Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

31.martā savu 35. dzimšanas dienu svin viens no uzticamākajiem Latvijas hokeja izlases spēlētājiem - vārtsargs Edgars Masaļskis.

Pirms uzsākt profesionālās klubu gaitas, 1995. gadā 15 gadus vecais Edgars Masaļskis tika uzaicināts uz Latvijas U18 izlasi startam pasaules čempionātā, bet nākamajā sezonā viņš kļuva par hokeja klubā "Rīga 2000" spēlētāju. Kopš tā laika Edgars nav atteicis nevienai Latvijas izlasei nevienā vecuma grupā, kas ļāvis viņam kļūt par pieaugušo valstsvienības rekordistu - Masaļskis mūsu komandas vārtus sargājis 139 spēlēs. Latvijas izlasē viņš debitēja 2000. gada Lāčplēša dienā - 11.novembrī, un, iespējams, tieši tāpēc savulaik aptaujā tieši Edgars Masaļskis tika nosaukts par Latvijas sporta līdzjutēju mīlētāko slavenību.

Klubu hokejā Masaļskim gan nav izdevies sasniegt tādu stabilitāti kā izlasē - 18 profesionālo gadu laikā viņš nomainījis 15 komandas, no kurām visilgāk strādājis hokeja klubā "Liepājas Metalurgs" - četras pilnas sezonas ar "astīti" 2002./2003. gada sezonā. Trīs gadus Edgars aizstāvēja HK "Rīga 2000" un Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Hantimansijskas "Jugra" krāsas. Latvijas hokeja vārtsarga "klubu ģeogrāfija" ir itin plaša - no Sibīrijas līdz Zviedrijai, ieskaitot Čehiju, Slovākiju un Vāciju.

Ar Rīgas "Dinamo" Masaļskim nav izdevies nodibināt stabilas un ilgas attiecības - aizvadījis tur nepilnas divas sezonas no 2008. līdz 2010. gadam, Edgars aizbrauca uz Hantimansijsku, bet šosezon viņš rīdzinieku formu pavalkāja knapi pussezonu, aizvadīja KHL 12 spēles, kādu laiku bija bezdrabniekos, līdz parakstīja līgumu ar Austrijas klubu "Ambri-Piotta".

Masaļska spēlētāja karjerā ik pa laikam atgadās "dīkstāves" periodi, taču viņš allaž ir spējis sasniegt optimālu fizisko formu uz pasaules čempionāta laiku, lai palīdzētu izlasei. Tieši tāpēc valstsvienības ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks Edgaru sauc par izlases "stabilo vērtību".

Viens no šādiem, gan piespiedu, dīkstāves periodiem bija 2008./2009. gada sezonā, kad septembrī pretrunīgā sadzīves konfliktā Vecrīgā vārtsargs guva smagu potītes traumu, spēlēt atsākot tikai 2008. gada nogalē, turklāt Rīgas "Dinamo", ko tobrīd pārstāvēja Masaļskis, nosūtīja viņu uz "Rīga 2000" klubu un pēc tam pārtrauca līgumsaistības. Sezonu Edgars turpināja Vācijas klubā "EV Duisburg", taču bez svārstīšanās devās uz 2009. gada pasaules čempionātu, kurā aizvadīja sešas Latvijas izlases spēles, ieskaitot triumfālo maču pret Zviedriju, kurā Latvija uzvarēja ar 3:2. Tajā pasaules čempionātā Edgars bija viens no labākajiem vārtsargiem, bet mūsu valsts komanda atkārtoja savu labāko sasniegumu pasaules čempionātā, izcīnot septīto vietu.

Kopumā Edgars Masaļskis piedalījies 12 pasaules čempionātos un četrās olimpiskajās spēlēs, un jau izteicies, ka ir gatavs vajadzības gadījumā būt gatavs arī savai piektajai Olimpiādei, ja Latvijas izlase kvalificēsies 2018.gada Phjončanas spēlēm un viņš būs komandai vajadzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!