Foto: LETA

Lai gan ir nelielas kavēšanās dažādu iemeslu dēļ, visi ledus laukumi, lai Rigā varētu notikt 2021. gada pasaules čempionāts hokejā augstākajā divīzijā, tiks nodoti ekspluatācijā laicīgi un sacensības varēs risināties, atskaitoties par paveikto un gaidāmajiem darbiem preses konferencē noradīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Latvijas Hokeja federācija (LHF).

2021. gada pasaules čempionāts ar 16 izlašu dalību sāksies 21. maijā un risināsies līdz 6. jūnijam.

Gan IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs, gan rīkotāju LHF meitasuzņēmuma "Hokeja akadēmija", kas atbild par čempionāta organizēšanu, vadītājs Edgars Buncis detalizēti skaidroja piešķirto līdzekļu plānoto izlietojumu. Lielākās izmaksas būs olimpiskā sporta centrā Rīgā īrēšana, lielas summas novirzītas ledus iekārtām un ģeneratoriem, lai nodrošinātu ledus laukuma funkcionēšanu.

Kā norādīja Severs, līdz šim izlietoti 593 268 eiro, bet vēl no valsts plānots ieguldīt līdz 3,7 miljoniem eiro, kā tas izskanējis jau vairākkārt. No šiem 3,7 miljoniem OSC rekonstrukcijā, pielāgošanā un labiekārtošanā plānots novirzīt līdz tris miljoniem eiro. Buncis papildināja, ka kopējās izmaksas, lai OSC rekonstruētu un tur notiktu hokeja čempionāta spēles, būs nedaudz virs 3,4 miljoniem eiro, bet starpību apņēmusies segt IIHF.

"Svarīgākais jautājums ir infrastruktūras sagatavošana. Lielākā uzmanība no LHF un "Hokeja akadēmijas" pievērsta OSC, jo tas pilnībā no "nulles" jāpielāgo hokeja vajadzībām. Otrs jautājums ir ledus halle stadionā "Daugava", jo čempionāta rīkošana prasa divu treniņu laukumu nodrosināšanu. Saprotu, ka darbi ir nedaudz aizkavējušies, bet plāni visi ir tādā veidā būvēti, lai objekts maija sākumā tiktu nodots ekspluatācijā un maija sākumā mēs redzētu uzlietus abus hokeja laukumus. Ejam grafikā, kavējumu nav, bet svarīgākais ir novest šos abus objektus tā, lai jau 10. maijā varētu slidot gan OSC, gan abos treniņu laukumus stadionā "Daugava"," sacīja LHF prezidents Aigars Kalvītis.

Šobrīd joprojām plānots, ka pasaules čempionāts risināsies "burbuļa" formātā bez līdzjutējiem, ja vien krasi neuzlabosies situācija saistībā ar Covid-19 izplatību. "Burbuļa" formātā notiks arī dzīvošana viesnīcās. Kopumā plānots izmantot piecas viesnīcas, visas hokeja izlases un to personāls dzīvos "Radisson Blue Latvija", atsevišķā viesnīcā savā "burbulī" dzīvos spēļu tiesneši, bet pārējās trijās viesnīcās tiks izmitināti IIHF pārstāvji un viesi.

Runājot par OSC pielāgošanu, Buncis norādīja uz daudziem un sarežģītiem darbiem, kas jāpaveic īsā laikā. Pašreizējā ledus laukuma vietā jānovāca futbola mākslīgais zālājs, un tas ir jāizved, jāpārbūvē ventilācijas sistēma, kas šobrīd nav atbilstoša, kā arī ņemot vērā nepieciešamo elektroeneģijas daudzumu, elektrības pieslēgumu jāpalielina līdz 4 megavatiem, kas ir lielas jaudas un izmaksas.

Ja OSC rekonstrukcijas darbi ir tikai tagad sākušies, tad stadiona "Daugava" treniņu halli bija plānots svinīgi atklāt 17. martā. Darbi iekavējušies, un tagad šo halli nodos ekspluatācijā tikai aprīļa pēdējās dienās. "Ir atsevišķas aizkavēšanās no būvnieku puses. Ir solījums, ka viss notiks laicīgi, un nodota ekspluatācijā ne vēlāk kā līdz 30. aprīlim, lai 2. maijā Latvijas izlase sāktu treniņus, un tad 10. maijā citas izlases varētu sākt treniņus."

Buncis norādīja, ka abos laukumos ledum gatavam jābūt vēlākais 6. maijā.

IIHF apstiprinājusi "sarkanā burbuļa" principu, kas attiecas uz hokeja izlasēm un to personālu, atrodoties "Arēnā Rīga" un OSC. Paredzēts, ka hokeja izlases sabrauks Latvijā līdz 16. maijam, tad trīs dienu pašizolācija, kuru laikā risināsies aktīva Covid-19 testu veikšana, un tikai pēc tā varēs veikt treniņus Rīgā. Komandu transportēšana notiks sadarbībā ar "Rīgas satiksmi", jo komandas uz treniņu vietām brauks jau saģērbušies.

"Būs trīs "burbuļi" arēnās – "sarkanais" būs sportistiem un treneriem, "zilais" medijiem, bet "zaļais" visiem IIHF un rīkotāju darbiniekiem. Ceram vēl uz ceturto "burbuli", kas paredzēts skatītājiem" sacīja Buncis.

Hokeja čempionāta laikā plānots Rīgā risināties IIHF kongresam. Tas varētu notiks sešas dienas 2.-7. jūnijs. Uz to varētu ierasties ap 150 delegātu un vēl aptuveni 50 viesu, bet kopējās izmaksas būtu ap 380 000 eiro. LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols uzsvēra, ka šis kongress ir ļoti svarīgs visai pasaules hokeja saimei, jo tiks izvirzīti kandidāti IIHF prezidenta un IIHF padomes locekļu amatam. IIHF prezidenta un padomes vēlēšanas notiks rudenī.

Ziņots, ka IIHF februāra sākumā nolēma, ka 2021. gada pasaules hokeja čempionāts augstākajā divīzijā risināsies tikai Rīgā. 2021. gada pasaules čempionāts plānots no 21.maija līdz 6.jūnijam.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Rīga pasaules čempionātu rīkos kopā ar Minsku, taču tai tika atņemtas rīkošanas tiesības "drošības problēmu dēļ, kas ir ārpus IIHF kontroles".

"Arēna Rīga" būs galvenā turnīra arēna, kurā notiks B apakšgrupu spēles, divas ceturtdaļfināla spēles, pusfināli un medaļu cīņas.

Otra halle tiks ierīkota Olimpiskajā sporta centrā, kurā iekārtos 6000 skatītāju vietas. Tajā notiks A grupas spēles un divas ceturtdaļfināla spēles. Savukārt Daugavas stadiona hallē divos laukumos notiks treniņi. Daugavas stadiona hallē vēl notiek celtniecības darbi, tos bija plānots beigt 17. martā, tomēr darbi iekavējušies un tos plānots pabeigt aprīļa beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!