Foto: LETA

Latvijas U-20 vīriešu hokeja izlasei piešķirta vieta šī gada pasaules junioru čempionātā, ziņo Starptautiskā hokeja federācija (IIHF), savukārt Francijas un Austrijas hokeja izlases aizvietos Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) un Baltkrievijas valstsvienības maijā gaidāmajā pasaules čempionātā.

2022. gada pasaules čempionāts Covid-19 uzliesmojumu dēļ tika pārtraukts un pārcelts uz augustu. Meistarsacīkstes norisināsies Kanādā.

Pēc tam, kad IIHF diskvalificēja Krieviju, elites divīzijā radās brīva vieta vienai komandai. Pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas turnīrā decembrī uzvarēja Baltkrievija, kas arī diskvalificēta no starptautiskajām sacensībām, tādējādi ceļazīmi ieguvusi Latvija, kas pēc spēka otrajā čempionātā palika otrā.

Plānots, ka no 2022. gada čempionāta dalībniecēm neviena izlase nezaudēs vietu augstākajā divīzijā, tādējādi latvieši elitē spēlēs arī nākamajās meistarsacīkstēs.

Pēdējo reizi augstākajā divīzijā Latvija spēlēja 2017. gada sākumā, kad zaudēja visās spēlēs un izkrita uz līmeni zemāku turnīru.

Ziņots, ka izlases jaunais galvenais treneris Artis Ābols plānoja jūnijā aizvadīt treniņnometni, tomēr par ilgtermiņa plāniem publiski vēl nesprieda, jo nezināja, vai Latvija varētu spēlēt augustā gaidāmajā turnīrā.

Savukārt pieaugušo pasaules čempionāta A apakšgrupā Helsinkos tādējādi spēlēs Kanāda, Vācija, Šveice, Slovākija, Dānija, Kazahstāna, Itālija un Francija, bet B apakšgrupā Tamperē nūjas krustos Somija, ASV, Čehija, Zviedrija, Latvija, Norvēģija, Lielbritānija un Austrija.

Francija un Austrija bija rangā visaugstāk esošās izlases no valstīm, kas nespēlē augstākajā divīzijā.

2022. gada pasaules čempionāts iecerēts no 13. līdz 29. maijam.

Pirmās divīzijas A grupas turnīrā, no kura divas labākās izlases izcīnīs vietu augstākajā divīzijā, Dienvidkorejai, Slovēnijai, Ungārijai un Rumānijai tagad pievienojusies Lietuva. Pirmās divīzijas B grupā spēlēs Polija, Japāna, Igaunija, Ukraina un Serbija. A grupas zaudētāju nākamajā turnīrā nomainīs B grupas uzvarētāja.

IIHF vēsta, ka brīdī, kad Krievijas un Baltkrievijas izlases varēs atgriezties starptautiskajā apritē, tiks vērtēta to iekļaušana IIHF čempionātu programmā. Saglabājot pašreizējo čempionātu hierarhiju, Krievija un Baltkrievija augstākajā divīzijā nespēlēs vairākus gadus.

Jau vēstīts, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā IIHF Padome atstādināja no IIHF rīkotajām sacensībām visas Krievijas un Baltkrievijas izlases un klubus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!