Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Latvijas Hokeja federācija (LHF) noraidījusi Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Habarovskas "Amur" pieprasījumu latviešu vārtsarga Jāņa Kalniņa pārejai uz šo vienību, vēsta portāls "Sportacentrs.com".

Pēc Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) noteikumiem LHF gan nav tiesīga to darīt, tāpēc jārēķinās, ka IIHF pati varētu apstiprināt Kalniņa pievienošanos "Amur", taču tiek cerēts, ka organizācija izpratīs LHF situāciju un sankcijas nepiemēros.

LHF tādējādi rīkojusies Latvijas sporta likuma ietvaros, jo tas aizliedz Latvijas sportistiem spēlēt Krievijas līgās. Ja organizācija būtu apstiprinājusi Kalniņa transfēru, tai varētu tikt atņemts atzītās sporta federācijas statuss un tā zaudētu ne tikai tai piešķirtās tiesības vadīt un koordinēt darbu attiecīgajā sporta veidā valstī, kā arī pārstāvēt valsti attiecīgajā starptautiskajā sporta organizācijā, bet arī zaudē tiesības saņemt finanšu līdzekļus no valsts budžeta.

"Esam sagatavojuši dokumentāciju ar saviem argumentiem un Izglītības un zinātnes ministrijas iesūtīto viedokli, ko mēs paši viņiem lūdzām. Tas kalpo kā viens no iemesliem, lai mēs šādu pāreju vispār varētu atteikt," portālam "Sportacentrs.com" klāstīja Pļāvējs.

Tas gan nenozīmē to, ka Kalniņš "Amur" sastāvā nespēlēs, jo tagad situācijā būs jāiesaistās starptautiskajai federācijai, turklāt KHL vadībai ir iespējas izteikt savas pretenzijas, jo IIHF reglamentā nav paredzēts atteikt pāreju šāda iemesla dēļ.

"Šo juridisko jezgu tagad nāksies pārņemt IIHF. Un jā, starptautiskā federācija jau darbojas uz citas juridiskās bāzes," akcentēja LHF ģenerālsekretārs.

Situācijai gan nav precedenta, tādēļ iespējami dažādi scenāriji, taču IIHF būs iespējas apstiprināt Kalniņa līgumu agresorvalsts Krievijas klubā "Amur" un ļaut viņam tur spēlēt, tāpat kā tas tiek ļauts citu valstu hokejistiem, kuri šovasar pieņēmuši līdzīgu lēmumu.

Līgumu ar KHL klubu noslēdzis arī Nikolajs Jeļisejevs, taču viņa pārejas pieprasījums LHF vēl nav sasniedzis. Pļāvējs gan norādīja, ka tas izskatās tikai laika jautājums un ka šajā ziņā tiek sagaidīts līdzīga notikumu attīstība kā ar Kalniņa pāreju.

Jau ziņots, ka šovasar Maskavas "Spartak" izziņoja par uzbrucēja Mika Indraša pievienošanos, taču pats spēlētājs pēc teju nedēļu ilgas klusēšanas atklāja, ka viņam spēkā esoša līguma ar šo klubu neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!