Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Teds Nolans, kurš trešdien tika apstiprināts Latvijas hokeja izlases galvenā trenera amatā, par piedāvājumu bijis pārsteigts, taču to pieņēmis bez ilgas vilcinšānās, jo citu darba piedāvājumu viņam nav bijis, un izlases trenēšanu viņš uzskata par lielu godu, vēsta Nacionālā hokeja līga (NHL) un laikraksts "The Sault Star".

Nolans par darba piedāvājumu uzzinājis no kāda sava drauga, un sapratis, ka iespēja trenēt Latvijas izlasi ir pārāk laba, lai no tās atteiktos. "Teicu viņam [draugam], ka esmu ļoti ieinteresēts šajā darbā. Biju patīkami satraukts. Līdz šim man nekad nav bijis šāds gods[trenēt izlasi]," saka kanādietis, kurš ir viens no retajiem indiāņu izcelsmes treneriem, kurš sporta veidā sasniedzis virsotni - bijis NHL klubu treneris.

Nolans pastāstījis, ka pēc tam, kad darījis zināmas savas vēlmes atalgojuma ziņā, pa faksu saņēmis līgumu un pirmdien viņš to jau parakstījis. Līgums noslēgts uz gadu ar iespēju to pagarināt vēl uz diviem gadiem. Nolana darba pienākumos būs arī Latvijas U-20 un U-18 izlašu konsultēšana.

"Domāju, ka viņi [Latvijas Hokeja federācija] zināja, ko meklē. Mana stiprā puse vienmēr bijusi spēja komunicēt ar hokejistiem. Tagad man ir vairāki mēneši laika, lai iepzītu spēlētājus personīgi, lai saprastu, kurš ar kuru strādā vislabāk. Tas būs interesanti," atklāj Nolans, kurš esot gatavs izveidot komandu, kura mēģinātu uzvarēt čempionātā.

Trenerim labāk zināmi ir divi Latvijas hokejisti - Oskars Bārtulis un Mārtiņš Karsums, jo 2006. gadā viņi spēlēja Kanādas junioru komandā Monktonas "Wildcats", kuru trenēja Nolans. Togad "Wildcats" aizkļuva līdz Memoriālā kausa finālam, kas ir galvenā balva Kanādas junioru hokejā.

Pēdējās divas sezonas Nolans bija Amerikas hokeja līgas (AHL) kluba Ročesteras "Americans" hokeja viceprezidents, bet pēc tam, kad klubs nolēma pārcelties no Floridas uz Bufalo, viņam darbs vairs netika piedāvāts. Meklējot jaunu darba vietu kanādietis nosūtījis vēstules visām NHL komandām, skaidrojot, ka priecāsies par darbu jebkurā līmenī, ieskaitot zemāko līgu klubus. Speciālista centieni gan izrādījušies veltīgi, jo tikai viens klubs viņam atbildējis, ka viņiem visas vakances jau ir aizņemtas.

Nolans ir pirmais Ziemeļamerikas hokeja speciālists pie Latvijas izlases stūres pēc Lerija Mārša, kurš izlasi trenēja 1939. gadā.

Nolanam ir liela pieredzes trenera amatā - 53 gadu vecais speciālists ir strādājis ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandām Bufalo "Sabres", Ņujorkas "Islanders", Hartfordas "Whalers" un Tampabejas "Lighting". NHL 1996./1997. gada sezonā Bufalo "Sabres" vadībā Nolans saņēma Džeka Adamsa balvu, ko piešķir labākajam NHL trenerim. Kopš 2009. gada Nolans bija hokeja viceprezidents Amerikas hokeja līgas (AHL) klubā Ročesteras "Americans". Hokejista karjerā Nolans uzbrucēja ampluā aizvadīja trīs sezonas NHL klubos Detroitas "Red Wings" un Pitsburgas "Penguins".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!