Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas izlases hokejists Zemgus Girgensons pie Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Bufalo "Sabres" jaunā galvenā trenera Ralfa Krīgera biežāk tiek pie iespējas spēlēt pretinieku aizsardzības zonā, kas 2018./2019. gada sezonā sanācis reti un reizēm nomācis uzbrucēju.

Bufalo vienību pērn vadīja Fils Hauslijs, kurš salīdzinājumā ar Krīgeru citādi izmantoja sev pieejamos uzbrucēju virknējumus, klāstījis medija "The Athletic" žurnālists Džo Jerdons.

Hauslija vadībā bijis konkrēts iedalījums starp tiem uzbrucēju virknējumiem, kuriem ir pienākums uzbrukt, un pārējiem, kuriem jāaptur pretinieku komanda. Šo sakarību var novērot, pētot, cik bieži katrs uzbrucējs vienādos sastāvos tiek pie iespējas nākt laukumā uz iemetienu pretinieku aizsardzības zonā, norāda Jerdons. Komandas līderis šajā statistikas rādītājā pagājušajā sezonā bija Keisijs Mitelstads, kurš 72,5 procentus reižu gāja laukumā, lai piedalītos iemetienā uzbrukuma zonā.

Savukārt tieši Zemgus Girgensons bija tas uzbrucējs, kurš visretāk Bufalo komandā tika pie šādām iespējām. Girgensons vien 15,3 procentus reižu piedalījās iemetienā pretinieku zonā, bet viņa virknējuma biedrs Johans Larsons – 15,6 procentos gadījumu.

"Tā bija mūsu loma komandā, tāpēc mēs to pieņēmām, bet noteikti ir grūti veidot uzbrukumus, ja spēli sāc savā zonā," nosmēja Girgensons. "Nezinu, cik bieži tiek gūti vārti pēc iemetiena aizsardzības zonā. Taču tā ir daļa no spēles – dažiem spēlētājiem jādara šāds darbs."

Lai gan Latvijas hokejists pērn 72 spēlēs sakrāja 18 punktus, kas bija vairāk nekā 2016./2017. un 2017./2018. gada sezonā, Girgensons sezonas gaitā guva vien piecus vārtus. Tas ir viņa sliktākais rādītājs sešās NHL aizvadītajās sezonās.

"Pagājušajā sezonā reizēm bija brīži, kad biju nomākts, jo netiec pie iespējas iziet laukumā uz iemetienu uzbrukuma zonā. Taču galu galā jādara jebkas, ko tev liek treneris," teica Girgensons.

Statistika pierāda, ka šādu pieeju nepiekopj Krīgers, pie kura visbiežāk uz uzbrukuma iemetieniem laukumā dodas Džimijs Vesijs, to darot vien 58,1 procentos situāciju. Komandas "melnā darba" darītāji Kails Okposo un Zemgus Girgensons atrodas statistikas ailīšu pašā apakšā, bet uzbrukuma zonā spēli sākuši biežāk nekā pērn – attiecīgi 35,0 un 35,3 procentus reižu.

"Nelieku tik lielu uzsvaru uz virknējumu laišanu laukumā konkrētā zonā kā citi treneri," minēja Krīgers. "Man svarīgāk ir uzturēt katram virknējumam spēles ritmu. Pārliecinos, lai neviens uz soliņa neaizmieg, gaidot pārāk ilgi starp savām maiņām. Esam ļoti droši par spēles uzsākšanu uzbrukumā, kā arī it īpaši aizsardzības zonā, kurā uzticamies visiem virknējumiem."

Uzticību novērtējis Girgensona virknējuma biedrs Johans Larsons, kurš priecājas par iespēju doties laukumā ne tikai, lai aizsargātos.

"Patīkami reizēm spēli sākt uzbrukuma zonā," teica Larsons. "Kad aizvadām labu trešdaļu, tiekam pie pāris iespējām vairāk. Patīkami, ka treneris mums uzticas. Tāpēc turpināsim smagi strādāt viņa labā. Mums gan arī ir liela atbildība labi spēlēt aizsardzībā. Esam gan parādījuši, ka varam gūt kādus vārtus un izmainīt spēles ritējumu, kas ir ļoti svarīgi šajā līgā."

Medijam "The Athletic" prieku par veiksmīgo virknējuma sniegumu paudis arī Okposo. Ceturtais uzbrucēju virknējums šosezon piespiedis vairākām pretinieku komandām spēlēt savā aizsardzības zonā.

"Šobrīd esam biedējošs virknējums. Var redzēt, ka pretinieki neizprot, ko es daru aizsardzībā zonā pret ceturto maiņu," ievērojis Okposo.

Jau ziņots, ka Zemgus Girgensons, kurš uzsācis jau septīto sezonu Bufalo klubā, paudis prieku par spēlēšanu pie galvenā trenera Ralfa Krīgera.

"Man sen nav gājis tik jautri," teica Girgensons. "Bijis patīkami nākt uz halli un spēlēt hokeju.”

"Sabres" vienība ilgi ieņēma pirmo vietu līgā, taču pēc otrdienas spēlēm to apsteigusi Bostonas "Bruins" komanda. Bufalo klubs 13 spēlēs izcīnījis deviņas uzvaras un ar 20 punktiem ieņem otro vietu NHL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!