Foto: LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels un Latvijas Hokeja federācijas (LHF) pārstāvji ceturtdien tiešsaistes konferencē apsprieduši 2021. gadā plānotā pasaules čempionāta hokejā organizēšanu Latvijā un Baltkrievijā. Kariņš tā laikā apliecinājis Fāzelam, ka Latvijas valdība cienīs IIHF padomes pieņemto lēmumu saistībā ar čempionāta organizēšanu, vēstīts ceturtdien publicētā IIHF paziņojumā.

"Mums šodien bija ļoti pozitīva tikšanās. Esam pagodināti, ka Ministru prezidents Kariņš tajā piedalījās, un esam pateicīgi par viņa viedokli 2021. gada čempionāta saistībā," saka Fāzels.

Sarunas laikā Kariņš vairākkārt apliecinājis Fāzelam, ka atbalsta Latvijas Hokeja federācijas centienus Rīgā uzņemt 2021. gada pasaules čempionātu. Savukārt Fāzels tikšanās laikā uzsvēris, ka IIHF strādā ārpus politiskām interesēm un cenšas darīt visu, lai turnīrs notiktu tajās divās valstīs, par kurām tika balsots IIHF kongresā. Tomēr Kariņš norādīja, ka prioritāte ir drošu apstākļu nodrošināšana visiem iesaistītajiem, kam piekritis Fāzels.

IIHF vadība un Kariņš izteikuši bažas par Covid-19 ietekmi uz starptautisko sporta pasākumu. Lielāko izaicinājumu sagaida starp organizatoriem valdošā neziņa par iespējām spēlēs ielaist līdzjutējus, min IIHF.

Sarunas noslēgumā Kariņš uzsvēris, ka Latvijas valdība cienīs IIHF padomes lēmumu attiecībā uz pasaules čempionātu.

"Galvenokārt apspriedām organizatoru spējas nodrošināt drošu pasaules čempionātu, kas ir īpaši liels izaicinājums otrā Covid-19 viļņa laikā," skaidro IIHF prezidents. "Nav spiediena tūlīt veikt lēmumus saistībā ar turnīru, un mums jāturpina analizēt situācija abās valstīs."

"Šādas lietas prasa laiku. Nākamajā procesa posmā IIHF padomei prezentēsim drošības analīzi un noteiksim nākamos soļus, kas nepieciešami, lai pārliecinātos par droša pasaules čempionāta aizvadīšanu," klāsta Fāzels.

Fāzelam pirms IIHF padomes sanāksmes plānots nākamnedēļ tikties ar Baltkrievijas vēstnieku Šveicē.

"Videokonferencē ar IIHF prezidentu un LHF vadību pārrunājām 2021. gada pasaules čempionāta hokejā organizēšanu," sociālajā vietnē "Twitter" raksta Kariņš. "Apliecināju Latvijas gatavību organizēt čempionāta posmu Rīgā. Pārrunājām drošības situāciju Baltkrievijā, Covid-19 un to ietekmi uz čempionāta organizēšanu."

Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs portālam "Delfi" plašākus komentārus nesniedza, vien minot, ka sanāksmes laikā izrunāti dažādi iespējamie scenāriji.

Jau ziņots, ka IIHF padome lēmumu par pasaules čempionāta organizēšanu Minskā plāno pieņemt 18. novembrī. Tā septembrī izveidoja ekspertu grupu, kurai ir pilnvaras izstrādāt analīzi par situāciju Baltkrievijā un prezentēt to IIHF padomei.

Starptautiskās organizācijas pārstāvji jau iepriekš uzsvēruši, ka tās statūtos un noteikumos rakstīts, ka IIHF nevar diskriminēt politisku saistību dēļ. Zīmīgi, ka arī šajā IIHF publicētajā paziņojumā Minskā notiekošie protesti nav tieši pieminēti, bet kā traucēklis sarīkot sacensības minēts Covid-19 otrais vilnis, to tieši neattiecinot uz Latviju vai Baltkrieviju.

Latvijas valdība Baltkrievijā esošās nedrošās politiskās situācijas dēļ lūdza IIHF rīkošanas tiesības piešķirt kādai citai valstij.

Kariņš jau iepriekš izteicies, ka Latvija vēlas rīkot pasaules čempionātu Rīgā, tomēr neredz iespēju to darīt kopā ar Baltkrieviju. Viņa viedokli atbalstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš pauda uzstādījumu izdarīt visu, lai čempionāts no Baltkrievijas tiktu pārcelts uz kādu citu valsti, ja politiskā situācija valstī nemainās.

Rinkēvičs par situāciju vēlāk izteicās vēl skarbāk, uzsverot, ka Baltkrievija turnīru var izmantot kā politisku instrumentu, kamēr tās valdība fiziski izrēķinās ar protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!