Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) vislabāk apmaksātais hokejists pelna krietni lielāku algu nekā to dara lielākās algas īpašnieks Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), un tas nav pārsteigums. Ne velti NHL tiek uzskatīta par hokeja meku.

NHL hokejistu algas gan nesasniedz tos apmērus, kurus pelna Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). NHL lielāko algu pelna Mičs Mārners no Toronto "Maple Leafs", un viņam šajā sezonā vajadzētu saņemt 16 miljonus dolāru. Tā kā Ontario štatā nodokļos viņam jāatstāj 53 % no algas, viņš uz rokas saņem 8,5 miljonus dolāru. Arī pēc nodokļu nomaksas viņa alga ir lielāka nekā KHL hokejistiem. Ziemeļamerikā sportistiem pārsvarā aptuveni puse algas jāsamaksā nodokļos.

NHL vislabāk apmaksāto spēlētāju algas veido divas daļas – pamatalga un līguma parakstīšanas bonuss. Mārnera gadījumā viņa pamatalga ir 700 000 dolāru, bet līguma parakstīšanas bonuss 2019./2020. gada sezonā bija 15,3 miljoni dolāru. Pēc ļoti līdzīgas sistēmas algas saņem arī citi.

Savukārt par KHL algām tik detalizēta informācija nav pieejama. "Sport-Express" šīs sezonas laikā apkopoja līgas lielāko algu īpašniekus, un "vissulīgākais" līgums esot Magņitogorskas "Metallurg" līderim Sergejam Mozjakinam, kurš šogad pelna 2,54 miljonus eiro.

Pēc "hockey-reference.com" datiem "Maple Leafs" sastāvā ir trīs vislabāk apmaksātie NHL hokejisti – jau pieminētais Mārners, kā arī Ostons Metjūzs un Džons Tavaress, kuri pelna pa 15,9 miljoniem dolāru. Savukārt KHL TOP 5 apmaksātāko sarakstā ir divi "Metallurg" hokejisti.

Tiesa, visu hokejistu algas, visticamāk, ietekmēs pārtrauktā sezonā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ.

Latvijas hokejists Zemgus Girgensons šajā sezonā saņem 1,6 miljonus dolāru pirms nodokļu nomaksas, Elvja Merzļikina alga ir 874 125 dolāri, bet Teodoram Bļugeram – 750 000. Matīss Kivlenieks un Rūdolfs Balcers šajā sezonā spēlējuši gan NHL, gan Amerikas hokeja līgā, līdz ar to viņu saņemtās algas nav tik viegli aprēķināmas.

Par Rīgas "Dinamo" hokejistu algām informācija nav pieejama. Rīgas "Dinamo" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis šajā sezonā intervijā TV6 studijā stāstīja, ka lielākā alga komandā esot ap 400 000, bet seši spēlētāji saņem vismaz 100 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!