Atjaunotā Pasaules kausa turnīrā, kas šā gada septembrī notiks Kanādā, Toronto, sacentīsies pasaules labākie hokejisti, kuri dažādu apstākļu dēļ nevar spēlēt pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs, uzsver NHL vadība.

Kā zināms, šogad tiks atjaunots hokeja Pasaules kausa izcīņas turnīrs, kurā sacentīsies astoņas komandas. Turnīra galvenie organizatori ir Nacionālā Hokeja līga (NHL) un NHL Spēlētāju asociācija (NHLPA), bet norises laiks izvēlēts septembris, kad NHL sezona vēl nav sākusies, līdz ar to iespējama plaša šajā līgā spēlējošo hokejistu līdzdalība.

"Starptautiskais hokeja kalendārs ir ļoti saspringts un kalendāro 12 mēnešu laikā ir ļoti grūti atrast "logu" un aizvadīt turnīru, kurā varētu spēlēt patiešām labākie," Pasaules kausa prezentācijas konferencē Rīgā izteicās NHL komisāra vietnieks Bils Deilijs. "Pasaules čempionāts ir prestižs ikgadējs, nostabilizējies pasākums, tomēr arī tur nav iespēju sapulcēt visus pasaulē labākos sportistus, jo čempionāta norises laika dēļ daudzi vadošie hokejisti turpina spēlēt savās līgās un NHL, un nevar piedalīties PČ, vai arī ir nupat noslēguši sezonu klubā un izvēlas nepievienoties savas valsts izlasei. Līdz ar to Pasaules kauss septembrī ir unikāli pozicionēts, lai kļūtu par platformu, kurā augstākajā līmenī sacenšas labākie spēki. Tas Pasaules kausu atšķirs no pasaules čempionāta un arī olimpiskajām spēlēm, kur NHL spēlētāju līdzdalība ir diezgan ierobežota."

"Pirms Pasaules kausa izlases sanāks kopā, aizvadīs treniņnometnes un izveidosies par komandām vēl pirms sacensību sākuma, tas Pasaules kausu atšķirs no pārējiem turnīriem un pacels tā līmeni," uzsver Deilijs. "Uz olimpiskajām spēlēm hokejistiem jāpamet savas komandas sezonas vidū, arī pārlidojumu attālumi ir ievērojami, uz vietas viņi aizvada vienu treniņu, un tiek iemesti turnīrā, kas ilgst no vienas līdz divām nedēļām. Netiek izveidoti optimāli apstākļi labākajiem hokejistiem."

NHL komisāra vietnieks nenoliedz, ka galvenais uzsvars šajā turnīrā ir uz NHL spēlētājiem, kas veidos visu komandu "lauvas tiesu". "Pasaules kausā spēlēs kopumā vairāk nekā 180 hokejistu, no kuriem 170 pārstāvēs NHL, kas ir augstākā līmeņa līga pasaulē," norāda NHL komisāra vietnieks. "Turnīram izvēlēta unikāla pieeja - tajā šogad spēlēs acīmredzami spēcīgākās valstu izlases pasaulē - Kanāda, ASV, Krievija, Čehija, Somija un Zviedrija, kā arī Eiropas izlase, kurā apvienosies kontinenta labākie hokejisti, tāda kā Eiropas "All Star" komanda. Ar to PK atšķiras no pasaules čempionāta un pat olimpiskajām spēlēm - tas ir ielūgumu turnīrs, kurā rīkotāji izvēlas dalībniekus."

Uz portāla "Delfi" jautājumu, kāda būs attiecīgo valstu Hokeja federāciju iesaiste turnīrā, kura rīkošanā Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) iesaistās minimāli, Deilijs atbildēja, ka nacionālās hokeja federācijas Pasaules kausā darbosies tāpat kā jebkurā starptautiskā turnīrā, PČ un OS. "Iesaistīto izlašu federācijas būs atbildīgas par spēlētāju izvēli, komandu nosaukšanu, treneru, ārstu izvēli," teica NHL komisāra vietnieks. "NHL un NHLPA nodrošinās turnīram hokejistus, kas nav pieejami PČ un OS, infrastruktūru un organizāciju. No mūsu puses tiks nodrošināti arī ļoti daudzi mārketinga un reklāmas resursi."

Runājot par Pasaules kausa nākotni, Bils Deilijs uzsvēra, ka plānos ir mainīt turnīra dalībnieku atlases kritērijus, uzaicinot atsevišķu valstu izlases kontinentu komandu vietā un potenciāli rīkojot kvalifikācijas turnīrus. Bils Deilijs nenoliedza, ka arī Latvijas izlasei ir iespējas pretendēt uz dalību PK kā atsevišķai komandai.

"Stratēģisku apsvērumu dēļ pirmajam Pasaules kausam izvēlēta Kanāda, kas ir hokeja visuma centrs, bet tas nebūs statisks turnīrs, kas notiks tikai Kanādā, plānojam to aizvadīt arī Eiropā, dalībvalstu teritorijā," viņš saka. "PK attīstību redzam kompleksi - ar NHL komandu un spēlētāju biežāku un regulāru spēlēšanu Eiropā, līdzīgi kā ar izbraukuma spēlēm kā 2010. gadā, kad Finīksas "Coyotes" viesojās Rīgā. Pētām starptautiskas platformas un mehānismus kā veidot starptautiskus turnīrus, piemēram, kā "Ryders Cup" golfā, kur sacenšas Eiropas un Ziemeļamerikas komandas."

"Baltijas valstīs un Krievijā ir ļoti senas un spēcīgas hokeja tradīcijas, industrija un kultūra, un mēs NHL un NHLPA apzināmies, ka esam priviliģēti izmantot talantus no valstīm, kurās hokeja tradīcijas un līmenis ir spēcīgs," saka Deilijs. "Mēs apzināmies, ka ir svarīgi uzturēt augstu hokeja līmeni šajās valstīs, atbalstot, kā vien spējam, ieskaitot sadarbību ar nacionālajām, arī Latvijas Hokeja federāciju. Tas ir vēl viens veids, kā veidot tiltu no Ziemeļamerikas uz Eiropu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!