Foto: DELFI

Otrdien par profesionālā sportista karjeras beigšanu paziņoja viens no visu laiku izcilākajiem Latvijas hokejistiem, bijušais Latvijas izlases līderis un kapteinis, vienīgais latvietis Stenlija kausa ieguvējs Sandis Ozoliņš.

Par savu lēmumu Ozoliņš otrdien paziņoja tiesraidē Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1". "Es gribētu pateikt lielu paldies saviem vecākiem, savai ģimenei, radiem, draugiem, tuviem cilvēkiem, komandas biedriem, treneriem, skolotājiem, kas ir bijuši un atbalstījuši mani ilgajā hokeja karjeras laikā, devuši iedvesmu, pārliecību un mērķtiecību. Un ar šo pateicību gribu nobeigt savas profesionālās hokeja gaitas," sacīja Ozoliņš

"Tas ir liels lēmums, ļoti liels posms manā dzīvē nobeidzies. Posms, kas bija ļoti liela manas dzīves sastāvdaļa. Es darīju darbu, ko mīlēju, darīju ar degsmi, un jūtos, ka man ir paveicies, tik ilgā laika periodā bija gan mans darbs, gan hobijs, gan mīlestība," turpināja Ozoliņš.

Ozoliņš skaidroja, ka viens no galvenajiem iemesliem ir tas, ka vairs nespēj pilnībā darīt laukumā to, ko māk. "Es saprotu, ko tas nozīmē, kādu ieguldījumu vajag ilgtermiņā – gan fiziskā, gan emocionālā ziņā. Vai es to spētu vēl vienu gadu? Nē, es to nevaru. Es neesmu tāds cilvēks, kurš varētu spēlēt kaut kādu laika posmu, piedalīties pusē no spēlēm, piedalīties, kad gribu. Ja kaut ko daru, tad daru ar pilnu spēku, atdevi. Katru spēli cenšos iziet laukumā uz pilnu slodzi un izdarīt, ko spēju. Uz pusslodzi – tas nav manā dabā."

Viņš sacīja, ka turpmāk aktīvi darbosies Latvijas labā - būs partijā "Latvijas attīstībai".

"Esmu biedrības "Latvijas nākotnes forums" ģenerālsekretārs", sacīja Ozoliņš. Viņš atzina, Einara Repšes vadītās partijas "Latvijas attīstībai" piedāvājumu startēt tās sastāvā no daudzu politisko spēku piedāvājuma izvēlējies tieši tāpēc, ka tās vērtības ir uzņēmējdarbības, tai labvēlīgas vides radīšana Latvijā.

"Tas būtu loģisks turpinājums manai iesāktajai darbībai," vaicāts, vai startēs Saeimas vēlēšanās, atbildēja Ozoliņš.

Viņš norādīja, ka kļūt par Saeimas deputātu nav viņa pašmērķis un neesot viņa mērķis būt "lokomotīvei vai plakātam", kāds bijis Andrejs Žagars uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Tāpēc viņš sācis ar "iesaistīšanos procesā", uzsverot, ka uzņēmējdarbības vides sakārtošana esot būtisks jautājums Latvijai.

Pirms nedēļas žurnālam "Ir" Ozoliņš atzina, ka gatavojas beigt aktīvā sporta karjeru, un šovasar viņu gaida nozīmīgs lēmums par nākotni.1991.gadā Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā Ozoliņu ar kopējo 30. numuru izvēlējās Sanhosē "Sharks". Pirmo gadu Ziemeļamerikā Ozoliņš gan aizvadīja Starptautiskajā hokeja līgā (IHL), kurā tobrīb vairākiem NHL klubiem bija fārmklubi. Pēc vienas sezonas Kanzassitijas "Blades" rindās Ozoliņš izcīnīja vietu "Sharks" rindās, un 1992.gada 8.oktobrī viņš debitēja pasaules spēcīgākajā līgā.

"Sharks" rindās Ozoliņš spēlēja kopā ar citu Latvijas hokeja leģendu Artūru Irbi, un "haizivju" rindās aizvadīja trīs sezonas. Pēc tam 1995.gadā rudenī sekoja Ozoliņa aizmainīšana uz Kolorādo "Avalanche", kur latviešu aizsargs kļuva par vienu no zvaigžņotās komandas līderiem. Tajā sezonā viņš kopā ar "Avalanche" izcīnīja pasaules hokeja prestižāko trofeju - Stenlija kausu, un joprojām ir vienīgais Latvijas hokejists, kurs virs galvas turējis šo balvu.

Pēc piecām sezonām "Avalanch" rindās Ozoliņš pārcēlās uz Karolīnas "Hurricanes", vēlāk spēlēja arī Floridas "Panthers", Anaheimas "Mighty Ducks", Ņujorkas "Rangers", bet NHL karjeras beigu posmu 2007./2008.gada sezonā aizvadīja klubā, kurā sāka karjeru, - Sanhosē "Sharks".

Kopumā NHL Ozoliņš aizvadījis 1002 spēles - 875 regulārajā sezonā un 137 Stenlija kausā. Šajās spēlēs viņš guva 190 vārtus (167+23) un izdarīja 464 rezultatīvas piespēles (397+67). Septiņas reizes Ozoliņš izpelnījās godu piedalīties NHL Visu zvaigžņu spēlē.

Dažādu problēmu mocīts, Ozoliņš vairāk nekā gadu nespēlēja hokeju, līdz 2009.gadā ar viņu izdevās vienoties Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Rīgas "Dinamo", kur viņš uzreiz kļuva par kapteini. Pēc trīs veiksmīgām sezonām Rīgas "Dinamo", kļūstot par vienu no vadošajiem un populārākajiem NHL hokejistiem, Ozoliņš pārgāja uz Mitišču "Atlant", bet pirms pagājušās sezonas atgriezās Rīgas "Dinamo" sastāvā.

Latvijas izlases rindās Ozoliņš piedalījies tikai divos pasaules čempionātos - 2001. un 2002.gados. Savukārt 2002., 2006. un 2014. gadā viņš palīdzēja Latvijas valstsvienībai Ziemas olimpiskajās spēlēs. Pēc Latvijas izlases sliktā snieguma 2006.gada Turīnas Olimpiādē Ozoliņš paziņoja par savu aiziešanu no valstsvienības, un ilgu laiku turēja savu solījumu. Tomēr 2013. gadā Ozoliņš atgriezās valstsvienībā, emocionāli palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt ceļazīmi uz Soču Ziemas olimpiskajām spēlēm.

XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos Ozoliņš bija Latvijas delegācijas karognesējs atklāšanas ceremonijā. Kopā ar valstsvienību Ozoliņš sagādāja pārsteigumu Soču olimpiādes ceturtdaļfinālā, uzvarot Šveici, bet pēc tam pusfinālā Latvija spraigā, bezkompromisa cīņā zaudēja zvaigžņotajai Kanādas izlasei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!