Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) ģenerālsekretārs Horsts Lihtners, atsaucoties uz Latvijas Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) aicinājumu neorganizēt 2021. gada pasaules čempionātu hokejā kopā ar Baltkrieviju, ministra teikto medijam "deutschlandfunk.de" nodēvējis par šantāžu.

Lihtners paudis neapmierinātību, ka Latvijas valdība, neapspriežoties ar čempionāta organizēšanas komiteju, lūgusi IIHF atteikt Baltkrievijai tiesības rīkot gaidāmo čempionātu hokejā.

"Politiķiem, kuri nespēj paši atrast risinājumu, nav tiesību no mums pieprasīt politisku signālu," izteicies IIHF ģenerālsekretārs. "Mēs neļausim mūs šantažēt. Sporta asociācija nevar lauzt līgumu, kas noslēgts pirms četriem gadiem. Mums neviens to nevar pieprasīt. Mēs līgumu nelauzīsim. Mēs esam pasaules asociācija, kas neteiks: "Mēs pieļāvām kļūdu, un tagad dosimies citur.""

Organizācija saistībā ar situāciju Baltkrievijā izveidojusi ekspertu grupu. Lithners pusgadu pirms čempionāta norises arī min, ka "pilnībā normālas situācijas" gadījumā čempionāts tur varētu notikt. IIHF ģenerālsekretārs uzsvēra, ka tādā gadījumā Rīgā un Minskā tiktu aizvadīts fantastisks pasaules čempionāts.

Tomēr funkcionārs neslēpj, ka nestabilas situācijas gadījumā Minskai tiesības rīkot meistarsacīkstes varētu tikt atņemtas: "Mēs nebrauksim uz valsti, kurā ir haoss un revolūcija."

Kariņš jau augustā skaidroja, ka Latvija vēlas rīkot 2021. gada pasaules čempionātu Rīgā, tomēr, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, premjers neredz iespēju, ka Latvija šo čempionātu varētu rīkot kopā ar Baltkrieviju. Šī iemesla dēļ valdība uzsāka sarunas ar IIHF par 2021. gadā Baltkrievijā plānoto pasaules hokeja čempionāta spēļu rīkošanu citā valstī.

Šo viedokli publiski atbalstījis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš uzsvēra, ka viņš no savas nostājas neatkāpsies.

Savukārt vēl 15. oktobrī IIHF prezidents Renē Fāzels Baltkrievijas Hokeja federācijai (FHB) atkārtoti apliecināja vēlme čempionātu aizvadīt Minskā un Rīgā. IIHF padome septembrī solīja izveidot Lihtnera minēto eksperta grupu. Viņiem esot pilnvaras izstrādāt analīzi par situāciju ar 2021. gada IIHF pasaules čempionāta hokejā rīkošanu un prezentēt to IIHF padomei nākamajā sanāksmē novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!