Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) padomes ārkārtas sēdē nolemts izslēgt Krievijas un Baltkrievijas hokeja valstsvienības un klubus no visu vecuma sacensībām.

Šis lēmums būs spēkā līdz nākamajam paziņojumam, norādīja IIHF.

Tāpat Krievijai atņemtas tiesības rīkot 2023. gada pasaules junioru čempionātu augstākajā divīzijā.

Abus šos lēmumus ierosināja IIHF padome, la ļautu nodrošināt čemponātu un visu iesaistīto spēlētāju, amatpersonu un līdzjutēju drošību. Par to, kā šie lēmumi ietekmēs komandu izsēšanu un paaugstināšanu/izkrišanu turnīros, tiks paziņots tuvāko nedēļu laikā, norāda IIHF.

Tiesa, Krievijai vēl nav atņemtas tiesības rīkot 2023. gada pasaules čempionātu pieaugušo valstsvienībām.

Kā zināms, Krievijas agresors Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā pavēlēja sākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, sākot brutālu karu pret savu kaimiņvalsti. IIHF savā paziņojumā nosoda Krievijas agresiju Ukrainā.

"IIHF nav politiska organizācija un nevar ieteikmēt lēmumus, kas tiek pieņemti saistībā ar karu Ukrainā," sacīja IIHF prezidents Luks Tardifs. Tomēr mums ir pienākums rūpēties par visiem biedriem un dalībniekiem, tāpēc mums jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu, ka mēs varam organizēt savus pasākumus drošā vidē visām komandām, kas piedalās IIHF pasaules čempionāta programmā."

"Mēs bijām neticami šokēti, redzot attēlus, kas nākuši no Ukrainas," piebilda Tardifs. "Esam sazinājušies ar Ukrainas Hokeja federācijas biedriem un ceram, ka šo konfliktu varēs atrisināt mierīgā ceļā bez turpmākas vardarbības," bilda Tardifs.

IIHF tuvāko mēnešu laikā uzsāks diskusijas, lai atrastu jaunu rīkotāju 2023. gada pasaules junioru čempionātam hokejā. Lēmums tikšot pieņemts, rūpējoties par visu iesaistītos spēlētāju, amatpersonu un līdzjutēju veselību un labklājību.

IIHF padome arī ņēmusi vērā to, ka Krievijas valdība ir pārkāpusi olimpisko pamieru. Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) 2021.gada decembrī pieņemtā rezolūcija, kuru apstiprinājušas visas 193 dalībvalstis, paredz, ka olimpiskais pamiers sākas septiņas dienas pirms Pekinas olimpisko spēļu sākuma 4.februārī un beidzas septiņas dienas pēc paralimpisko spēļu noslēguma 20.martā.

Jau vēstīts, ka pirms IIHF lēmuma Somijas Hokeja federācija (SHF) paziņoja, ka neļaus Krievijas un Baltkrievijas hokejistiem piedalīties 2022. gada pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!