Foto: AFP/Scanpix

Nacionālā hokeja līga (NHL) un NHL spēlētāju asociācija (NHLPA) vienojusies, ka pasaulē spēcīgākās līgas hokejisti nepiedalīsies 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, ziņo medija "Toronto Star" žurnālists Kriss Džonstons.

NHL un NHLPA teju jau panākušas vienošanos par šo lēmumu ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), zināms medijam. Drīz sagaidāms arī oficiāls līgas paziņojums.

Vēl decembra ievadā NHL komisārs Garijs Betmens solīja, ka hokejistiem solīta iespēja pašiem pieņemt lēmumu par dalību Pekinas spēlēs. Kopš viņa paziņojuma situācija NHL ievērojami pasliktinājusies, kas piespieda līgas vadību izsludināt pārtraukumu Ziemassvētku brīvdienu laikā. Covid-19 perēklis radies arī Bufalo "Sabres" komandā, kuras uzbrucējam Zemgum Girgensonam konstatēta simptomātiska slimības gaita.

Tādējādi NHL hokejisti izlaidīs jau otrās olimpiskās spēles pēc kārtas. Iesaistītās puses nespēja vienoties par līgumu pirms 2018. gada olimpiskajām spēlēm Phjončhanā. Šim turnīram Latvijas hokeja izlase nekvalificējās.

Savukārt nākamgad plānotajās olimpiskajās spēlēs Latvijas izlasei tātad nāksies iztikt bez NHL spēlējošajiem hokejistiem. Šosezon līgā spēlē Elvis Merzļikins, Rūdolfs Balcers, Teodors Bļugers un Zemgus Girgensons. Debiju līgā piedzīvojis arī Kristiāns Rubīns, kurš gan atgriezies fārmklubā Amerikas hokeja līgā (AHL). Vēl nav zināms, vai olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties AHL hokejisti.

Šī gada septembrī NHL un NHLPA panāca vienošanos ar Starptautisko hokeja federāciju (IIHF) par spēlētāju dalību 2022. gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu turnīrā.

Vienošanās paredzēja pārtraukumu 2021./2022. gada NHL regulārajā čempionātā, lai hokejisti varētu piedalīties Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Tiesa līgumā ir atruna, ka to var lauzt, ja NHL/NHLPA uzskatīs, ka Covid-19 pandēmijas apstākļi ir apgrūtinoši vai nedroši spēlētājiem. Līdz 10. janvārim NHL var izlemt nepiedalīties olimpisko spēļu turnīrā, nesaņemot par to naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!