Foto: Patrick Giaume

Latvijas U-18 hokeja izlase sev veiksmīgā pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas turnīra noslēdzošajā mačā sestdien ar rezultātu 2:4 (1:0, 1:1, 0:3) piekāpās Norvēģijas valstsvienībai.

Cīņas gaitā pēc Ērika Zohova un Dāvja Zemberga precīziem metieniem Latvija izvirzījās vadībā ar 2:1, tomēr pēdējā trešdaļā ielaida trīs bezatbildes vārtus, kas lika piedzīvot pirmo un vienīgo neveiksmi sacensībās.

"Šajā čempionātā mēs zaudējām tikai divus periodus - pašu pirmo un pēdējo. Diemžēl pēdējā spēlē zaudētā trešdaļa bija par iemeslu zaudējumam visā spēlē," pēc cīņas izteicās Latvijas izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns. "Nevajadzīgs noraidījums salauza spēli. Divus periodus mūsu komanda bija labāka, uz ko norāda arī metienu starpība, taču pietrūka precizitātes nobeiguma fāzē. Ripa slīdēja pa līniju, bet ne vārtos."

"Norvēģu vārtsargs arī noķēra visu, ko viena varēja. Kopumā jāsaka, ka galvenais uzdevums ir izpildīts - U-18 izlase atgriežas elites grupā," priecīgs bija treneris.

Kā zināms, jau pirms pēdējā mača Latvijas izlase bija garantējusi atgriešanos pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, jo savu tuvāko sekotāju Norvēģiju apsteidza par četriem punktiem.

Latvijas izlase pirmajā mačā, pateicoties lieliskam trešās trešdaļas sākumam, pagājušajā svētdienā ar 5:2 pieveica Kazahstānu, dienu vēlāk ar 3:2 uzvarēja Baltkrieviju, trešdien ar 5:1 apspēlēja Franciju, bet aizvakar ar 5:2 uzveica arī Itāliju.

Tikmēr Norvēģijas izlase punktus bija zaudējusi divās spēlēs - sākotnēji tikai pēcspēles metienos ar 5:4 pārspēja Baltkrieviju, bet ceturtdien ar 2:5 zaudēja Kazahstānai.

Turnīra noslēgumā Latvijas izlase tika pie 12 punktiem piecos mačos, bet Norvēģijas izlase izcīnīja 11 punktus.

Vietu spēcīgāko komandu divīzijā nopelnīja tikai grupas uzvarētāji.

Pagājušajā gadā Latvijas U-18 izlase zaudēja vietu pasaules čempionāta augstākās divīzijas turnīrā, kad komandu vēl vadīja Vjačeslavs Nazarovs. Latvijas U-18 izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlēja ceturto reizi vēsturē un otro gadu pēc kārtas.

Šogad izlasi trenēja Ēriks Miļuns, sastāvā iekļaujot deviņus ārvalstīs spēlējošus hokejistus. Lielākā pārstāvniecība izlasē ir "Rīga" un "Sāga 97"/"Ogre Juniors" komandām - pa četriem hokejistiem, bet tāpat komandā bija hokejisti no ASV, Zviedrijas, Norvēģijas un Šveices klubiem.

Sagatavošanās posmā Latvijas juniori Tukumā aizvadīja divas pārbaudes spēles ar gados vecāko "Rīgas" komandu. Līdzīgā cīņā tika piedzīvoti divi zaudējumi ar 2:4 un 3:4.

Latvijas U-18 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Toms Nuka ("Zemgale"/LLU), Matīss Edmunds Kivlenieks (ASV);

aizsargi - Jānis Puriņš ("Dinamo"/"Juniors"), Kirils Mitrofanovs ("Prizma"/"Rīga"), Kārlis Čukste ("Rīga 97"), Eduards Hugo Jansons, Eduards Fjodorovs (abi - "Sāga 97"/"Ogre Juniors"), Kristiāns Rubīns ("Vasteras J18", Zviedrija), Maksims Ponomarenko ("Lorenskog", Norvēģija), Gvido Jansons ("Selects Hockey Academy", ASV);

uzbrucēji - Kirils Galoha, Rodrigo Ābols, Frenks Razgals, Gatis Sprukts (visi - "Rīga"), Ēriks Žohovs, Mārtiņš Dzierkals (abi - "Sāga 97"/"Ogre Juniors"), Filips Gundars Buncis ("Rīga 97"), Roberts Locāns (AIK J18, Zviedrija), Mārtiņš Vītoliņš ("Wings J18", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Stavangeras "Oilers", Norvēģija), Marks Lazarevs (GCK/"ZSC Lions U20", Šveice), Dāvis Zembergs (Bostonas "Jr.Bandits", ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!