports Illustrated" gan zināms, ka, neskatoties uz politisko spiedienu, vairums hokeja federāciju vienoti piekrīt, ka čempionātam jānotiek Baltkrievijā. ASV un Kanādas federācijas gan atteikušās komentēt šo situāciju.

Jau vēstīts, ka Latvija politisku iemeslu dēļ vairs nevēlas rīkot 2021. gada pasaules čempionātu hokejā kopā ar Baltkrieviju. Spēlēm ir jānotiek abu valstu galvaspilsētās – Rīgā un Minskā.

Šī projekta īstenošana šobrīd šķiet neiespējama, ņemot vērā politisko situāciju Baltkrievijā, vairākkārt ir atkārtojis Latvijas premjerministrs Kariņš, uzsverot, ka Latvija grib sarunas ar IIHF, lai apspriestu sacensību rīkošanu nākamā gada pavasarī kopā ar citu sadarbības partneri. Ja tas nebūtu iespējams, Latvija ir gatava atteikties no sacensību rīkošanas vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!