Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība Soču olimpisko spēļu izšķirošā kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā, trešajā, mačā svētdien "Arēnā Rīga" sacenšas ar Franciju.

Cīņa "Arēnā Rīga" sāksies plkst.17, un to tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Latvijas izlasei izcīnīt ceļazīmi uz Olimpiādi šajā mačā var liegt tikai zaudējums pamatlaikā.

Pirms tam plkst.13 tiks uzsākts mačs starp Kazahstānas un Lielbritānijas valstsvienībām.


Kā ziņots, pirmajā kārtā ceturtdien Kazahstāna ar 3:2 uzvarēja Franciju, bet Latvija ar 6:2 pārliecinoši pieveica Lielbritāniju. Savukārt otrajā kārtā piektdien Latvija smagā un saistošā cīņā guva svarīgu panākumu pār Kazahstānu ar 3:2, kamēr Francija uzvarēja Lielbritāniju ar 4:2.

Pēc divām kārtām seši punkti ir Latvijas izlases kontā, Francija un Kazahstāna izcīnījusi pa trim punktiem, bet Lielbritānija kā vienīgā cīnās bez punktiem.

Olimpiādei kvalificēsies vien grupas spēcīgākā komanda.


Latvijas izlasē pirms šī turnīra piekrita atgriezties Sandis Ozoliņš un Aleksandrs Ņiživijs, kuri valstsvienībā nebija spēlējuši attiecīgi septiņus un divus gadus. Daudzi šo izlases sastāvu nosaukuši par spēcīgāko pēdējo gadu laikā, bet Ņiživijs mačā pret Kazahstānu sasniedza rekordu izlasē aizvadīto spēļu skaita ziņā - 216.

Galējo sastāvu izlases galvenais treneris Teds Nolans nosauca trešdienas vakarā, ārpus dalībnieku saraksta atstājot aizsargus Māri Jasu un Oskaru Cibuļski, kā arī uzbrucēju Andri Džeriņu. Jass otrdien atjaunoja ceļgala traumu, un tas lika viņu aizstāt ar Kristapu Sotnieku.

Latvijas izlase bija vienīgā, kas pirms turnīra neaizvadīja pārbaudes spēles, - Kazahstāna svētdien ar 4:1 pieveica Austrijas valstsvienību, Francija pirmdien ar 0:4 kapitulēja Baltkrievijai, bet Lielbritānijas izlase otrdien ar rezultātu 6:3 uzvarēja vietējā čempionātā spēlējošo leģionāru komandu.

Vēl divi Soču Olimpiādes kvalifikācijas turnīri paralēli risinās Vācijā un Dānijā. Vācijā bez mājiniekiem par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi sacenšas Austrija, Itālija un Nīderlande, bet Dānijā vietējās izlases konkurenti ir Baltkrievija, Slovēnija un Ukraina. Dānijā notiekošajā turnīrā vienīgo ceļazīmi jau nodrošinājuši Slovēnijas hokejisti, kas olimpiskajās spēlēs piedalīsies pirmo reizi vēsturē.

Latvijas hokeja izlase līdz šim piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs 1936., 2002., 2006. un 2010.gadā. Pirmskara Olimpiādē Latvijas hokejisti izcīnīja 13.vietu, 2002.gadā Latvijas izlase izcīnīja devīto vietu, bet pēdējās divās reizēs tā palikusi pēdējā, 12.pozīcijā.

Pēc pagājušā gada pasaules čempionāta vietu Sočos garantēja IIHF ranga pirmo deviņu vietu īpašnieces - Somija, Zviedrija, Krievija, Čehija, Kanāda, ASV, Norvēģija, Slovākija un Šveice. Latvija rangā atrodas 11.vietā, tāpēc ieguva iespēju izšķirošo kvalifikācijas kārtu rīkot savās mājās.

Soču olimpiskajās spēlēs 12 komandas tiks sadalītas trijās apakšgrupās, no kurām katras grupas divas labākās vienības un divas labākās trešo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Jau zināms, ka A grupā spēlēs Krievija, Slovākija, ASV, B grupā cīnīsies Somija, Kanāda, Norvēģija, bet C grupā vietas sev jau garantējušas Čehija, Zviedrija un Šveice. Pa vienai katras grupas dalībniecei noskaidrosies pēc kvalifikācijas sacensību beigām. Latvija var nokļūt kādā no divām apakšgrupām - ja Sočiem kvalificēsies gan Vācija, gan Latvija, tad latvieši cīnīsies C grupā, bet, ja Olimpiādei nekvalificēsies Vācija, bet iekļūs Latvija, tad tā spēlēs B apakšgrupā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Māris Jučers (Rīgas "Dinamo"), Ervīns Muštukovs (Mora, Zviedrija);

aizsargi - Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL), Oskars Bārtulis (Doņeckas "Donbass", KHL), Artūrs Kulda (Novosibirskas "Sibirj", KHL), Krišjānis Rēdlihs, Arvīds Reķis, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas "Dinamo"), Sandis Ozoliņš (Mitišču "Atlant", KHL);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs (Jaroslavļas "Lokomotiv", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Mārtiņš Cipulis, Aleksandrs Ņiživijs (abi - Prāgas "Lev", KHL), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš (Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Juris Štāls ("Poprad", Slovākija), Mārtiņš Karsums, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!