Foto: AFP/Scanpix/LETA
Nacionālās hokeja līgas (NHL) koisārs gerijs Betmens pirms jaunās sezonas Ziemeļamerikas medijiem norādīja, ka līgai un klubiem finansiāli izdevīgāk būtu neaizvadīt sezonu.

Covid-19 pandēmijas dēļ NHL saīsināto sezonu sāks vien šonedēļ, 13. janvārī. Ierasto 82 spēļu vietā regulārajā čempionātā katrai komandai būs 56 mači, bet lielākā daļa maču vismaz pagaidām būs bez līdzjutējiem.

"Teikšu atklāti: mēs sezonu aizvadīsim, jo tas ir svarīgi sporta veidam, to vēlas fani un hokejisti, un tas varbūt dos arī cilvēkiem – kuri ir izolācijā vai kuriem ir komandantstundas – ikdienas normālas dzīves sajūtu un kaut ko, ko darīt," saka Betmens, neslēpjot, ka klubu ieņēmumu lielāko daļu veidoja tieši fani – ar biļešu iegādi un spēļu apmeklējumu klātienē. Ja sezona netiktu aizvadīta, klubu īpašnieki un līga saskartos ar mazākiem zaudējumiem. "Klubu īpašnieki vienbalsīgi ar to samierinājās, jo labi saprot, cik svarīgi ir aizvadīt sezonu."

"Lai arī sezonas aizvadīšanai būs ekonomiskas sekas, visi mūsu klubu īpašnieki ir spējīgi to pārvarēt, un mums šajā ziņā nav nekādu problēmu, izņemot to, ka visi zaudēs daudz naudas," piebilda Betmens.

NHL pagājušās sezonas beigas aizvadīja divos "burbuļos" Kanādā, bet jaunajā sezonā mainīts divīziju izkārtojums, jo joprojām ir ierobežota pārvietošanās starp ASV un Kanādu. Tādēļ speciāli izveidota Ziemeļu divīzija, kurā būs tikai Kanādas komandas. Arī pārējās trīs divīzijas – Austrumu, Rietumu un Centrālā – komandas iekļautas pēc teritoriālā principa, un visās divīzijās komandas aizvadīs mačus tikai savā starpā.

Pēc regulārās sezonas katras divīzijas četras labākās komandas iekļūs Stenlija kausā, kurā pirmās divas kārtas notiks tikai divīzijas ietvaros. Tad visu četru divīziju "play off" uzvarētājas pēc ranga sadalīs Stenlija kausa pusfināla pāros. Izslēgšanas turnīrā visas sērijas būs līdz kādas komandas četrām uzvarām.

Covid-19 dēļ vismaz sezonas sākums būs diezgan saraustīts. Šobrīd jau zināms, ka Sanhosē "Sharks" vismaz līdz 1. februārim "ceļos", jo reģionālie ierobežojumi liedz aizvadīt kontaktu sporta veidu sacensības. Savukārt Dalasas "Stars" pirmās izbrasukuma spēles atceltas Covid-19 uzliesmojuma dēļ.

Ar NHL klubiem līgumi ir astoņiem Latvijas hokejistiem, bet treniņnometnēs bija pieci. Sezonu NHL gan sāks vēl mazāk latviešu, jo traumas dēļ, visticamāk, visa sezona secen ies Bufalo "Sabres" uzbrucējam Zemgum Girgensonam, bet Otavas "Senators" neaizsargāto spēlētāju sarakstā iekļāvusi Rūdolfu Balceru. Tādējādi stabilas vietas sezonas sākumā komandās būs Kolumbusas "Blue Jackets" vārtu vīram Elvim Merzļikinam un Pitsburgas "Penguins" uzbrucējam Teodoram Bļugeram, bet otram "Blue Jackets" latvietim Matīsam Kivleniekam biežāk būs jāsamierinās ar spēlēšanu Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!