Foto: F64

Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji Covid-19 radīto sarežģījumu dēļ nepiedalīsies 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, trešdien paziņoja līga, apstiprinot jau iepriekš medijos izskanējušo informāciju.

NHL lēmumu pieņēmusi, balstoties uz lielo Covid-19 gadījumu skaitu savā līgā. Vairāku spēlētāju inficēšanās piespiedusi līgu ieturēt četru dienu ilgu Ziemassvētku pārtraukumu. Covid-19 perēklis radies arī Bufalo "Sabres" komandā, kuras uzbrucējam Zemgum Girgensonam konstatēta simptomātiska slimības gaita.

"Nacionālā hokeja līga ciena un apbrīno NHL hokejistu vēlmi pārstāvēt savas valstis un piedalīties "labākie pret labākajiem" tipa turnīrā," līgas paziņojumā citēts NHL komisārs Gerijs Betmens. "Mēs attiecīgi esam gaidījuši, cik ilgi vien iespējams, lai pieņemtu šo lēmumu, paralēli izpētot katru pieejamo opciju, kas ļautu mūsu spēlētājiem piedalīties 2022. gada olimpiskajās spēlēs."

"Diemžēl, ņemot vērā pamatīgos traucējumus NHL regulārās sezonas kalendāram, kurus izraisījuši neseni Covid-19 notikumi, dalība olimpiskajās spēlēs vairs nav iespējama," uzsver Betmens, kurš norāda, ka līdz 23. decembrim pārceltas jau 50 spēles.

Līgas komisārs norāda, ka sagaida hokejistu dalību 2026. gada olimpiskajās spēlēs. Taču līgas mērķim jābūt atbildīgi un savlaicīgi aizvadīt NHL regulāro sezonu un Stenlijas kausa izcīņu. Iepriekš ieplānotais NHL pārtraukums olimpisko spēļu laikā (no 6. līdz 22. februārim) tiks izmantots, lai izspēlētu pārceltos mačus.

Tādējādi NHL hokejisti izlaidīs jau otrās olimpiskās spēles pēc kārtas. Iesaistītās puses nespēja vienoties par līgumu pirms 2018. gada olimpiskajām spēlēm Phjončhanā. Šim turnīram Latvijas hokeja izlase nekvalificējās.

Savukārt nākamgad plānotajās olimpiskajās spēlēs Latvijas izlasei nāksies iztikt bez NHL spēlējošajiem hokejistiem. Šosezon līgā spēlē Elvis Merzļikins, Rūdolfs Balcers, Teodors Bļugers un Zemgus Girgensons. Debiju līgā piedzīvojis arī Kristiāns Rubīns, kurš gan atgriezies fārmklubā Amerikas hokeja līgā (AHL).

Vēl nav zināms, vai olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties AHL hokejisti. Šajā čempionātā šogad spēlē arī uzbrucēji Eduards Tralmaks un Haralds Egle, kā arī vārtsargi Artūrs Šilovs un Mareks Mitens.

Šī gada septembrī NHL un NHLPA panāca vienošanos ar Starptautisko hokeja federāciju (IIHF) par spēlētāju dalību 2022. gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu turnīrā.

Vienošanās paredzēja pārtraukumu 2021./2022. gada NHL regulārajā čempionātā, lai hokejisti varētu piedalīties Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Tiesa līgumā ir atruna, ka to var lauzt, ja NHL/NHLPA uzskatīs, ka Covid-19 pandēmijas apstākļi ir apgrūtinoši vai nedroši spēlētājiem. Līdz 10. janvārim NHL varēja izlemt nepiedalīties olimpisko spēļu turnīrā, nesaņemot par to naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!