Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Pitsburgas "Penguins" treneri un vadības pārstāvji uzsver, ka Latvijas hokejists Teodors Bļugers jauno līgumu nopelnījis, pateicoties mērķtiecīgam darbam, kuru par piemēru varētu ņemt citi jauni hokejisti, klāstīts kluba mājaslapā.

Jau vēstīts, ka “Penguins” komanda ar Teodoru Bļugeru noslēgusi vienvirziena līgumu līdz 2020./2021. gada sezonas beigām. Hokejista vidējā vienas sezonas alga būs 750 000 dolāru (669 000 eiro).

Pitsburgas kluba vadības pārstāvji, ieskaitot ģenerālmenedžera asistentu Bilu Gerinu, spēlētāju attīstības treneri Tomu Kostopulusu un amatieru skautošanas direktoru Patriku Alvinu, uzsver, ka Bļugers līgumu nopelnījis, pateicoties darba ētikai, apņēmībai un izrādītajai uzticībai pakāpeniskiem attīstības soļiem. Vasaras laikā Bļugera vārds turpina tikt pieminēts, kā izcils paraugs gados jaunajiem hokejistiem, kuri savas karjeras vēl tikai sāk, rakstīts "Penguins" mājaslapā.

“Ļoti labas sajūtas panākt vienošanos, zināt, kur tagad būšu un ka būšu daļa no komandas. Kopš drafta pagājis labs laiks, taču tagad esmu to sasniedzis, un tas ir satriecoši,” stāstīja Bļugers.

Hokejistu klubs draftēja jau 2012. gadā, izvēloties latvieti ar 52. izvēli jauno spēlētāju draftā. Bļugers nākamās četras sezonas pavadīja Amerikas Nacionālās koledžu sporta asociācijās (NCAA) čempionātā, bet tad vēl divas pilnas sezonas nospēlēja Amerikas hokeja līgā (AHL). Uzbrucējs atzinis, ka viņu nomākušas citiem spēlētājiem dotās iespējas, kamēr pašam tāda vēl nebija pienākusi. Taču latvietis paļāvās uz Kostopulusu, kurš tobrīd pats spēlēja Vilksbāres/Skrentonas "Penguins" komandā, un ticēja, ka galu galā situācija atrisināsies.

“Ja tas būtu atkarīgs no manis, tad, protams, vēlos, ka būtu nokļuvis NHL jau ātrāk. Taču tā lietas vienkārši ievirzījās. Domāju, ka man paveicās, AHL spēlējot kopā ar puišiem kā Kostopulusu un Garetu Vilsonu. Šie cilvēki kļuva par labiem draugiem. Vilksbārē ļoti nobriedu kā spēlētājs un tas noteikti man palīdzējis,” atmiņās gremdējās hokejists.

24 gadus vecais uzbrucējs NHL debitēja 2019. gada 30. janvārī, sākotnēji piedaloties deviņās no desmit spēlēm. Tam gan sekoja trīs mači, kuros Bļugers netika izmantots, kā arī pēcāk atgriešanās fārmklubā. Tobrīd komandas galvenais treneris Maiks Salivans hokejistam bilda, lai Bļugers viņam uzticas, latvietim sakot, ka viņš nākotnē būs daļa no komandas.

“Lai gan tie bija tikai divi, trīs mēneši, man gāja ļoti jautri. Visi puiši bija lieliski. Protams, ka dažus no viņiem pazinu jau no Vilksbāres. Vienā brīdi man padevās laba spēļu sērija, un tiku pie iespējas uzspēlēt vairāk minūtes, kā arī gūt lielāku komfortu,” stāstīja Bļugers.

Latvietis Pitsburgas sastāvā no AHL atgriezās 1. martā, vairs neizlaižot nevienu regulārās sezonas spēli. Regulārās sezonas laikā viņš 28 spēlēs izcēlās ar desmit punktiem (seši vārti un četras rezultatīvas piespēles). Bļugers arīdzan debitēja izslēgšanas spēlēs, piedaloties pirmās kārtas otrajā mačā pret Ņujorkas “Islanders”.

“Pirmās desmit līdz piecpadsmit spēles nācās pielāgoties. Uztraucos tikai par ripas virzīšanu uz priekšu un iemešanu zonā. Taču vēlāk pieradu pie spēles tempa un sāku pieturēt ripu, veidot situācijas. Domāju, ka sāku spēlēt labāk,” klāstīja hokejists.

Pēc NHL sezonas Bļugers pārstāvēja Latviju 2019. gada pasaules čempionātā hokejā. Hokejists tajā izcēlās ar vieniem vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm, kā arī ieņēma astoto vietu turnīrā uzvarētajos iemetienos, esot pārāks par pretinieku 62,7 procentos no iemetienu. Labo statistiku iemetienos īpaši uzsvēris arī “Penguins” preses dienests.

“Nedarīju neko citādi kā parasti. Viss sakrita, un sāku tos uzvarēt. Tam sanākot aizvien biežāk, gūsti pašpārliecinātību un labu ritmu, tāpēc tas paliek vēl vieglāk. Tā kā tas bija īss turnīrs, lielākoties spēju uzturēt šo ritmu un labi izcelties,” paveiktā atslēgu atklāja hokejists.

Bļugers pēc čempionāta nedēļu atpūties Itālijā ar draudzeni, kā arī atgriezies Latvijā pirms došanās uz Minesotu. Tur hokejists trenējas ar “Penguins” kluba sporta zinātnes direktoru Endiju Obraienu. Bļugers arīdzan piedalījies Minesotā notiekošajās vasaras sacensībās “Da Beauty League”, kurās spēlējis kopā ar Džeiku Gencelu un Niku Bjugstadu.

Lai gan komandas ģenerālmenedžeris Džims Raterfords nesen teicis, ka Bļugers jau nostiprinājies, kā stabils NHL spēlētājs, hokejists neplāno mainīt savu pieeju. Latvietis turpināšot strādāt, cik smagi vien var, jo zina, ka viņam nepieciešams progresēt un jānopelna viss sev dotais.

“Vienvirziena līgums nenozīmē, ka man garantēta vieta komandā. Man joprojām jārāda labs sniegums. Tāpēc cenšos būt gatavs nometnei un spēlēt, cik vien labi varu, lai cīnītos par vietu komandā un vēl lielāku lomu tajā,” savus mērķus nospraudis hokejists.

“Penguins” klubs regulāro sezonu uzsāks 3. oktobrī, kad komanda uzņems Bufalo “Sabres” vienību, kas šovasar noslēgusi jaunu līgumu ar Latvijas hokejistu Zemgu Girgensonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!