Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas hokeja izlase aprīlī, visticamāk, neaizvadīs pārbaudes spēles Krievijā, kas uzsākusi karu pret Ukrainu. Tikmēr Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) savā paziņojumā par notikumiem Eiropā ne ar pušplēstu vārdu nepiemin Krieviju un nenosoda Krievijas rīcību.

Latvijas hokeja izlasei pirms pasaules čempionāta, kas šogad maijā notiks Somijā, bija paredzētas divas pārbaudes spēles Krievijā ar šo valstsvienību. "LHF ir IIHF kalendārs, kur mums paredzētas spēles Krievijā. Skaidrs, ka šādos apstākļos (spēles) nevar notikt un nenotiks, jo nevaram garantēt spēlētāju drošību," sarunā ar LTV sacījis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis.

Kalvītis ir arī Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" akcionārs, viņam pieder nepilni 10% akciju, bet līdz 2015. gadam viņš bija valdes priekšsēdētājs. Sarunā ar LTV Kalvītis neko neteica par kluba iespējamo dalības atsaukšanu, bet norādīja, ka Rīgas "Dinamo" vēl jāsaņem atļauja no LHF par dalību sacensībās ārpus Latvijas.

"Latvijas Hokeja federācijai katru sezonu jāsaņem iesniegums, kuru tad izskatām, dodot atļauju vai neļaujot spēlēt kādā no turnīriem. Šādi iesniegumi LHF nav, uz galda nav nonākuši. Vai vispār nonāks. Svarīgākais priekš LHF un "Dinamo" ir nodrošināt spēlētāju drošību un diez vai kara apstākļos to ir iespējams nodrošināt," saka Kalvītis.

Savukārt IIHF, kas iepriekš bijusi piesardzīga Krievijas kritizēšanā, tikai piektdienas vakarā izplatīja paziņojumu. Šajā dažu teikumu un divu rindkopu paziņojumā gan nav minēts Krievijas vārds un nav pieminēta lielvalsts uzsāktā agresija Ukrainā.

"Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) ir apbēdināta un dziļi nobažījusies par nesenajiem notikumiem Ukrainā. IIHF un tās padome nosoda militāra spēka izmantošanu un mudina izmantot diplomātiskos līdzekļus, lai atrisinātu konfliktus. Mūsu domas ir ar cilvēkiem Ukrainā un Ukrainas hokeja ģimeni," teikts IIHF paziņojumā. "Tā kā IIHF ir pienākums rūpēties par visiem saviem čempionāta dalībniekiem, IIHF padome izskata un izvērtē šī konflikta ietekmi uz mūsu sacensībām. Padomes sēde ir sasaukta pirmdien, 28. februāra vēlā pēcpusdienā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!