Gatis Sprukts ir viens no trim Latvijas hokejistiem, kurš šobrīd ar profesionālo hokeju nodarbojas pāris stundu ilgā braucienā no faktiski okupētās Ukrainas teritorijas daļas. Uzbrucējs pirms dažām dienām jau bijis gatavs Doņeckas "Donbass" komandas vadībai teikt paldies par sadarbību, bet kluba profesionalitāte pagaidām iedrošina viņu palikt, sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Sprukts.

Portāls "Delfi" šosezon jau otro reizi intervē kādu bijušās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Doņeckas "Donbass" hokejistu. Oktobrī uz sarunu aicinājām perspektīvo vārtsargu Jāni Vori, kuru uz Ukrainu iedvesmoja doties profesionālie apstākļi "Donbass" vienībā.

Dažu mēnešu laikā mainījusies ne tikai politiskā situācija, bet arī Ukrainas hokeja vide. Ķīviņš starp "Donbass" kluba īpašnieku Borisu Koļesņikovu un Ukrainas hokeja federāciju (FHU) par "Donbass" komandas hokejistu nelaišanu uz Ukrainas izlases pārbaudes spēlēm noslēdzies ar atsevišķa čempionāta izveidi. Sezonas vidū ar ietekmīgā biznesmeņa Koļesņikova svētību tika dibināta Ukrainas superlīga, kurā piedalās sešas komandas, bet federācijas organizētajā augstākajā līgā palikušas vien piecas vienības.

Četras no jaunās superlīgas komandām bāzētas Doņeckas apgabala pilsētās Mariupolē, Družkivkā un Kramatorskā, kuras 2014. gadā piedzīvoja nopietnas kaujas un uz pāris mēnešiem pat bija separātistu rokās. Par latviešu miera saliņu kļuvusi tieši Kramatorska, kura atrodas apmēram 122 kilometrus no Doņeckas. Šajā pilsētā spēlē gan aizsarga Denisa Berdnika pārstāvētais "Kramatorsk" klubs, gan Gata Sprukta, Oļega Šišļaņņikova un Latvijā izaugušā lietuvieša Marka Kaleiņikova pārstāvētā "Donbass" komanda, kurai vēl formāli piesprausta Doņeckas birka.

26 gadus vecais Gatis Sprukts karjeras ievadā bija Rīgas "Dinamo" sistēmā, vēlāk spēlējis Francijas otrajā augstākajā līgā, kā arī Alpu līgā, bet 2019./2020. gada sezonā kļuva par pašmāju "Optibet" hokeja līgas rezultatīvāko spēlētāju "Zemgale"/LLU sastāvā (52 punkti 35 spēlēs). 

Novembrī saņemtais uzaicinājums pievienoties "Donbass" komandai bijis pārsteigums, atzīst jelgavnieks, kurš neslēpj, ka tik augstā līmenī vēl nav spēlējis – profesionāla kluba vadība, komandas biedri ar KHL pieredzi, ažiotāža ap superlīgas spēlēm (mačs pret Kijevas "Sokil" komandu bija vērojams arī uz Kijevas galvaspilsētā novietota milzu ekrāna) un jūtamas prasības uzvarēt katrā mačā.

Mums sarunu negaidīti nākas aizvadīt dienu pēc skaļā Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojuma, ka valsts atzīst Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas". Sprukts neslēpj, ka, sev tuvo cilvēku mudināts, jau bijis gatavs doties mājup. Taču vismaz šobrīd kluba vadība latvieti spējusi pārliecināt, ka tā par saviem hokejistiem parūpēsies. Galu galā tai jau ir 2014. gada pieredze. Toreiz komandai nācās pārcelties no Doņeckas…

Skatos, ka jums ir nopietns spēļu grafiks. Pēdējā laikā spēlējat gandrīz katru otro dienu.

Jā, mums rīt [trešdien] atkal būs spēle. Tas ir kā "play-offs" pirms "play-offa". Šī līga tika izveidota tikai decembra sākumā. Lai varētu aizvadīt pilnvērtīgu sezonu, mums ieplānotas 30 spēles. Regulārā sezona bez maz vai trijos mēnešos jāizspēlē. Mēnesī sanāk astoņas līdz desmit spēles. Bijis arī tā, ka jāizspēlē četras spēles astoņās dienās. Saspringts grafiks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!