Latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons atzīts par visprogresējušāko Amerikas hokeja līgas (AHL) kluba Ročestras "Americans" šīs sezonas hokejistu.

Tādējādi latvietis ticis pie viena no komandas iksezonas tradicionālajiem apbalvojumiem.

Jāņu laikā Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Bufalo "Sabres" Girgensonu draftēja pirmajā kārtā ar 14.numuru, tomēr uzreiz nepiedāvāja viņam līgumu. Girgensons kļuva par visaugstāk izvēlēto Latvijas hokejistu NHL draftā. Līdz tam visaugstāk 1991.gadā tika izvēlēts Sandis Ozoliņš, kuru otrajā kārtā ar kopējo 30.numuru izvēlējās Sanhosē "Sharks" komanda.

Noslēdzot dalību Sabres" attīstības treniņnometnē, Girgensons jūlijā nolēma noslēgt līgumu ar vienību uz trijām sezonām. Līdz ar to Girgensons šosezon nedevās uz Nacionālo koledžu sporta asociāciju (NCAA), kur bija plānojis spēlēt un studēt Vermontas universitātē.

Pirms sezonas sākuma Girgensons tika nosūtīts uz "Sabres" AHL fārmklubu "Americans", kur sezonu uzsāka kā līgas jaunākais hokejists. Regulārās sezonas 61 spēlē Girgensons guva sešus vārtus un veica 11 rezultatīvas piespēles, bet viņa lietderības koeficients bija negatīvs -7.

Klubs izcēlis, ka sezonas ievadā latvietis bija viens no tikai diviem līgā spēlējušajiem 18 gadus vecajiem hokejistiem, taču spējis pakāpeniski progresēt, neskatoties uz vairākiem savainojumiem.

Pagājušajā sezonā Girgensons spēlēja Savienoto Valstu hokeja līgas (USHL) komandā Dubjūkas "Fighting Saints", kur regulārajā čempionātā 49 spēlēs guva 24 vārtus un veica 31 rezultatīvu piespēli, kļūstot par savas komandas rezultatīvāko hokejistu.

AHL Rietumu konferences kopvērtējumā cita latviešu uzbrucēja Kristiāna Pelša pārstāvētā Oklahomsitijas "Barons" komanda ar 91 punktu 76 spēlēs ieņēma piekto vietu, bet "Americans" hokejisti izcīnīja par punktu mazāk un ieņēma septīto vietu.

Izslēgšanas turnīra jeb Kaldera kausa izcīņas Rietumu konferences ceturtdaļfinālā "Barons" tiksies ar Šarlotes "Checkers" vienību, bet "Americans" komandu gaida spēkošanās ar Toronto "Marlies" hokejistiem. Sērijas ritēs līdz vienas komandas trim uzvarām un sāksies piektdien.

Iekļūšana Kaldera kausa izcīņā uz nezināmu laiku atlikusi abu uzbrucēju pievienošanos Latvijas hokeja izlasei, kas gatavojas gaidāmajam pasaules čempionātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!