Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko kārtējā uzrunā iedzīvotājiem asi kritizējis sporta sistēmu, dusmās arī salīdzinot Latvijas un Baltkrievijas jaunos hokejistus.

"Man te saka, ka mums hokejā jaunatne sāk "rullēt". Un kā jūs tagad pēdējā pasaules čempionātā spēlējat? Jūs elitē paliksiet? Latvijā 200 cilvēku spēlē hokeju, bet sit lupatu lēveros tūkstošiem spēlējošo baltkrievu. Labi, vismaz pirmo spēli uzvarējām (pirmo pārspēli cīņā par palikšanu pasaules U-18 čempionāta augstākajā divīzijā - redakcijas piebilde)," vienmēr par savu mīļāko sporta veidu – hokeju – kritisks ir Lukašenko.

IIHF oficiālā statistika gan liecina, ka kopējais hokejistu skaits Latvijā ir 6699, bet Baltkrievijā – 4968. Savukārt junioru vecumā šajā rādītājā pārsvars ir Baltkrievijai – 3375 pret 1888 jaunajiem hokejistiem Latvijā.

Kā ziņots, pasaules U-18 čempionātā Slovākijā cīņā par vietas saglabāšanu elitē savā starpā tiekas Latvija un Baltkrievija. Šajā duelī līdz divām uzvarām pirmajā spēlē Latvija neizmantoja daudzos pretinieku noraidījumus un zaudēja ar 0:2. Otrā spēle risināsies piektdienas vakarā.

Lukašenko savā uzrunā veltīja skarbus vārdus ne tikai hokejam, bet visai sporta nozarei. Pēc viņa teiktā, "sports ir visaugstākā ideoloģija", jo sportistu panākumiem seko gandrīz ikviens iedzīvotājs. Baltkrievijas prezidents uzskata, ka sporta augstāko sasniegumu sfērā darbs nav pilnvērtīgs, tāpēc plānots reorganizēt daudzas sporta federācijas un olimpisko komiteju.

Pēc Baltkrievijas prezidenta rīkojuma amatpersonas pārbaudījušas vairāku sporta skolu darbību reģionos. "Par dažām skolām man jau ir ziņojuši. Ziniet, jūs te man visi sēdēsiet cietumā! Iedomājieties, hokejistus trenē peldēšanas, airēšanas speciālisti. Man nav nekas pret airēšanu, bet iedomājieties – riktīgs vecis tagad kāps uz slidām un rokās turēs nūju? Pilsētās ir ledus laukumi, bet nav attīstīts šorttreks, daiļslidošana, vispār nav sporta skolas šiem veidiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!