Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirmdien Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) padomes sēdē Minskai atņemtas 2021. gada pasaules čempionāta rīkotāju tiesības, vēsta IIHF.

2021. gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

IIHF padome pirmdien attālinātā sēdē izskatīja jautājumu, vai Baltkrievijai arī turpmāk uzticēt daļu no 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanas. Organizācija lēmusi, ka tā nevar izvairīties no čempionāta pārcelšanas "drošības problēmu dēļ, kuras ir ārpus IIHF kontroles".

Savā paziņojumā IIHF uzsvērusi, ka federācijai ir pienākums rūpēties par visiem čempionāta dalībniekiem. Tās iekšējie noteikumi paredz, ka IIHF padome var atsaukt čempionāta organizēšanu kādā valstī, ja "ir pamats bažām par spēlētāju, amatpersonu, skatītāju un mediju labsajūtu vai brīvību".

Lēmums panākts, pateicoties rūpīgam informācijas ievākšanas procesam, uzsver IIHF. Organizāciju konsultējuši neatkarīgi eksperti, kuri snieguši ieskatu par čempionāta organizēšanu politisko nemieru un Covid-19 pandēmijas nomāktajā Baltkrievijā. Pēdējais procesa solis bijusi pagājušonedēļ aizvadītā tikšanās ar Baltkrievijas valdību, par kurā veikto apskāvienu ar Lukašenko vēlāk nožēlu izteica IIHF prezidents Renē Fāzels.

"Ļoti jānožēlo atteikšanās no Minskā un Rīgā kopīgi organizēta turnīra," izsakās Fāzels. "Šī procesa laikā centāmies veicināt pasaules čempionātu kā instrumentu, kas palīdzētu nomierināt sociālpolitiskas problēmas Baltkrievijā."

"Lai gan IIHF padome uzskata, ka pasaules čempionātu nevajadzētu izmantot jebkuras politiskās puses veicināšanai, tā ir apzinājusies, ka nebūtu piemēroti šo notikumu uzņemt Minskā laikā, kad jātiek galā ar lielākām problēmām un kā prioritāte jāizvirza komandu, skatītāju un amatpersonu drošība," domu noslēdz IIHF prezidents.

IIHF padome izskatīs Latvijas lomu čempionāta organizēšanā, kā arī izvērtēs iespēju turnīru aizvadīt vienā vietā, lai atvieglotu Covid-19 drošības noteikumu ievērošanu, organizācija min savā paziņojumā.

Renē Fāzels piektdien jau atklāja, ka Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadība izteikusi gatavību Rīgā uzņemt visas 16 komandas. LHF prezidents Aigars Kalvītis vēl novembrī norādīja, ka vēl nevar viennozīmīgi izteikties par iespēju Latvijai čempionātu uzņemt pilnībā. Šādā gadījumā otrās halles vajadzības varētu pildīt "Elektrum" Olimpiskajā centrā izveidota pagaidu hokeja halle.

IIHF vadība nav slēpusi, ka Baltkrievijas vietu varētu ieņemt Dānija un Slovākija, kuras izrādījušas gatavību uzņemt 2021. gada čempionātu. Dānijas puse, kura jau tikusi pie tiesībām 2025. gadā organizēt meistarsacīkstes kopā ar Zviedriju, neiebilst organizēt abus čempionātus.

2021. gada pasaules čempionātu rīko Minska kopā ar Rīgu, bet turnīra izšķirošās fāzes spēles paredzētas tieši Baltkrievijas galvaspilsētā. Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014. gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2021. gada pasaules čempionāts ieplānots no 21. maija līdz 6. jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7. maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006. gadā, savukārt Minskā turnīrs notika 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!