Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Leģendārais hokeja vārtsargs Henriks Lundkvists neturpinās profesionāļa karjeru, nepilnus deviņu mēnešus pēc sirds operācijas paziņojis zviedru sportists.

Savus spožākos karjeras mirkļus 39 gadus vecais Lundkvists piedzīvoja Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Ņujorkas "Rangers" sastāvā, 15 sezonu laikā izcīnot 459 uzvaras, vidēji mačā ielaižot 2,43 vārtus un aizvadot 64 "sausās" spēles.

Viņš ieņem sesto vietu NHL izcīnītajās uzvarās, ir septītais atvairītajos metienos (23 509), astotais aizvadītajos mačos (887), devītais uzsāktajos dueļos (871) un pavadītajā laikā uz ledus (51 816 minūtes un 51 sekunde) un 17. "sausajās" spēlēs.

2006.gadā Lundkvists palīdzēja Zviedrijas izlasei izcīnīt olimpisko spēļu zelta medaļas.

Pērnā gada septembrī "Rangers" izpirka viņa līgumu un Lundkvists parakstīja vienas sezonas 1,5 miljonu ASV dolāru vienošanos ar Vašingtonas "Capitals", pirmo reizi karjerā nonākot citā NHL komandā. Tomēr vēlāk kļuva zināms, ka zviedru vārtsargam nepieciešama sirds operācija, kuru veica janvārī. Jūlijā viņš atsāka treniņus un tā paša mēneša beigās kļuva par neierobežoti brīvo aģentu, tā arī neaizvadot nevienu spēli "Capitals" kreklā.

Lundkvists laukumā devās 887 NHL regulārā čempionāta spēlēs un 130 Stenlija kausa mačos. Pirms deviņām sezonām viņš tika atzīts par līgas labāko vārtsargu, bet 2014.gadā bija tuvu tam, lai izcīnītu Stenlija kausu, tomēr "Rangers" finālsērijā ar 1-4 atzina Losandželosas "Kings" pārākumu.

Lundkvistam pieder teju visi "Rangers" vārtsargu rekordu un Ņujorkas vienība gaidāmajā sezonā plāno iemūžināt viņa 30.numuru.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!