Foto: AFP/Scanpix

Latvijas hokeja izlases galvenā trenera Teda Nolana kļūšana par Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Bufalo "Sabres" pagaidu galveno treneri komandai uzskatāms kā jauns sākums, izteicies vienību pārstāvošais latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons.

Šo sezonu "Sabres" komanda iesākusi neveiksmīgi. Tā pašlaik ieņem pēdējo vietu visā līgā, kas novedis pie galvenā trenera Rona Rolstona un ģenerālmenedžera Dārsija Ragīra atlaišanas. Rolstona vietā komandu pārņēmis Nolans, kurš iepriekš to trenēja no 1995. līdz 1997.gadam, otrajā no sezonām saņemot Džeka Adamsa balvu, kas tiek piešķirta līgas labākajam trenerim. Tikmēr par "Sabres" prezidentu hokeja jautājumos kļuvis Pets Lafonteins, kurš tagad meklēs jauno "Sabres" ģenerālmenedžeri.

"Nolanu zinu no neilgā kopā pavadītā laika pagājušajā pasaules čempionātā. Viņš no katra spēlētāja laukumā sagaida visu spēku atdošanu," Girgensona teikto citē laikraksts "Buffalo News". "Uzskatu, ka šis komandai ir jauns sākums."

"Pēc treniņa ielūkojos savā tālrunī un redzēju neskaitāmas ziņas no dažādiem līgas spēlētājiem, kuri visi kā viens slavēja Nolana trenera prasmes," piebilst "Sabres" komandas kapteinis Stīvs Ots. "Ja tas spēs puišus motivēt, būsim gatavi sava trenera vārdā lauzties cauri sienām."

"Komandā ir jūtama liela vilšanās. Kad zaudējumu ir vairāk par uzvarām, tas ir neizbēgami. Spēlētāji vairs nejūtas labi, kāpjot uz ledus," pēc pirmā treniņa ar "Sabres" pauda Nolans. "Mēs vēlamies panākt, lai hokejistiem būtu prieks nākt uz treniņiem un spēlēm, attīstot savus talantus un sacenšoties."

"Pirmajā treniņā spēlētāji bija ļoti atvērti un kāri uz izrunāšanos. Vēlamies, lai šajā klubā valda runas brīvība. Vēlamies noskaidrot, kur slēpjas mūsu problēmas, un atklātība ir vislabākais veids, kā to panākt," uzskata Nolans. "Vienīgais, ko no spēlētājiem prasu, ir strādāt un sacensties. Trīs vai 25 minūtes spēles laika - domāju, ka tas nav daudz prasīts. Daudzi cilvēki strādā septiņas dienas nedēļā, 14 stundas dienā. Tas ir darbs."

Nolans 1997.gadā pēc konflikta vienību atstāja, bet viņa vietā stājās Lindijs Rafs, kurš šajā amatā pabija nākamos 16 gadus un atlaists tika vien februārī. Pēc tam viņa vietā stājās Rolstons.

Savā trenera karjerā Nolans NHL vēl vadījis vienīgi Ņujorkas "Islanders" vienību, kurā strādāja no 2006. līdz 2008.gadam. Par Latvijas izlases galveno treneri Nolans tika apstiprināts 2011.gada augustā.

Ar deviņiem punktiem 20 spēlēs "Sabres" ieņem ne tikai pēdējo, astoto, vietu Atlantijas divīzijā, bet ir arī vājākā vienība Austrumu konferencē un līgā.

Komandas galvenā trenera postenī Nolans pirmo spēli aizvadīs piektdien, kad savā laukumā uzņems Toronto "Maple Leafs" hokejistus. Savukārt sestdien abas vienības tiksies jau Toronto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!