Foto: F64

Latvijas čempionvienība hokejā "Zemgale"/LLU nākamajā sezonā, visticamāk, spēlēs Somijas otrajā augstākajā hokeja līgā "Mestis", laikrakstam "Latvijas Avīze" atzinis kluba direktors Aivars Zeltiņš.

"Skatāmies loģistikas, finanšu un citus jautājumus, lai saprastu, kā varam salikt visu kopā. Latvijas hokejam tas būtu pienesums, īpaši, ja skatāmies uz U-20 vecumu," trešdien laikrakstā citēts Zeltiņš. "Šobrīd esmu Somijā, bijušas tikšanās, viņi ir gana atvērti, iesaistīšanos "Mestis" pārrunājušas arī abu valstu hokeja federācijas. Tā ka viss atkarīgs no mums. Divu nedēļu laikā būs skaidrība."

Pagaidām kluba budžets netiek izpausts, bet tas nebūšot lielāks par 1,5 miljoniem eiro. "Mans mērķis nav sasniegt rezultātu ar dārgiem spēlētājiem. Gadu gaitā "Zemgali" esmu attīstījis, gana daudz spēlējot ar saviem puišiem. Dodam iespēju darboties labā bāzē, nodrošinām labu treniņu procesu, un rezultātā viņi var izaugt līdz Latvijas izlasei," atklāj Zeltiņš. "Somijas projektā ļoti būtisku uzsvaru lieku uz to, ka spēlēs Latvijas U-20 izlases redzeslokā esošie puiši, kuriem karjera tikai sākas un jādod pamats, lai varētu attīstīties."

"Somija no ģeogrāfiskā viedokļa ir labs partneris šādu projektu realizācijā, jo līdz Tallinai ir četru stundu brauciens, pāris stundu ar prāmi, un esam Somijā," par loģistiku spriež Zeltiņš, norādot, ka lētāks un ērtāks transports būtu autobuss. "Tālo izbraukumu ir ļoti maz – 500 kilometri no Helsinkiem ir viens divi braucieni sezonā."

"Jelgavas hallē var ietilpt pusotrs tūkstotis līdzjutēju. Iespējams, gribētāju būs vairāk, taču spēlēt "Arēnā Rīga" nav plānots. Līdz tādai "problēmai" kā biļešu trūkums gan vēl jātiek," par iespējamo spēļu norises vietu stāsta kluba direktors. "No infrastruktūras viedokļa – jā, Latvijā trūkst halles trim – pieciem tūkstošiem skatītāju, bet jāiziet no tām pozīcijām, kādas ir."

Arī tad, ja izdosies realizēt "Mestis" projektu, "Zemgale"/LLU plāno turpināt paralēli startēt arī Latvijas čempionātā, bet Artis Ābols palikšot galvenā trenera amatā. "Spēlējot Somijā, tikai ar U-20 puišiem komandu neizveidosim. Vismaz pāris maiņām jābūt sportistiem ar pieredzi," iespējamo sastāvu ieskicē Zeltiņš.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Latvijas Hokeja federācija (LHF) un Somijas Hokeja asociācija (FIHA) ir vienojās par sadarbību, trim Latvijas komandām nākamsezon startējot Somijas jaunatnes hokeja čempionātos.

LHF un FIHA sadarbība paredz, ka hokeja skolas "Rīga" (HS "Rīga") U-16 komanda spēlēs "Mestis" U-16 čempionātā, bet "Zemgale"/JLSS U-15 un HS "Rīga" U-15 vienības startēs Somijas U-15 AAA turnīrā. Paralēli dalībai Somijas turnīros visas trīs komandas piedalīsies Latvijas jaunatnes un bērnu čempionātos (LBJČH).

Presē tirzāta arī kādas pieaugušo komandas dalība "Mestis" čempionātā. Vēl pagājušajā nedēļā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis šajā saistībā atklāja, ka Somijas hokeja federācija tuvāko nedēļu laikā gaida atbildi no Latvijas puses. Kalvītis uzsvēra, ka galvenais uzdevums ir "akumulēt līdzekļus", lai šādu plānu varētu realizēt.

LHF ar FIHA arī kopīgi pieteikušās rīkot 2023. gada pasaules čempionātu hokejā, kā arī uzsākušas tiesnešu sadarbības programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!