Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols ar izpratni izturējās pret Elvja Merzļikina paziņojumu par iespējamo nespēlēšanu valstsvienībā Rīgā gaidāmajā pasaules čempionātā.

Jau ziņots, ka Merzļikins portālam "sportacentrs.com" atklāja, ka dažādu iemeslu dēļ apsver iespēju nedoties uz Latviju, tomēr gala lēmums vēl nav pieņemts.

"Mums ir saprotama Elvja pozīcija un mēs turpinām ar viņu sazināties," portālam "Delfi" skaidroja Koziols. "Neko vairāk pagaidām par šo nevarēšu komentēt."

Katru gadu pirms pasaules hokeja čempionāta Latvijā gaida ziņas par tiem spēlētājiem, kuri valstsvienībai steigs palīgā no Ziemeļamerikas. Koziols ieskicēja aktualitātes arī šajā jautājumā.

"Esam vienojušies ar Jāni Jaku, ka viņš pievienosies maija sākumā, bet Rubīns ieradīsies 16. maijā. Gaidīsim, kad Rūdolfam Balceram noslēgsies sezona un tad kārtosim visas formalitātes," Koziols skaidroja. "Par Teodoru Bļugeru ir skaidrs, ka viņš ar Pitsburgas "Penguins" spēlēs Stenlija kausa izcīņā. Ja viņa komanda izstāsies pirmajā kārtā, tad viņa pievienošanās komandai būtu sarežģīta, bet ne neiespējama. Tas būs treneru lēmums, vai saglabāt viņam brīvu vietu sastāvā uz čempionātu."

Balcera pārstāvētajai "Sharks" komandai izredzes iekļūt Nacionālās Hokeja līgas (NHL) izslēgšanas spēlēs ir ļoti teorētiskas, taču latvietis šajā sezonā ir lieliskā sportiskā formā, 32 spēlēs gūstot sešus vārtus un izdarot deviņas rezultatīvas piespēles. Savukārt Jaks Amerikas hokeja līgā (AHL) 16 Beikersfīldas "Condors" spēlēs izcēlies ar diviem vārtiem un divām piespēlēm. Rubīns Toronto "Marlies" rindās 19 spēlēs guvis vārtus un izdarījis divas piespēles. AHL šajā sezonā spēlējuši arī vārtsargi Matīss Kivlenieks, Mareks Mitens un Artūrs Šilovs, tomēr ar nevienu no viņiem skaidra vienošanās par spēlēšanu izlasē acīmredzot vēl nav panākta.

Droši zināms, ka Rodrigo Ābols un Ralfs Freibergs pievienosies izlasei uzreiz pēc tam, kad viņiem sezona būs noslēgusies Zviedrijā un Čehijā. Freibergs cīnās par Čehijas čempiona titulu, bet Ābols Zviedrijā spēlē pusfinālā. "Viņi tāpat uzreiz nevarēs pievienojies komandai, būs jāgaida noteiktās dienas, lai ievērotu visus drošības noteikumus. Arī Ronalds Ķēniņš uzreiz pēc sezonas Šveicē dosies uz izlasi, lai pievienotos pēc iespējas ātrāk," stāstīja Koziols.

Ābols Zviedrijas čempionāta izslēgšanas spēlēs guvis trīs vārtus un septiņreiz rezultatīvi piespēlējis, kas viņu padara par "play-off" rezultatīvāko spēlētāju.

Pagaidām esot tikai viens hokejists, kurš skaidri pateicis, ka šogad nevar spēlēt izlasē. "Pagājušo ceturtdien bija saruna ar Gunti Galviņu, un viņš godīgi pateica, ka izlasei nav gatavs palīdzēt pēc garās sezonas," teica LHF ģenerālsekretārs. Galviņš gan paspēja piedalīties pārbaudes spēlēs pret Slovākiju, kas tika aizvadītas pagājušajā nedēļa.

Tikmēr Kontinentālās hokeja līgas (KHL) finālā cīnās Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs un viņa Omskas "Avangard". Koziols par Hārtlija iesaisti valstsvienības treniņu procesā izklausījās diezgan apmierināts.

"Kad mēs piekritām, ka viņš var strādāt ar "Avangard", tad zinājām, ka šādas situācijas būs. Neraugoties uz to, ka viņš nav uz vietas, Hārtlija iesaiste ir liela. Es ar viņu vakar runāju divas reizes, Artis ar viņu runā katru dienu. Treniņu plāns un grafiks ir pilnībā saskaņots ar Hārtliju," teica Koziols.

Hārtlijs arī 2019. gadā ar "Avangard" sasniedza Gagarina kausa izcīņas finālu, taču toreiz finālsērija noslēdzās pēc četrām spēlēm. Šajā sezonā "Avangard" un Maskavas CSKA duelī pēc četrām spēlēm rezultāts ir neizšķirts 2-2.

Pirmdien, 26. aprīlī, Latvijas izlasei pievienojušies aizsargi Kristofers Bindulis un Artūrs Kulda, kā arī uzbrucēji Filips Buncis un Māris Bičevskis, vēsta Latvijas Hokeja federācija. Šie spēlētāji līdz šim aizvadīja treniņus atsevišķi no pārējās komandas, atbilstoši Covid-19 drošības protokolam, bet tagad saņēmuši negatīvus analīžu rezultātus un pievienojušies komandas treniņnometnei.

Latvijas hokeja izlases spēlētāji, kuri piedalījās pārbaudes spēlēs pret Slovākiju, un četri jaunpienācēji:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!