Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirms sporta pasauli apturēja koronavīrusa izraisītā saslimšana "Covid-19" viens no sirsnīgākajiem stāstiem Nacionālajā hokeja līgā (NHL) bija 42 gadus vecā ledus tīrītāja Deivida Ērza piepildītais hokejista sapnis, kad viņam vajadzēja aizvietot abus savainotos Karolīnas "Huriccanes" vārtu vīrus. Mūsdienu NHL vēsturē ir pieredzēti tikai vēl divi gadījumi, kad vārtu drošību nācies uzticēt amatierim, ārkārtas gadījuma vārtsargam.

Vairums hokeja vārtsargu aizvada savu karjeru, tā arī nesasniedzot sporta veida meku Ziemeļamerikā – Nacionālo hokeja līgu (NHL). Iespēja kāpt uz ledus kopā ar citiem pasaules labākajiem hokejistiem noteikti ir ikkatra censoņa sapnis.

Deivida Ērza slavas mirklis pienāca 22. februārī. Toronto "Maple Leafs" savā laukumā uzņēma Karolīnas "Hurricanes", un ar rezultātu 6:3 spēcīgāka izrādījās viesu komanda. Spēli Karolīnas vārtos uzsāka 31 gadu vecais kanādietis Džeimss Reimers, taču 14. minūtē viņš cieta sadursmē ar paša aizsargu Džeikobu Slavinu. Pie rezultāta 0:0 vārtos stājās vārtu vīrs no Čehijas Petrs Mrāzeks. 32. minūtē, rezultātam esot 3:1, arī Mrāzeks cieta sadursmē. Viņš sadūrās ar pretinieku uzbrucēju Kailu Klifordu, un maču nebija spējīgs turpināt.

"Man bija atnākušas pāris īsziņas, ka jādodas laukumā. Neredzēju, kā Mrāzeks guva savainojumu. Tajā brīdī atrados mediju telpā, kur ienāca kāds vīrs un teica, ka man jāiet un jāgatavojas doties laukumā. Tas bija traki un interesanti," par savu zvaigžņu stundu pēc spēles atklāja Ēzrs.
Ēzrs, kura kontā ir arī astoņas spēles Ontario hokeja līgā un, kurš pēdējos astoņus gadus ir bijis "Maple Leafs" NHL un AHL komandu treniņu vārtsargs, divas reizes kapitulēja pirmajās divās bīstamajās epizodēs, bet noturēja savu vārtu tīkliņu neskartu trešajā periodā. Kopumā ledus mašīnas tīrītājs atvairīja 8 no 10 metieniem.

"Tas bija lieliski," atklāja Ēzrs. "Acīmredzami otrais periods bija diezgan nestabils, taču pārtraukumā ģērbtuvēs komandai teicu, ka trešajā periodā būšu nomierinājies un gatavs uzvarēt spēli."

Par maču vārtsargs saņēma 500 dolāru honorāru un iespēju paturēt spēles kreklu. Ēzrs pēc uzvaras žurnālistiem atklāja, ka līdz galam nezināja vai varēs iet spēlētāju dušās – protams, ka to komanda viņam neliedza. Pēc mača viņš ieguva spēles pirmās zvaigznes godu, kā arī veiksmīgo ripu.


Tomēr šāds atgadījums liek padomāt – kā pasaules labākajā hokeja līgā var gadīties situācija, kurā vārtos stājas vārtsargs amatieris? Ēzra gadījumā situācija bija vēl neizprotamāka – viņš ir "Maple Leafs" treniņu vārtsargs, bet zvaigžņu stundu piedzīvoja pretinieku, "Hurricanes" sastāvā.

NHL komandas uz spēli var pieteikt 20 spēlētājus, tajā skaitā divus vārtsargus. Ja viens no tiem maču nevar aizvadīt, klubs parasti cenšas izsaukt spēlētāju no sava fārmkluba vai jauniešu sistēmas. Ja izsauktais vārtsargs nevar ierasties laikā, komanda var vērsties pie ārkārtas vārtsarga, kurš var būt jebkurš pieejamais spēlētājs, kas ir tiesīgs stāvēt vārtos, ziņots NHL.com mājaslapā. Ar vārtsargu klubs noslēdz vienas spēles līgumu, tikmēr mačs tiek apturēts, lai dotu laiku visām vajadzīgajām procedūrām.

Noteikumi papildus nosaka, ka laukuma saimniekiem ir jānodrošina ārkārtas vārtsargs, kuram jābūt gatavam stāties kādu no abu komandu vārtos.

Salīdzinoši nesen, 2018. gadā, negaidītu NHL debiju Čikāgas "Blackhawks" sastāvā piedzīvoja 36 gadus vecais grāmatvedis Skots Fosters. "Blackhawks" savā laukumā ar 6:2 uzveica Vinipegas "Jets" vienību.

"Pirmais šoks pienāca, kad sāku ģērbties uz spēli. Tajā brīdī gandrīz noģību, nezināju, ko lai domā. Tas ir sapņa piepildījums, ko neviens man nevar atņemt. Varu aiziet mājās un izstāstīt ģimenei, draugiem. Daudz jautru un neaizmirstamu atmiņu," par debitēšanu NHL izteicās Fosters.

Pirms spēles iesildīšanās procesā savainojumā iedzīvojās "Blackhawks" pirmais numurs Antons Forsbergs, viņa vietā stājās 23 gadus vecais Kolins Delia, kuram spēles 46. minūtē piemetās krampji. Fosters vārtos stājās, kad komanda bija jau ielaidusi abus vārtus, respektīvi atlikušajās 14 minūtēs viņa sargātie vārti netika ieņemti, atvairot visus septiņus pretinieku centienus.

"Kas to būtu domājis? Tu spēlē amatieru līgā un pēkšņi nopelni savu iespēju," pēc mača pajokoja Fosters. "Rīt pamodīšos, aizpogāšu kreklu un došos atpakaļ uz ikdienas darbu," turpināja smīkņāt grāmatvedis.

Taču atšķirībā no 42 gadus vecā Ēzra, Fosters par aizvadīto maču nesaņēma 500 dolāru honorāru. Honorāru saņem tikai tie vārtsargi, kuri ir aizvadījuši spēles profesionālā līmenī. Fostera gadījumā – viņa karjerā augstākais sasniegums ir spēlēšana Mičiganas universitātes komandā.
Tā vietā viņu apbalvoja ar spēles pirmās zvaigznes godu un ģērbtuvēs pasniedza speciālu čempiona jostu.


Vēl viena ārkārtas vārtsarga iziešana laukumā pieredzēta 2016. gada pēdējā dienā – 31. decembrī. Arī šajā mačā vārtsargs bija nepieciešams Karolīnas "Hurricanes" komandai. 7,6 sekundes līdz spēles beigām, Karolīnai esot iedzinējos ar 1:3 pret Tampabejas "Lightning", iespēja doties laukumā tika dota karolīniešu ekipējuma menedžerim Horhem Alvesam. Lai gan no trenera puses šis bija vairāk kā labestīgs žests, nevis vajadzība, 37 gadus vecais Alvess savā karjerā oficiāli atzīmēja spēlēšanu NHL. Turklāt viņš bija pirmais NHL izmantotais ārkārtas vārtsargs. Portāla "Ourstate.com" gadu pēc spēles publicētajā intervijā vārtsargs atklāja, ka viņam neesot ļauts piedalīties kādā amatieru hokeja turnīrā, tāpēc ka sportists aizvadījis maču NHL komandā. Tomēr konfliktu ātri vien atrisināja, neliedzot gandrīz astoņām sekundēm uz spēcīgākās hokeja līgas ledus traucēt piedalīties amatieru turnīrā.

Tuvu atgriešanās mačam uz NHL ledus 2014./2015. gada sezonā nonāca arī latviešu leģendārais vārtsargs Artūrs Irbe. Togad Irbe bija vārtsargu treneris Zemgus Girgensona pārstāvētajā Bufalo "Sabres". Uz kluba trenera rindām viņu tolaik uzaicināja kādreizējais Latvijas izlases treneris Teds Nolans.

2014. gada mačā "Sabres" ar 4:1 uzveica Irbes kādreizējo klubu Sanhosē "Sharks". Latvijas leģendārais vārtsargs savu pēdējo NHL spēli bija aizvadījis 2004. gadā jeb tieši desmit gadus atpakaļ. Otrajā trešdaļā savainojumu guva Mihails Neivirts, tāpēc uz pēdējo periodu pilnā ekipējumā uz soliņa sēdējā tolaik 47 gadus vecais Irbe. Pēc spēles latvietis atzina, ka formu uzvilcis tikai drošības labad – lai uz soliņa ir rezerves vārtu vīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!