Latvijas U-20 hokeja izlase svētdien pēc viena gada pārtraukuma atgriezās pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, pirmās divīzijas A grupas pēdejā spēlē Bobruiskā ar 3:1 (1:1, 1:0, 1:0) pieveicot Baltkrievijas vienaudžus.

Abas komandas pirms šīs spēles bija izcīnījuši tikai uzvaras, tāpēc tikai cīņas uzvarētājs nodrošināja iekļūšanu augstākajā divīzijā.

Tā ir ceturtā reize, kad Latvijas U-20 izlase spēlēs pasaules čempionātā augstākajā divīzijā.

Jau mača trešajā minūtē divu spēlētāju vairākumu izmantoja Baltkrievijas hokejists Vadims Jeroho, bet astotaja minūtē vairākumā Edgars Dīķis panāca neizšķirtu 1:1. Otrā perioda trešajā minūtē Bruno Zabis vadībā izvirzīja Latviju, bet 32 sekundes pirms mača beigām Jānis Upītis ripu raidīja jau tukšos batkrievu vārtos.

1.periods

Pirmā trešdaļa sākās ar divkāršu noraidījumu Latvijas izlasē – 38. sekundē divas soda minūtes Edgaram Dīķim, bet 28 sekundes pirms viņa atgriešanās laukumā uz sodīto soliņu devās Ralfs Freibergs, un baltkrieviem pietika ar deviņām sekundēm, lai izmantotu divu spēlētāju pārsvaru – Vadims Jerohno izvirzīja vadībā Baltkrievijas izlasi.

Perioda turpinājumā arī mazliet aktīvāki bija baltkrievi, izveidojot vairākus bīstamus pretuzbrukumus, un reizēm Latvijas izlases vārtus glāba ne tik daudz vārtsarga Jāņa Kalniņa meistarība, cik pretinieku neveiksmes un neprecizintātes.

Astotajā minūtē pirmo skaitlisko vairākumu ieguva Latvijas izlase un to arī izmantoja – pēc ilgas saspēles Edgars Dīķis raidīja ripu vārtu augšējā stūrī – 1:1.

Pēc rezultāta izlīdzināšanas Latvijas hokejisti spēlēja aktīvāk, taču tas perioda beigās vēlreiz beidzās ar divkāršu noraidījumu, ko šoreiz izdevās izturēt bez vārtu zaudēšanas, un pirmā spēles trešdaļa beidzās neizšķirti – 1:1.

2.periods

Otrajā trešdaļā komandas rādīja saturīgāku spēli, īpaši Latvijas izlase, kas jau trešās minūtes sākumā izvirzījās vadībā ar 2:1 – Kristiana Pelša raidīto ripu vārtos "iebakstīja" Bruno Zabis.

Arī perioda turpinājumā Latvijas izlasei bija vairākas iespējas rezultāta starpību palielināt, un brīžiem Baltkrievijas izlases vārtsargs Aleksandrs Boroduļa izskatījās patiešām nomocīts. Turklāt otrajā trešdaļā vairāk noraidījumu mājinieku komandai, kas vēl vairāk palielināja vārtsarga darba apjomu, taču ne reizi skaitlisko vairākumu Latvijas izlase nerealizēja.

Pēdējā minūtē gan noraidījums Zemgusam Girgensonam, un otro periodu Latvijas izlase pabeidza skaitliskajā mazākumā, kas turpinājās trešajā trešdaļā.

3.periods

Trešajā trešdaļā abas komandas apzinājās, ka ir palikušas tikai 20 spēles minūtes – Latvijas izlasei nosargāt pārsvaru, bet baltkrieviem izlīdzināt rezultātu un, iespējams, gūt uzvaru. Tas ari noteica spēles raksturu – Baltkrievijas izlase demonstrēja daudz bīstamākus uzbrukumus nekā otrajā trešdaļā.

Taču periods sākās ar nepatīkamu momentu – pēc Zemgusa Girgensona bloķējuma uz ledus nokautā sabruka pretinieku spēlētājs Pāvels Stepanovs, taču vēlāk cēlās kājās un atgriezās laukumā, bet tiesnesis šo spēles neatzina par bīstamu un noraidījumi nesekoja.

Perioda gaitā komandas pa kārtai nonāca skaitliskajā mazākumā, taču no neizmantoja nedz latvieši, nedz baltkrievi, un ar katru minūti spriedze palielinājās, turklāt daudz aktīvāk uzbruka mājinieki, kas ir likumsakarīgi, jo viņi atradās zaudētāju lomā. 19. minūtes beigās tukši vārti palika Baltkrievijas izlasei, laukumā nākot sestajam laukuma spēlētājam, bet tikai ar otro piegājienu mūsējie iesita ripu tukšajos baltkrievu vārtos – Juris Upītis panāca 3:1 Latvijas labā un ar to turnīrs bija uzskatām par pabeigtu, Latvijai izcīnot vienīgo ceļazīmi uz pasaules čempionāta augstāko līgu.

Atgādinām, ka turnīra pirmajās divās spēlēs Latvija izcīnīja pārliecinošas uzvaras – ar 6:1 pār Lielbritāniju un 9:0 pār Ukrainu. Savukārt ceturtdien trešajā spēlē Latvija sīvā cīņā tikai ar 2:1 pieveica Japānu, bet pēc tam ar 1:0 izmocīja uzvaru pār Itāliju.

Latvijas U-20 izlases sastāvs pasaules čempionātā:

Vārtargi: Jānis Kalniņš (Liepājas metalurgs), Kristers Gudļevskis (HK Rīga)
Aizsargi: Ēriks Ševčenko (HK Rīga), Mārtiņš Porejs (HK Rīga), Mārtiņš Jakovļevs (HK Rīga), Artūrs Salija (HK Rīga), Kārlis Kalvītis (HK Rīga), Edgars Dīķis (HK Rīga), Raimonds Tūbelis (Liepājas metalurgs), Ralfs Feibergs (Texas Tornado HC, ASV);
Uzbrucēji: Māris Bičevskis (HK Rīga), Juris Upītis (HK Rīga), Elvis Biezais (HK Rīga), Dāvis Straupe (HK Rīga), Artūrs Mickevičs (HK Rīga),Māris Diļevka (Liepājas metalurgs), Egils Kalns (Liepājas metalurgs), Bruno Zabis (Liepājas metalurgs), Ronalds Ķēniņš (GCK Lions, Šveice), Ģirts Jansons (Muik Hockey, Somija), Kristiāns Pelšs (Edmonton Oil Kings, Kanāda), Zemgus Girgensons (Dubuque Fighting Saints, ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!