Kļūšana par Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneri varētu būt vēl viena iespēja jau kā treneru korpusa pārstāvim izcīnīt Stenlija kausu, uzskata viens no visu laiku labākajiem Latvijas hokeja vārtsargiem Artūrs Irbe.

"Es nekad neesmu pieskāries Stenlija kausam," ASV galvaspilsētas presē citēts Irbe. "Daži cilvēki man ir teikuši, ka "tagad, kad vairs neesmu spēlētājs, varu to aiztikt, cik gribu", bet es nevēlos šai trofejai pieskarties, kamēr pats neesmu to izcīnījis. Varbūt šī ir vēl viena iespēja to izdarīt."

Kā ziņots, savas 13 sezonas ilgās NHL vārtsarga karjeras laikā Irbe vistuvāk kārotajam panākumam nonāca 2002.gadā, kad viņš palīdzēja Karolīnas klubam "Hurricanes" aizkļūt līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai, kurā latvieša pārstāvētā komanda tomēr ar rezultātu 1-4 piekāpās Detroitas "Red Wings" vienībai.

Jau ziņots, ka 42 gadus vecais Irbe, kurš aizvadītajā sezonā strādāja par vārtsargu treneri Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas klubā Rīgas "Dinamo", pēc sava priekšgājēja Deiva Praiora ieteikuma šonedēļ tika pieņemts šajā pašā amatā Vašingtonas "Capitals" komandā.

"Šajā līgā esmu bijis gan jauniņā, gan veterāna statusā," sacīja Irbe. "Savas karjeras laikā esmu piedzīvojis tādus kāpumus un kritumus, kurus nevienam nenovēlu pieredzēt, tomēr vienā brīdī tu sāc saprast, ka šie palēcieni un kritieni patiesībā dara cilvēku tikai bagātāku un sniedz viņam neatsveramu pieredzi."

"Man aiz muguras ir diezgan liela pieredze vārtsarga darbā, kā arī salīdzinoši neliela pieredze trenera amatā," piebilda Irbe. "Par būtisku ieguvumu uzskatu to, ka man spēlētāja karjeras laikā ir bijis daudz dažādu treneru gan no Eiropas, gan arī no Ziemeļamerikas skolas - gan tādi, kuri savulaik bijuši slaveni vārtsargi, gan tādi, kuri paši nekad nav spēlējuši augstā līmenī. Ir bijis daudz, ko vērot un analizēt. Ceru, ka spēšu savā darbā izmantot visas no bijušajiem treneriem iegūtās zināšanas un pieredzi."

Savukārt Vašingtonas kluba ģenerālmenedžeris Džordžs Makfī par vienu no galvenajiem Irbes trumpjiem uzskata viņa svešvalodu zināšanas, kas kopā ar labām saskarsmes spējām palīdzēs viņam precīzāk izskaidrot NHL vārtsarga spēles sīkumus "Capitals" komandas vārtsargiem Hosē Teodoram un Semjonam Varlamovam, īpaši uzsverot 21 gadu veco, perspektīvo krievu vārtuvīru Varlamovu, kuram angļu valodas zināšanas nav stiprā puse.

"Viņš brīvi pārvalda daudzas valodas, un es uzskatu, ka tas ir liels pluss," izteicās Makfī. "Vārtsarga darbā ir dažas nianses, kuras ir ļoti grūti izskaidrot vai atšifrēt, ja starp treneri un spēlētāju pastāv valodas barjera."

Latviešu speciālista personīgās īpašības augstu novērtēja arī "Capitals" vienības galvenais treneris Brūss Bodro: "Domāju, ka komandā tagad valdīs lielāka savstarpējā sapratne. Viss, ko vēlas galvenais treneris, ir redzēt, ka vārtsargs smagi strādā un atvaira metienus, tādēļ ir ļoti svarīgi, ka par vārtsargu treneri strādā cilvēks, kuram ir labas
odro: "Domāju, ka komandā tagad valdīs lielāka savstarpējā sapratne. Viss, ko vēlas galvenais treneris, ir redzēt, ka vārtsargs smagi strādā un atvaira metienus, tādēļ ir ļoti svarīgi, ka par vārtsargu treneri strādā cilvēks, kuram ir labas komunikācijas prasmes, kurš labi prot savu darbu un tiek cienīts." komunikācijas prasmes, kurš labi prot savu darbu un tiek cienīts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!