Foto: Publicitātes foto

"Optibet" Hokeja līgas (OHL) izslēgšanas spēlēs ažiotāžu izraisīja uzbrucēja Riharda Mareņa pievienošanās "Mogo" komandai, lai arī viņš pēc spēlētāju pieteikšanas termiņa beigām vēl bija Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba "Dinamo" sastāvā. Latvijas Hokeja federācija pirmdien sniedza savu skaidrojumu šajā situācijā.

Marenis sezonu iesāka "Mogo" rindās, septiņās spēlēs gūstot četrus vārtus, bet pēc tam viņš pārcēlās uz Rīgas "Dinamo", kuras sastāvā 33 mačos izcēlās ar četriem precīziem metieniem un vienu rezultatīvu piespēli. Izslēgšanas turnīrā uzbrucējs atgriezās "Mogo" rindās, un ar savu rezultativitāti sekmēja uzvaru sērijā pār "Prizma". Viņš guva četrus vārtus un izdarīja trīs piespēles.

8. martā LHF saņēma iesniegumu no HK "Kurbads", HK "Zemgale"/LLU, HK "Prizma" par Mareņa dalību Latvijas čempionāta izslēgšanas spēlēs. Iesniegumā klubu pārstāvji izklāstīja savus argumentus, kas, viņuprāt, liedz minētajam spēlētājam dalību Latvijas čempionāta izslēgšanas spēlēs.

Savukārt LHF savu nostāju balstīja uz to, ka KHL nevar uzskatīt par citas valsts čempionātu.

"2018.gada oktobrī spēlētājs tika izīrēts HK "Dinamo Rīga", kas ir LHF jurisdikcijā esošs klubs un kas piedalās Kontinentālajā hokeja līgā (nav citas valsts čempionāts). KHL dibināta, lai attīstītu hokeju Krievijā un citās Eiropas un Āzijas valstīs. Ar atsevišķu līgumu starp KHL un Krievijas Hokeja federāciju tiek noteikta kārtība, kā Krievijas klubi kļūst par Krievijas čempioniem. Līdz ar to LHF nevar uzskatīt, ka "Dinamo Rīga" piedalās citas valsts čempionātā, jo "Dinamo Rīga'' ir Latvijas klubs, kas nekad nekļūs par citas valsts čempioniem, vai arī iegūs jebkādu vietu šajā čempionātā," teikts LHF paziņojumā

"Spēlētāju pārejas LHF tiek nodrošinātas, lai regulētu spēlētāju piederību klubam dalībai LHF rīkotajos čempionātos. Ņemot vērā, ka "Dinamo Rīga" nepiedalās LHF rīkotajā čempionātā, Latvijas spēlētāja pārejas noformēšana nav nepieciešama. Ārzemju spēlētāju pārejas regulē Starptautiskā Hokeja federācijas (IIHF)," turpināja LHF.

"Visu augstākminēto iemeslu dēļ Marenis nebija jāsvītro no HK "Mogo" pieteikuma, turklāt, spēlētāja izīrēšanas līgumā viens no noteikumiem paredz liegumu spēlētājam atgriezties citā klubā, bet tikai HK "Mogo". Uz pāreju perioda beigām Marenis bija HK "Mogo" pieteikumā un ir tiesīgs spēlēt OHL," norāda LHF.

LHF arī atzīmē, ka šāda spēlētāju kustība šosezon ir notikusi arī starp citiem OHL klubiem un Rīgas "Dinamo", jo arī Edijs Brahmanis (HK "Prizma"), Roberts Mamčics (HK "Liepāja") un Egils Kalns (HK "Liepāja") aizvadīja spēli "Dinamo" sastāvā.

"Latvijas Hokeja federācijas viens no primārajiem uzdevumiem ir popularizēt un attīstīt hokeju Latvijā, kā arī sekmēt spēlētāju meistarības līmeņa celšanos, veicinot viņu iespējas attīstīt profesionālo karjeru aizvien augstākā līmenī. Spēlētājs Marenis KHL iekļuva no Latvijas čempionāta komandas HK "Mogo", un sevi labi apliecinājis "Dinamo" sastāvā - tas ir lielisks paraugs jaunajiem hokejistiem," savā paziņojumā uzsver LHF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!