Foto: LETA

Bijušajiem Latvijas izlases hokejistiem un tagad jau treneriem Oļegam Sorokinam, Oskaram Bārtulim un Rodrigo Laviņam pazīstami vairāki gados jauni hokejisti, kuri jauniešu sporta ierobežojumu dēļ pametuši Latviju. Sarunā ar Latvijas Televīzijas raidījumu "Sporta studija" Sorokins aplēš, ka uz citām valstīm devušies apmēram 200 jaunie hokejisti.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Jelgavā, Piņķos, Tukumā un Rīgā norisinājās divu dienu ilgas "Jauno talantu attīstības programmas" treniņnometnes, kurās Latvijas Hokeja federācija (LHF) deva iespēju hokejistiem atrādīties vairākiem pašmāju vadošajiem treneriem.

Nometni Piņķos vadīja Bārtulis, Laviņš un Sorokins, kuri "Sporta studijai" atklāja vairāk par jauno hokejistu tendenci doties uz ārzemēm. Piemēram, Bārtulis uz Šveici "aizsūtījis" savu 13 gadus veco dēlu.

"Tas bija pirms diviem mēnešiem, kad iestājās "lokdauns". Savu krustdēlu arī uz turieni aizsūtīju. Citi 13 gadus veci spēlētāji jau aizbraukuši uz Ameriku. Tas ir ļoti ātri. Šeit jau nav citu iespēju. Ja ir izdevība braukt uz turieni – kur varēs spēlēt un trenēties –, tad arī brauc," stāsta Bārtulis.

34 gadus vecajam hokeja kluba "Mogo" aizsargam zināms, ka liela daļa bērnu brauc arī uz Somiju vai Zviedriju. Arīdzan viņa vadītās hokeja skolas 2008. gadā dzimušo spēlētāju komandu pametuši četri vai pieci spēlētāji, kuri devušies uz ārzemēm.

"Negribas jau tā teikt, ka hokejs mazliet mirst. Diemžēl tie apstākļi, kādus dod valdība, nenāk par labu ne tikai hokejam, bet arī visam sportam," secina "Bartulis Hockey Club" vadītājs.

Vēl lielāku skaitu bērnu pazaudējis Rodrigo Laviņš, kurš vada hokeja klubu "Baltie vilki": "Man no trim vecuma grupām aizbrauca 15 puikas. Uz spēlēm pat vairs nevar savākt trīs komandas. Tā situācija ir gaužām bēdīga. Mums ļoti reti uz treniņiem vispār atnāk 20 bērni. Mēs dalām [vecuma grupas] kopā. [Vienas vecuma grupas] komanda vairs nevar trenēties viena pati."

Savukārt Latvijas U-18 hokeja izlases un hokeja skolas "Rīga" galvenais treneris Oļegs Sorokins min, ka no Latvijas varētu būt aizbraukuši apmēram 200 gados jaunie hokejisti.

"Protams, ka Latvijai tas ir liels skaitlis," spriež Sorokins. "Tā ir viena no lietām, uz kuru mēs ļoti tērējam naudu. Vecāki braukā pa Igauniju, Lietuvu, Zviedriju, utt. Mēs atņemam naudu saviem bērniem un vecākiem, jo, lai brauktu uz Lietuvu, jāmaksā piecreiz vairāk. Iedomājies, cik vien maksā ceļš turp un atpakaļ. Arī savām hallēm mēs atņemam šo mazo biznesu un atdodam kādam citam."

Ziņots, ka valdība novembra izskaņā lēma ļaut bērniem līdz 12 gadu vecumam trenēties iekštelpās, uzrādot negatīvu Covid-19 testu. Tiesa, mājsēdes laikā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu sporta treniņi bija organizējami tikai attālināti, izņemot Latvijas pieaugušo un junioru izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!