Junioru Attīstības Hokeja Līgā (JAHL) Liepājas pārstāvētā "LSSS/ HK Liepāja" komanda 2020. gadu sāka ar pārmaiņām vadības sastāvā un patlaban turpina turnīrā iesākto ceļu roku rokā ar tās jauno galveno treneri Gunti Pujātu (attēlā pa kriesi). Treneris ar plašu pieredzi sola nodot Liepājas komandai labāko no tās, mudinot apzināties savu spēku un sasniegt arvien augstākus mērķus.

Šogad aizvadītas un punkti gūti visās septiņās spēlēs, piecas reizes svinēta uzvara pār augstāku pozīciju komandām. Tas devis komandai krietnu devu pārliecības, un nostādīts, pēc trenera domām, sasniedzams mērķis – iekļūšana play-off jeb četru labāko komandu sastāvā.

"Punktus gūsim un zaudēsim, tomēr mums ir jāpaņem maksimums. Mūsu play-off sāksies tagad," tā uzsver "LSSS/HK Liepāja" galvenais treneris G. Pujāts.

Ar HK "LSSS/HK Liepāja" spēlētājiem trenera ceļi krustojās jau iepriekš, trenējot 1. līgas komandu četrus gadus, un treneris ar prieku pieņēma jauno izaicinājumu. "Lielākā daļa puišu man bija zināmi iepriekš, un ir skaidrs, ka viņi var sasniegt daudz. Atskatoties uz aizvadīto sezonu, izcīnīta godpilnā otrā vieta. Jautājums – kāpēc ne pirmā? Tas jāuzdod galvenajam trenerim," saka Pujāts. "Katrs treneris spēli redz citādāk. Nevar trenēt komandas pēc vienas shēmas. Ir jāsaprot tās uzdevums, komandas mehānisms, tāpēc mēs esam šeit. Nevar visi spēlēt vijoli, citiem jānes arī klavieres."

Daļa komandas spēlētāju piedalās arī spēlēs virslīgā, par ko treneris izsakās pozitīvi: "Fantastiski! Virslīga ir labs atspēriena punkts, lai redzētu ko tu vari un nevari, un tiktu augstāk. JAHL viņi spēlē galveno lomu, lielajā komandā 3. vai 4. maiņā, "klavieru nesēju" lomu. Te tu esi līderis, te – palīgs. Psiholoģisks darbs. Treneru uzdevums šeit ir motivēt spēlētājus pierādīt sevi. Patlaban virslīgā ir četri, pieci mūsu spēlētāji. Kāpēc ne deviņi? Vajadzīgs sportiskais niknums un noteikti mērķi. Ir spēlētāji, kuri var mest septiņas reizes pa vārtiem, bet kāds cits 30 sekundēs gūst vārtus, tā ir vārtu gūšanas izjūta. Kad nesanāk, spēlētāji ir apvainojušies uz sevi, nūju vai cimdiem. Bet ir jāiet uz priekšu, nav jēgas domāt par to, ko neizdarīji, drīzāk ir jādomā, kā iemetīsi ripu vārtos un izcīnīsi cīņu līdz mērķim."

Patlaban Liepājas komanda sezonas kopvērtējumā atrodas 7. vietā ar 34 punktiem, un nākamā spēle tiks aizvadīta 23. februārī pret HK "AKO/Mārupe". Atbildot uz jautājumu par prognozi spēlei, treneris atbilst: "Neuzvaramu komandu līgā nav."

Bez JAHL komandas Pujāts trenē arī LSSS U-13 B komandu, kur pats pieteicies. "Šī man ir īpaša komanda. Tie ir puiši, kuri neiekļūst pamatsastāvā un kuriem tiek mazāk uzmanības. Daļa jau tagad var pievilkt A komandas līmeni. Es pats sāku 16 gadu vecumā trenēties ikdienā. Ir puiši, kuri tehniski nav sagatavoti, bet viņiem deg acis, viņi klausās un uztver, ceļas un krīt. Ir JAHL hokejisti, kuri pie U13 atsvaidzina slidošanas prasmes, un arī tad mazajiem mutes vaļā, jo atnācis spēlētājs no virslīgas, un tā ir pieredzes gūšana," stāsta Pujāts. "Trenēt U-13 un JAHL man kā trenerim dod iespēju iemācīties pārslēgties. Bērniem ir vairāk emociju, bet lielajā komandā noris taktiskais, tehniskais un motivēšanas darbs."

Runājot par hokeja attīstību Liepājā, treneris ir konkrēts: "Liepājas Sporta Spēļu skola (LSSS) sadarbībā ar HK "Liepāja" strādā, lai uzbūvētu pamatīgu organizāciju. Lai būtu nevis Liepāja, bet LIEPĀJA. Pastāvīgi noris diskusijas par treniņu procesu pilnveidošanu, komandas locekļu savstarpējo attiecību nostiprināšanu un kompetencēm. Norit pieredzes apmaiņa ar ārzemju hokeja speciālistiem. Galvenais, lai ir bērni, kuri nāk spēlēt."

"Bērniem ir jābūt veselīgam un jānodarbojas ar sportu, jau bērnudārza gaitas uzsākot. Un šeit rodas jautājums, kāpēc sports ir tikai divas reizes nedēļā skolās, nevis piecas. Būtu labi, ja nākotnē atvērtos bērnudārzi vai skolas ar sporta novirzienu, kur bērni vairāk kūleņo un lec. Sports ļauj, pirmkārt, izkustēties un, otrkārt, attīstīt komunikācijas prasmes un iegūt draugus uz mūžu. Liepājā ar sportu nodarbojas salīdzinoši daudz bērnu, bet novēlu pilsētai, lai vēl vairāk bērnu sporto un pavada laiku aktīvi. Iesaku atnākt un pamēģināt, lai saprastu, hokejs ir vai nav tavs sporta veids, " spriež Pujāts.

Treneris jaunajiem hokejistiem novēl vairāk ticēt saviem spēkiem un strādāt vēl vairāk, "Spēlētāji ir jauni, organisms atjaunojas ātri, ja pareizi atpūšas. Svarīgs ir miegs un pareizs uzturs. Tu vari būt supertalantīgs, bet bez darba panākumu nebūs."

Hokeja treneris Guntis Pujāts


Treneris ar piecpadsmit gadu stāžu. 2019. gada JAHL līdera komandas "Venta 2002" treneris.

Nācis no Madonas puses un nopietni pievērsies hokejam tikai 9. klasē pēc mūsdienu Latvijas "hokeja tēva" Andra Siliņa uzaicinājuma pamēģināt. Trīs reizes nedēļā mērojis 170 km garo ceļu uz Rīgu, lai trenētos, un, iestājoties Rīgas Tehniskajā koledžā, ledus halle jau bija jaunā hokejista otras mājas.

Hokejista gaitas turpinājās "Rīgas Dinamo' 81 ". 18 gados Guntis Pujāts iekļauts U-18 jauniešu izlasē. Divarpus gados, pēc citu treneru domām, izdarījis to, ko citi spēj 12 gadu garumā.

Guntis spēlējis arī "Liepājas Metalurga" sastāvā, tostarp – arī veiksmīgajā 2001./ 2002. sezonā, kad izcīnīts čempiona tituls Austrumeiropas hokeja līgā un Latvijas čempionātā, "ASK/Zemgale", arī U-18 un U-20 izlasēs, un 2005.-2006. gadā pēc Vladimira Goluboviča un Sergeja Zaharjina piedāvājuma, tika uzsākts trenera darbs, paralēli turpinot spēlēt hokeju.

Kā hokejistam aizvadītas 306 spēles, gūti 192 vārti, veiktas 186 rezultatīvas piespēles, un gūti vairāki nozīmīgi apbalvojumi: 1. vieta ar U-18 Latvijas izlasi (1999) un 1. vieta AEHL čempionātā (2002), tāpat 1. vieta Latvijas čempionātā (2002, 2016). Iegūts Latvijas čempionāta rezultatīvākā spēlētāja tituls (2012, 2013), Latvijas čempionāta labākais vārtu guvējs (2013), kā arī Latvijas čempionāta bronzas medaļa (2015).

Kā treneris var lepoties ar sasniegumiem: 1. vieta Latvijas meistarsacīkstēs hokejā 1. līgā un Latvijas bērnu un jaunatnes čempionātā U-18 grupā (2008), 3. vieta LBJMH U-10 grupā (2013), 2. vieta LBJMH U-20 grupā (2014), 3. vieta LBJMH U-16 grupā (2016), 3. vieta LBJMH U-18 grupā un 2.vieta 1. līgā (2017), 2. vieta LBJMH U-18 grupā (2018) un visbeidzot iegūta 1. vieta Junioru Attīstības Hokeja Līgā (2019).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!