Foto: IHF
Bavārijas viesnīcas zaļajā dīvānā viens aiz otra uz sarunu rindojas jaunie hokejisti. Attālinātu, taču ar klātbūtnes efektu, jo hokejisti ir mundri un ieinteresēti. Čaļi tērpušies tumšsarkanos izlases t-kreklos, visiem ir prāvi matu cekuli, kuri, visticamāk, smaržo vienādi, jo pēc spēlēm un treniņiem visi lieto identisku šampūnu un dušas želeju. "Nivea Man". Hokejisti ir vienoti arī garā un mērķos: grib uzvarēt pasaules čempionātā Latvijas izlases sastāvā un spēlēt NHL. Patlaban Rodžers Bukarts un Emīls Veckaktiņš spēlē Šveicē, Dans Ločmelis un Sandis Vilmanis Zviedrijā, Ēriks Mateiko – Rīgā.

Pasaules čempionāts U-18 noritēja Vācijas pilsētā Kaufbeurenā, latvieši ierindojās 7. vietā. Šie pieci hokejisti paspīdēja spēlē ar Zviedriju. Tā bija pirmā reize Latvijas hokeja vēsturē, kad zviedrus uzvar U-18. Svētdien, Vācijā, zviedri kļuva par pasaules čempioniem, pieveicot amerikāņus, bet latvieši bija vienīgie, kuri turnīra laikā spēja pievārēt Zviedriju.

Brāļi Ziemeļi


Tā varētu dēvēt Danu Ločmeli (18) un Sandi Vilmani (18), jo abi trešo gadu spēlē klubā "Lulea" Zviedrijas ziemeļos. Kā viņi smejas, sniegs tur ir vienmēr. "Ikdienā zviedri spēlē labāk nekā šoreiz čempī," vērtē Ločmelis, kurš gaidījis, ka mačs būs grūtāks. Vilmanis arī: "čempionātā nav vāju pretinieku. Zviedri ir ātri, tehniski spēcīgi, taču neparādīja savu labāko spēli." Iespējams, tāpēc, ka kopā jāspēlē tiem, kuri ikdienā katrs savā klubā ir līderis. Izlasē nespēja līderības sadalīt. Abi latvieši viņu spēli zināja, jo ikdienā tikušies vietējos mačos. Danam izdevās zviedriem iemānīt bullīti, toties Sandis nospīdēja pēdējā spēlē ar amerikāņiem, gūstot vārtus.

Piecpadsmit gadu vecumā abi sāka īrēt dzīvokli Lulea pilsētā. Mācījās dzīvot pastāvīgi, gatavot sev ēst. "Kad apnīk vārītas olas, tad – ceptas," saka Sandis (attēlā augstāk). Dans papildina: "Var piecept kaut ko arī klāt." Jāgatavo gan abiem ir tikai brokastis, jo komandā ēdināšana nodrošināta. "Man tie kartupeļi jau piegriezušies," saka Dans, Sandis piekrīt. Ēdiens ir vienveidīgs. Abiem pietrūkst zupu, jo zviedri tās nav iecienījuši. Svētki ir tad, kad ciemojas Dana vecāki: gatavo, piepilda ledusskapi. Viņi arī ejot sēņot tuvējā mežā. Tētis Danam iemācījis pagatavot sēņu mērci, mamma – maltās gaļas. "Gatavot māca arī gūgle," viņš saka. Sandis papildina: "Es uzzvanu mammai, pajautāju padomu." Nesen pie Dana sāka dzīvot jaunākais brālis, kurš arī spēlē hokeju, Sandis tad nu īrē viens. Abiem latviešiem patīk ziemā slidot pa aizsalušu ūdenstilpni, kas ir ap desmit kilometru gara. Tur sapulcējoties visa Lulea pilsēta: kurš nūjo, kurš slido. Dans un Sandis kopīgi spēlē arī videospēles, piemēram, "Counterstrike". Brīva laika ir maz, jo arī vasarā laiks ieplānots hokejam: intensīvai nometnei.

Dans ir no Jelgavas. Hokeju spēlē no četru gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!