Foto: F64

Lai Latvijas hokeja izlase automātiski kvalificētos 2018.gada ziemas olimpiskajām spēlēm, kas risināsies Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā, šāgada pasaules čempionāta kopvērtējumā jāierindojas četras vietas virs Slovākijas vai piecas vietas virs Šveices, informē Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF).

Atlase olimpiskajam hokeja turnīram palikusi nemainīga - tam automātiski kvalificēsies IIHF ranga astoņas labākās izlases pēc šī gada pasaules čempionāta rezultātiem.

Pašlaik pirmās astoņas vietas ieņem Zviedrija, Somija, Krievija, Kanāda, ASV, Čehija, Šveice un Slovākija, bet Latvija atrodas devītajā pozīcijā. Savukārt uzreiz aiz Latvijas seko Norvēģija, Baltkrievija un Francija, kas arī saglabā cerības uz pirmo astotnieku.

Olimpiādē piedalīsies 12 valstu izlases, bet viena dalībniece zināma jau tagan - mājiniece Dienvidkoreja, kas izlikta ar 12.numuru. Līdz ar to pēc pasaules čempionāta vakantas būs vēl trīs vietas, kuru īpašnieces tiks noskaidrotas trīs kvalifikācijas turnīra kārtās, no kurām sagaidāms, ka izšķirošā - trešā - notiks nākamā gada septembra sākumā. Komandas, ņemot vērā arī IIHF rangu, tiks sadalītas trīs apakšgrupās, katrai no uzvarētājām kvalificējoties olimpiskajām spēlēm, bet izšķirošo kvalifikācijas kārtu rīkos komandas, kas pasaules rangā ieņems 9.-11.vietu.

Tikmēr pašu olimpisko spēļu formāts palicis nemainīgs - 12 izlases būs sadalītas trīs grupās, pa četrām komandām katrā, kas aizvadīs viena apļa turnīru. Pēc tā rezultātiem izlases tiks sarindotas no pirmās līdz 12.labākajai, četrām vadošajām vienībām nopelnot automātisku vietu ceturtdaļfinālā. Pārējās astoņas komandas tiksies četros "play-off" kārtas pāros, noskaidrojot pārējās četras ceturtdaļfināla dalībnieces.

Savukārt Olimpiādes sieviešu hokeja turnīrā piedalīsies astoņas komandas - piecas tiks noteiktas pēc pasaules ranga, kamēr divas noskaidrosies pēc kvalifikācijas turnīru aizvadīšanas. Atlikusī vieta rezervēta mājiniecei Dienvidkorejai.

Latvijas hokejistes IIHF rangā pašlaik atrodas 16.vietā, kas nozīmē, ka viņām nākamā gada novembrī būs jāpiedalās olimpiskajā pirmskvalifikācijas turnīrā. Apakšgrupā sacentīsies četras komandas, uzvarētājai sasniedzot izšķirošo atlases posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!