Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas hokeja 80.gadskārtu 4.decembrī atzīmēs ar Latvijas un Krievijas hokeja veterānu savstarpējo draudzības spēli, bet "Arēnā Rīga" turpmāk tiks izvietota valsts hokeja vēsturi ilustrējoša ekspozīcija.

Nozīmīgajam notikumam veltītajā preses konferencē otrdien Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans pauda izbrīnu un sarūgtinājumu par sabiedrības niecīgo interesi par valsts hokeja 80 gadu atzīmēšanu.

"Šī ir ļoti nopietna jubileja ne tika valstiskā, bet arī pasaules līmenī, jo Krievijā ar milzu vērienu tiks atzīmēti valsts hokeja 65 gadi, kamēr Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) pirms trim gadiem svinēja 100 gadu jubileju," uzsvēra Lipmans.

Svinību ietvaros 4.decembrī "Arēnā Rīga" ieplānota draudzības spēle starp Latvijas un Krievijas hokeja veterāniem, jo, kā atgādināja Lipmans, savu pirmo oficiālo spēli Latvijas hokejisti 1931.gadā aizvadīja tieši pret šīs valsts pārstāvjiem, tiekoties ar Maskavas "Spartak" komandu.

Šajā mačā spēlēs bijušie hokejisti vecumā no 40 līdz 60 gadiem, taču Lipmans nevarēja nosaukt, kas šajā mačā pārstāvētu Latvijas izlasi. "Mēs visi viņus zinām, jo tādu hokejistu mums nav daudz."

"Sabiedrības intereses trūkumu pret šo notikumu var skaidrot arī kā mūsu pašu vainu," izteicās LHF izpilddirektors Ēvalds Grabovskis, kurš nopietni piedalījies Latvijas hokeja vēstures apkopošanā. "Vienmēr pirmais iemesls jāmeklē mūsos pašos. Lai arī ikdienā dzīvojam līdzi hokejam un pārdzīvojam par mūsu veiksmēm un neveiksmēm, ikvienam jāizprot, no kurienes esam nākuši, kur ir mūsu saknes. Saprotam, ka šie 80 gadi ir nopietns skaitlis, jo tas pierāda, cik lielas un nopietnas ir Latvijas hokeja tradīcijas."

"Latvijas hokejs pasaulē ir ar autoritāti, mūsu izlases respektē, tās visas spēlē pasaules hokeja elitē," piebilda Grabovskis. "Sabiedrībai ir jābūt informētai, kādi bijām un kādi esam tagad."

Grabovskis izteicās, ka iepriekš bijusi iecere izveidot Latvijas hokeja vēstures un sasniegumu zāli, bet, izvērtējot reālās iespējas, ar "Arēna Rīga" atbalstu izlemts halles gaiteņos izvietot ekspozīciju, kas ilustrē Latvijas hokeja attīstību.

Laika gaitā ekspozīcija pakāpeniski tiks papildināta, bet pie gaiteņu sienām, iespējams, tiks izvietot lieli valsts hokeja personībām veltīti vimpeļi.

"Pats par šo nozīmīgo notikumu uzzināju tikai pavasarī," izteicās "Arēnas Rīga" direktors Edgars Buncis. "Sabiedrība par to nav informēta, ja jau pat ar hokeju saistīti cilvēki par to nezina. Līdz ar to sava veida hokeja muzeja radīšanu "Arēnā Rīga" uzskatīju par savu pienākumu."

Grabovskis izteica cerību, ka 4.decembris turpmāk varētu kļūt par ikgadēju hokeja vēstures atzīmēšanas dienu, kad valsts hokeja izcilniekus speciāli izveidota komisija apbalvotu ar LHF goda zīmi. Šo apbalvojumu LHF drīzumā cer ieviest.

Līdz 4.decembrim ekspozīcijas sākotnējā versija būs apskatāma "Arēnā Rīga", bet vēlāk to plānots papildināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!