Foto: F64

Marta vidū Latvijas hokeja izlase jaunā trenera Aleksandra Beļavska vadībā iesāka gatavošanos šāgada pasaules čempionātam. Kā ierasts, treniņu pirmajā posmā komandā tika iesaistīti vairāki spēlētāji, kuri galīgajā komandas sarakstā, kas maijā dosies uz Čehiju, netiks iekļauti, bet Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks sarunā ar portālu "Delfi" norāda, ka šis laiks pirms pasaules čempionāta ir ļoti būtisks gan no šāgada turnīra, gan komandas nākotnes viedokļa, jo var pārbaudīt izlases "tuvākās rezerves".

"Izlases gatavošanās sākuma posms ar jauno spēlētāju piesaisti ir ļoti svarīgs," norāda Baldonieks. "Lai gan reizēm mums pārmet naudas tērēšanu, tā tas nav. Mēs strādājam šodienas un nākotnes vārdā. Nevar uzreiz savākties iedomātais izlases "zvaigžņu sastāvs" un spēlēt visos turnīros pirms čempionāta. Tas nav reāli."

"Jauno spēlētāju iesaistīšana izlasē ir ļoti svarīga, ko daudzi varbūt nesaprot. Viņi ir mūsu nākotne, un pirmajās "Eurochallenge" spēlēs rezultāts nav tik svarīgs," piebilst izlases ģenerālmenedžeris. "Tajās nevajag par katru cenu uzvarēt, lai gan izlase, protams, katrā spēlē cenšas iepriecināt savus līdzjutējus un strādā ar pilnu atdevi. Laiks pirms pasaules čempionāta ir tas, kad visas valstu izlases vairāk vai mazāk strādā ar jaunajiem, "sijā", dod viņiem iespēju, treneri saskata labās un sliktās īpašības, dod padomus, ieteikumus. Tas jaunajiem ir milzīgs stimuls. Izlases kodols izkristalizējas uz aprīļa beigām, lai gan arī tad var būt dažādas nianses sastāvā, ko nosaka traumas un mikrotraumas. Tas ir attīstības process un jebkurā brīdī var parādīties korekcijas."

Runājot par hokejistiem, kas tiek gaidīti izlasē tuvākajā laikā, Māris Baldonieks minēja abus Maskavas "Dinamo" pārstāvjus Mārtiņu Karsumu un Kasparu Daugaviņu, Jāni Spruktu un Oskaru Bārtuli, kurš nupat atgriezies no ASV.

"Ar Daugaviņu un Karsumu esam tikušies, aprunājušies. Viņiem vēl marta beigās vēl ir saistības ar klubu, pēdējie treniņi, tikšanās, pārrunas. Aprīļa sākumā gaidām izlasē," saka Baldonieks. "Krišjānis Rēdlihs pievienojās izlasei, Jānis Sprukts - pirmajā izbraukumā uz Baltkrieviju viņi vēl nedosies, jo ir jādod laiks atpūsties, savest sevi kārtībā."

Runājot par, iespējams, visgaidītāko spēlētāju - Zemgu Girgensonu, izlases ģenerālmenedžeris norādīja, ka svarīgākais aspekts ir hokejista veselības stāvoklis. "Girgensons marta beigās sāks trenēties. Trauma bija diezgan nopietna, tāpēc svarīgāk, lai viņš sāk strādāt uz ledus, tad redzēsim, kā būs ar izlasi," norāda Baldonieks. "Latvijas izlases treneru korpusā ir arī Bufalo "Sabres" treneris Toms Kūlens, viņš katru dienu klātienē var "novērot" Zemgu."

"Vēl vērojam, kā iet ASV Ronaldam Ķēniņam, Kristeram Gudļevskim un Ņikitam Jevpalovam," saka izlases ģenerālmenedžeris. "Šodien nevaru teikt, ka no izlases kāds būtu pavisam "izkritis". Darbs notiek, viss rit savu gaitu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!