Foto: F64

Visticamākais, dopinga lietošanā pieķertais Latvijas hokeja izlases aizsargs Ralfs Freibergs saņems divu gadu diskvalifikāciju, sacīja valstsvienības ārsts Jānis Kvēps.

Jau vēstīts, līdztekus dopinga lietošanā jau pieķertajam Latvijas izlases uzbrucējam Vitālijam Pavlovam "iekritis" arī Freibergs. Tiesa, viņa gadījums esot krietni nopietnāks. Par to, kādas sankcijas tiks piespriestas abiem hokejistiem, lēmums tiks pieņemts 4.aprīlī.

"Katrā ziņā nekas pozitīvs tas nebūs. Lai gan Pavlova gadījums nav tik nopietns, arī tajā sagaidāmas soda sankcijas," atklāja Kvēps. Kā zināms, Zviedrijas izlases uzbrucējs Niklass Bekstrems, kurš Soču olimpiskajās spēlēs arī tika pieķerts aizliegtas vielas lietošanā, netika sodīts. "Bekstrema gadījumā liela loma bija tam, ka viņa lietotais preparāts bija iepriekš pieteikts, jo viņam medikaments bija nepieciešams, lai ārstētu slimību."

Kvēps uzskata, ka Bekstrema gadījums varētu nākt par labu Pavlovam, jo viens precedents, ka Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) ir attaisnojusi kādu hokejistu, jau stāv acu priekšā. Tieši šī organizācija pieņems galējo lēmumu arī Latvijas hokejista gadījumā.

Savukārt Freiberga lietā lēmumu pieņemšot Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), un latvietis lietas izskatīšanai pieaicinājis juristus.

"Manuprāt, Freibergs saņems divu gadu diskvalifikāciju, tiesa, tā neattieksies uz spēlēšanu ASV," atklāja Kvēps. Kā zināms, Freibergs šobrīd pārstāv Boulinggrīnas "Falcons" komandu Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā. "Pirms olimpiskajām spēlēm veiktajās pārbaudēs Helsinku laboratorijā sportista organismā aizliegtās vielas netika uzrādītas, bet Sočos analīzes uzrādīja tikai tās pēdas. Viņi pat nespēja noteikt tās koncentrāciju, konstatēja tikai klātbūtni."

Kvēps sacīja, ka aizliegtā viela esot saistīta ar bodibildingu, ar ko Freibergs iepriekšējā vasarā nodarbojies.

Kā ziņots, parādot varonīgu sniegumu, Latvijas hokeja izlase Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja astoto vietu.

Latvijas iepriekšējie oficiālie olimpiskie dopinga konstatēšanas gadījumi bija 2000.gada Sidnejas Olimpiādē airētājam Andrim Reinholdam, kā arī 2002.gadā pirms Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm bobslejistam Sandim Prūsim, kas gan toreiz neliedza viņam startēt spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!