Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nevēlamo personu sarakstā iekļāvis Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidentu Dmitrju Baskovu, sociālajos tīklos paziņojis pats ministrs.

Rinkeviča paziņojumus ir tikai dažas dienas pirms Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) padomes sēdes, kurā lems par 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanu Rīgā un Minskā. Kā zināms, pēdējo mēnešu notikumi Baltkrievijā radījuši bažas par nozīmīgā hokeja turnīra rīkošanu gan Rīgā, gan Minskā.

Latvijas Republikas nevēlamo personu sarakstā jeb "melnajā sarakstā" kopā ar Baskovu iekļauts arī Baltkrievijas kikbokseris Dmitrijs Šakuta.

Baskovs un Šakuta tiek saistīti ar pagājušajā nedēļā Minskā notikušo uzbrukumu, pēc kura nomira tā sauktā "Pārmaiņu pagalma" iedzīvotājs Romāns Bondarenka. Viņš tika aizvests mikroautobusā, bet vēlāk smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā, kur mira. Vienā no uzbrucējiem aculiecinieki un mediji saskatījuši līdzību ar režīmam pietuvinātu bijušo sportistu Šakutu, bet blakus notiekošajam manīts arī vīrietis, kas līdzīgs Baskovam, vēstīja Baltkrievijas mediji.

31 gadu vecais Bondarenka 11. novembra vakarā iznāca pagalmā, kad cilvēki civilās drēbēs un maskās ieradās pagalmā novākt baltsarkanbaltās lentes no sētas un aizkrāsot grafiti ar "pārmaiņu dīdžejiem", iedzīvotāju kopējā čatā viņš paspēja ierakstīt "Es nāku ārā".


Nezināmās personas Bondarenku piekāva un aizveda. Tajā pašā naktī viņš ar smagu galvas traumu nogādāts slimnīcā, kur nākamajā dienā, 12. novembrī, mira. Viņa nāve izraisīja plašu sašutumu un spontānas piemiņas akcijas visā Baltkrievijā. Tikmēr režīms izplatīja apgalvojumus, ka Bondarenkam konstatēta "alkohola intoksikācija", ko gan apgāza ārstu teiktais un slimnīcas izraksts.

Baskovs oktobra sākumā bija Rīgā, kur tikās ar Latvijas Hokeja federāciju (LHF), lai pārrunātu nākamā gada pasaules čempionāta norisi. Tā kā tobrīd pamatīgas spēlētāja sastāva un treneru korpusa problēmas radās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Minskas "Dinamo", tad Baskovs 1. oktobrī vadīja arī Minskas komandu spēlē pret Rīgas "Dinamo".

Kā zināms, 2021. gada pasaules čempionātu plānots rīkot Rīgā un Minskā. Saistībā ar plašajiem protestiem Baltkrievijā arvien vairāk izskan bažas par pasaules čempionāta rīkošanu Minskā, turklāt pēdējie notikumi saistībā ar Baskova iespējamo iesaisti vēl vairāk sarežģi esošo situāciju. Latvijas Hokeja federācija (LHF) gan vairākkārt norādījusi, ka neplāno atteikties no čempionāta rīkošanas kopā ar Minsku un aicinājusi nesaistīt sportu ar politiku.

IIHF padome par Rīgas un Minskas apvienotā čempionātā likteni lems Latvijas Republikas valsts svētkos - 18. novembrī. IIHF septembrī izveidoja ekspertu grupu, kurai ir pilnvaras izstrādāt analīzi par situāciju Baltkrievijā un prezentēt to IIHF padomei, kas notiks pēc divām dienām.

Starptautiskās organizācijas pārstāvji jau iepriekš uzsvēruši, ka tās statūtos un noteikumos rakstīts, ka IIHF nevar diskriminēt politisku saistību dēļ. Zīmīgi, ka IIHF publicētajos līdzšinējos paziņojumos Minskā notiekošie protesti nav tieši pieminēti, bet kā traucēklis sarīkot sacensības minēts Covid-19 otrais vilnis, to tieši neattiecinot uz Latviju vai Baltkrieviju.

Latvijas valdība Baltkrievijā esošās nedrošās politiskās situācijas dēļ lūdza IIHF rīkošanas tiesības piešķirt kādai citai valstij.

Kariņš jau iepriekš izteicies, ka Latvija vēlas rīkot pasaules čempionātu Rīgā, tomēr neredz iespēju to darīt kopā ar Baltkrieviju. Viņa viedokli atbalstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš pauda uzstādījumu izdarīt visu, lai čempionāts no Baltkrievijas tiktu pārcelts uz kādu citu valsti, ja politiskā situācija valstī nemainās.

Rinkēvičs par situāciju vēlāk izteicās vēl skarbāk, uzsverot, ka Baltkrievija turnīru var izmantot kā politisku instrumentu, kamēr tās valdība fiziski izrēķinās ar protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!